Sou aquí: Inici Espai de l'Alcalde Articles i discursos UVic: la fortalesa més gran de la ciutat

UVic: la fortalesa més gran de la ciutat

Article a l'Osona Comarca 30/09/2010

Poques ciutats de Catalunya tenen la gran sort de tenir una universitat, una institució que actua com a motor i ens dóna dinamisme, riquesa, energia i capitalitat. En un moment de crisi com l’actual, aquest puntal ha de prendre encara més protagonisme i estrènyer insistentment els lligams amb el territori, transferir a les empreses i a la societat el coneixement adquirit per fer-la més competitiva. La Universitat de Vic és la fortalesa més destacada que té la ciutat de Vic i ha ser motiu d’orgull i estendard per lluir.

 

Com a alcalde, m’enorgulleix profundament poder afirmar que la meva ciutat és universitària i sé que no és una condició habitual en poblacions de 40.000 habitants com Vic, si més no al nostre país. A l’estranger, si que podríem citar desenes de ciutats universitàries, allunyades una colla de quilòmetres de les àrees metropolitanes. Ciutats que es coneixen internacionalment pel seu prestigi i les seves especialitzacions i per això li demano a la Universitat tres coses, tal i com ho vaig fer divendres passat, en l’acte de presa de possessió del nou rector: esforç, millora constant i ambició. Jo per la meva part, lluitaré amb totes les eines que tinc a les meves mans com a alcalde i president de la Fundació Universitària Balmes per potenciar aquesta institució, tal i com ho he fet al llarg de tota la legislatura.

 

Aquesta Universitat, ha de ser referència i ha de cohesionar i equilibrar el nostre entorn més immediat, la Catalunya interior, però també tot el país al qual dóna servei. Per això Catalunya l’ha de recolzar, perquè serveixi al país en el seu conjunt. La UVic no és només una institució local, és una institució de país i per tant necessita el suport de tot el territori català.

 

Hem de fer una aposta clara i compromesa per la qualitat, per oferir l’excel·lència en la docència i el coneixement, sense matisos. Només així podrem posicionar, en el lloc que es mereix, la nostra universitat i la nostra ciutat. Això ens donarà prestigi. No hem de viure dels rèdits del passat, que tampoc hem d’oblidar, sinó que hem d’obrir camins en allò que més ens caracteritza. L’evolució és necessària i es convertirà en una qüestió de supervivència en un entorn cada vegada més competitiu on les diferències, les marcades singularitats ben gestionades, faran les universitats grans.

 

No vull acabar aquesta reflexió sense apuntar que cal que es produeixin alguns ajustos entre la demanda i el que ofereix la Universitat, les universitats en general. En el retorn que té el coneixement cap a la societat han de prevaldre les mateixes necessitats socials, empresarials o industrials. Definitivament la universitat i la societat no poden anar per línies divergents, sinó que s’han de donar la ma i treballar conjuntament pel futur, pel seu i pel de tots nosaltres.

 

Estic segur que el nou rector i el seu equip seran capaços d’aconseguir-ho. Tenen capacitat i ganes per convertir la Universitat de Vic en una de les millors del món. La ciutat de Vic ho està esperant.

 
 
Josep M. Vila d’Abadal
Alcalde de Vic
Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...