Sou aquí: Inici Espai de l'Alcalde Articles i discursos Article a l'Osona.com. 11/02/2011

Article a l'Osona.com. 11/02/2011

Article a l'Osona.com. 11/02/2011

Ara fa un any, Vic estava en primera línia informativa degut a l’anomenat ‘Cas de la immigració’. L’Ajuntament de la ciutat, amb la intenció de posar ordre i aplicar la recent aprovada modificació de la Llei d’Estrangeria per part del govern espanyol, va parlar amb valentia i transparència de la voluntat de controlar els immigrants indocumentats i de posar-ho en coneixement del Ministeri competent en la matèria. Immediatament, es va aixecar un rebombori mediàtic descomunal i, la ciutat de Vic i el seu alcalde, van ser tractats de xenòfobs, com a mínim, sobretot pels mitjans nacionals espanyols que van sortir en defensa del seu Estat, un Estat que es va veure en ridícul davant d’Europa (no hem d’oblidar que començava el període de presidència espanyola) al no complir les normes de la Comunitat pel que fa a l’entrada d’immigrants al continent.

 

Alguns mitjans catalans i sobretot la ciutadania es van posar al meu costat i al costat de Vic i van manifestar el seu recolzament al fet de que es parlés del fet migratori amb naturalitat, per tal de buscar el més just per tothom. Mai m’havia passat que tanta gent i d’arreu del país m’aturés pel carrer per felicitar-me per la meva acció. Ens van arribar cartes d’adhesió i de suport de tot Espanya on ens demanaven, sobretot, valentia.

 

Després de la trista intervenció de l’advocacia de l’estat i de diversos ministres espanyols, l’Ajuntament de Vic va acordar un procediment d’empadronament garantista i que advoca la responsabilitat a Madrid, però que segueix la primera estela de saber les persones que venen a viure a Vic per tal de poder assegurar a la nostra ciutadania que sempre prioritzem el bé comú sobre l’individu, la pau social i la conducta sota les normes socials de la nostra comunitat. Això sí, amb un gran respecte per la persona com a element fonamental de la societat.

 

Ens van acusar de defraudar els nostres conciutadans per haver fet marxa enrere. Us prometo que mai no ens ho hem ni tant sols plantejat. És veritat que les atribucions i el poder polític que té un Ajuntament, ens han obligat a adaptar el projecte a la situació jurídica actual tot esperant que mogui fitxa l’Estat, que és qui en definitiva ostenta la competència en temes d’immigració.

 

Vic segueix treballant per posar odre al padró i l’Oficina Municipal d’Acolllida s’assegura de saber qui són els nouvinguts com a fet fonamental en el projecte de convivència. Em sento, però, molt orgullós d’haver estat el primer en parlar públicament sobre la immigració i que, al llarg d’aquest darrer any, molts altres dirigents n’han parlat amb normalitat com el primer ministre del Regne Unit o la cancellera alemanya. Una vegada més, Vic ha estat pionera i posa sobre la taula un dels reptes cabdals que té la nostra societat d’avui. Si no ho fem bé, es pot produir un canvi mai vist dins les normes cíviques que ens caracteritzen i que diferencien Catalunya d’altres societats.

 

Seguirem per aquest camí ja que no hi ha altra solució. És obligació de qualsevol persona que agafi responsabilitats públiques mantenir la personalitat, la qualitat i el valor de la seva comunitat conservant en plena evolució allò que li és característic. En definitiva, la gent que ens arriba a casa venen a buscar els beneficis que hem aconseguit durant molts anys tots nosaltres plegats.

 
 
Josep M. Vila d’Abadal
Alcalde de Vic
Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...