Ajuntament de Vic

RITMES CARIBENYS

merengue, txa-txa-txa, cúmbia, mambo i salsa caribenya
Programa:

En aquest taller s’oferirà una varietat de ritmes nascuts a les illes caribenyes (Cuba, República Dominicana i altres illes properes). Posteriorment alguns d’aquests ritmes es van estendre cap a l’Amèrica llatina amb algunes varietats. A continuació, una petita explicació de la procedència de cada ball que aprendrem durant el curs:

El merengue

El merengue és un ball originari de la República Dominicana. Es diu que el ball va sorgir entre els treballadors esclaus que treballaven als camps de remolatxa sucrera. És un ritme constant, molt senzill i la rapidesa dels passos ve marcada pel ritme musical.


El txa-txa-txa

El txa-txa-txa és un gènere de la música cubana la creació del qual ha estat atribuïda al compositor i violinista cubà Enrique Jorrín. El conegut nom de "chachachá" va sorgir amb l'ajuda dels balladors del Club Silver Star a l'Havana, quan la dansa s'acoblava al ritme de la música, els peus dels balladors produïen un peculiar so en fregar el pis en tres cops successius, era com una onomatopeia que sonava com: txa-txa-txa.

La cúmbia

La cúmbia és el ball tradicional de la part colombiana del Carib l'origen del qual es troba en la fusió de les flautes i les maraques indígenes, els tambors africans i les cobles espanyoles. A partir de mitjans del segle XX s'expandeix per tot el continent americà donant lloc a múltiples "cúmbies nacionals", la pròpia de cada país.

Mambo
El mambo, tot i que té el seu naixement a Cuba al voltant dels anys trenta, és una paraula d'origen africà, més concretament de la regió del Congo, vol dir "conversa amb els déus". El ritme musical sorgeix com una barreja de ritmes afrocubans i es desenvolupa prenent com a base el danzón (ball nacional cubà) i el so “montuno”.

La salsa

La salsa és un conjunt de ritmes afrocaribenys fusionats amb jazz i altres estils. El seu naixement ha estat molt debatut, però se sap que procedeix d'una fusió que van dur a terme els habitants del Carib quan van escoltar la música europea i la van barrejar amb els seus tambors. Aquest ball s’acompanya amb música rítmica i alegre, seguint una sèrie de passos que marquen el ritme.

Les classes tindran una durada de 75 minuts

Persona que imparteix el taller:

Sebastià Ordeig, ballarí professional i professor reconegut

Lloc:

CCVIC la Guixa (Pla del Maset, s/n)

Data d'inici:

23/09/2019

Horaris:

Dilluns matí de 9:30 a 10:45 i Dilluns tarda de 18:45 a 20:00 / 20:15 a 21:30

Nombre de sessions:

10

Indicacions / Recomanacions:

Originàriament són balls amb parella, però us podeu apuntar amb parella o individualment. Si el professor ho considera necessari per a l’aprenentatge del ball, disposarà les persones que vagin soles en parella.

Cal portar roba i calçat còmode.

Preu:
35€

CONTACTE

Icona edifici Pla del Maset, s/n, 08505 Vic
Icona phone 93 885 06 81
Icona mail cclaguixa@vic.cat
Icona twitter @ccviclaguixa
Icona facebook @ccviclaguixa

HORARI
  • De DL a DV, de 16h a 20h
  • Matins i caps de setmana, en funció de les activitats programades
  • Consulteu calendari
Arxiu del bloc
Enllaços d'interès