Sou aquí: Inici Notícies Joan Sala nomenat el primer Síndic Municipal de Greuges de Vic

Joan Sala nomenat el primer Síndic Municipal de Greuges de Vic

Lluís Solà i Sala rebrà la Medalla d’Or de la ciutat, la distinció més important de la ciutat que es concedeix en vida a les persones distingides

Feb 08, 2018
Joan Sala nomenat el primer Síndic Municipal de Greuges de Vic

Ple de l’Ajuntament d’ahir

Joan Sala serà el primer Síndic de Greuges municipal per un període de cinc anys. Així ho van decidir els vots a favor de tots els grups polítics amb representació al ple, a excepció de Capgirem Vic, que s’hi va abstenir.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va explicar que “la creació de la figura del Síndic de Greuges municipal ha estat una reivindicació històrica“. Per aquest motiu, va voler agrair la predisposició de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, per fer-la possible. “El Síndic de Greuges ha de ser el pont entre la ciutadania i l’Ajuntament per millorar la gestió municipal”, va reblar. Martí va lloar Joan Sala destacant-te “que és una figura de consens”. “Estem convençuts que farà una bona feina, ja que coneix perfectament la ciutat i ve avalat per la seva àmplia experiència professional en el camp social”, va detallar.

 

Per la seva banda, la regidora d’ERC-SOM Vic, Maria Balasch, va exposar que “era necessari comptar amb aquesta figura a la ciutat, que estarà encarnada per Joan Sala”. Balasch va sol·licitar poder fer un seguiment de les actuacions de la figura del Síndic, així com que s’ubiqui en un lloc accessible per a la ciutadania.

 

En aquest sentit, Arnau Martí va detallar que el reglament marca que un cop a l'any el Síndic municipal de Greuges presenti en el ple un informe sobre les tasques desenvolupades i que s’està treballant per subsanar l'accessibilitat a l’Ajuntament per la plaça del Pes, on s’hi ubicarà l’oficina del Síndic municipal.

 

La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, va posar sobre la taula les discrepàncies a nivell econòmic que van impedir el vot favorable de la seva formació pel nomenament de Sala, materialitzada en les indemnitzacions plantejades per l’exercici del seu càrrec -12.500 euros bruts anuals-, encara que “confiem plenament en la tasca que portarà a terme Joan Sala”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va dir mostrar-se convençut que el nou defensor del poble, que no depèn políticament de cap govern municipal, farà una bona tasca i “dignificarà la institució”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va afirmar que “la ciutat ha fet un pas endavant comptant amb Joan Sala com a Síndic municipal de Greuges. Entenem que la totalitat del consistori aprova la seva figura i trajectòria personal. L'encàrrec és un repte, i un honor, que estem segurs que portarà sobradament bé per la seva àmplia experiència professional”.

 
 

Lluís Solà rebrà la Medalla d’Or de la ciutat

 

El poeta, dramaturg, traductor, assagista i cronista, Lluís Solà, rebrà la Medalla d’Or de la ciutat de Vic, tal com es va acordar unànimement. Solà, que va ser reconegut recentment amb l’atorgament del prestigiós guardó Lletra d’Or, també ha estat un important activista cultural  contra les imposicions educatives, culturals i socials del règim franquista.

 

Des de l’equip de govern, el primer tinent d’alcalde, Josep Arimany, va remarcar que Solà “va ser el primer regidor de la cultura de l’Ajuntament de Vic després de la dictadura, i a més de consagrar-se com a gran poeta pel país, també ho va fer en la seva vessant cívica i de defensa de la llengua catalana”.

 

El regidor d’ERC-SOM Vic, Joan Ballana, a més de congratular-se per l’aprovació de la distinció, va subratllar que Solà “va ser un gran cronista de la ciutat i un gran patriota”.

 

Des de Capgirem Vic, Marc Barnolas va considerar que “és molt escaient que es faci entrega d’aquest reconeixement, el més elevat que pot fer la ciutat i que es realitza en vida, per a un patriota molt popular”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va recalcar “l’estima de Solà a la ciutat, l’amor al país i la seva passió pel teatre, que va contribuir a la formació d’actors i actrius a la nostra comarca”.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, que també es va felicitar per l’atorgament de la Medalla d’Or a Solà, va manifestar que “feia falta el reconeixement de la ciutat de Vic a la seva figura. Solà és un home de conviccions fermes que es reflecteixen en cada paraula que escriu, i forma part del nostre patrimoni cultural i cívic”.

 
 

Pobresa energètica i beques menjador

 

El ple va aprovar el conveni amb el Consell Comarcal per la gestió de les prestacions econòmiques de pobresa energètica, amb el vots favorables de tots els grups polítics i l’abstenció de Capgirem Vic.

 

El regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, va remarcar que el conveni servirà “per augmentar el ventall de possibilitat de les famílies que acudeixen a aquestes convocatòries d'ajuts de pobresa energètica i les sol·liciten”. Un fet que permetrà universialitzar aquest tipus d’ajuts i arribar a més gent.

 

Katia Juncks, de Capgirem Vic, va recordar el compromís perquè Aigües Vic no tallés subministrament d'aigües i ens trobem que part d'aquests diners es destinaran a pagar factures d'aigües”.

 

En aquest sentit, Solà va explicar que Aigües Vic, com a empresa subministradora i també fan les altres empreses proveïdors de subministraments bàsics, cada mes facilita el llistat d’impagaments a l’Ajuntament i des de l’àrea de Benestar es realitzen els pertinents informes segons la llei de pobresa energètica per estudiar-ne cada cas. Aquests poden ser positius o negatius, i en cas que els informes siguin positius es pagaran els subministraments d’aquests usuaris per evitar-ne els talls.

 

Juncks va mostrar sorpresa dient que “al·lucinem amb què Aigües Vic talli el subministrament si té beneficis”. Per aquest motiu, es van emplaçar a una reunió de treball per poder-ne fer un seguiment.

 

El ple també va aprovar l’acord de col·laboració amb el Consell Comarcal d’Osona perquè pugui gestionar administrativament els ajuts de complements de les beques menjador, amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció dels de Capgirem Vic, que van abstenir-se al·legant que “no entenem què passarà amb els serveis socials i l'educadora d'enllaç que fins ara feia aquesta tasca des de la proximitat de l'Ajuntament”.

 

Segons el regidor d’Educació i de Benestar i Família, Àlvar Solà, l’encomana respon a la “mancomunació de serveis, i no afectarà, en cap cas, l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Vic”. Per això, “el conveni de col·laboració busca exclusivament racionalitzar les despeses per la gestió dels ajuts de complements de beques de menjador”, com també va apuntar el regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer.

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per ERC-Som Vic per la redistribució, en projectes concrets, de les partides econòmiques del pressupost del 2018 inicialment destinades a la recollida de deixalles porta a porta en el nucli històric de la ciutat de Vic. La moció no s’aprova. Vots en contra de l’equip de govern, Vic per a Tots i PLV. ERC-Som Vic Capgirem Vic no han votat, fet que es tradueix en una abstenció.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic en defensa dels drets dels treballadors del sector carni. La moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i l’abstenció de PLV.

 

c/ Moció presentada per Capgirem Vic per reprovació de Francesc Xavier Solà, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic entre 2007 i 2011. La moció s’aprova per unanimitat.

 

d/ Moció presentada per Vic per a Tots per retre homenatge als vigatans deportats al camps nazis i per l’adhesió de Vic a la xarxa “Mai Més”. La moció s’aprova unànimement.

 
 

 

 

 

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...