Ajuntament de Vic

La construcció artesanal del viure en comú

PONÈNCIA D'ELISABET TEJERO EN EL MARC DE LA TROBADA COMUNITÀRIA DE VIC

Icona Play A càrrec d'Elisabet Tejero, sociòloga
Icona Casa CCVIC Can Pau Raba (C. Raval Cortines, 24)
Icona Calendari Dijous 3 d'octubre | Icona rellotge 18:30h
Icona euro Proposta gratuïta
Icona Check Entrada lliure fins completar aforament.

PROGRAMA

Una aproximació a la mediació comunitària com un procés vivencial en el qual prenen forma altres maneres de relacionar-nos, des del jo al nosaltres, per trobar aquells punts d’unió però sense perdre el valor de les diferències.
A tots aquells professionals que ens dediquem a treballar en allò que s'anomena la qüestió social ens preocupa trobar les claus per ajudar a que les trajectòries de vida dels nostres conciutadans esdevinguin el més respectuoses entre si i capaces de generar una comunitat sana, inclusiva i amb energia positiva per a desenvolupar-se. Per aconseguir-ho comptem amb un ampli abast d'aparells conceptuals i de metodologies d'intervenció construïdes al llarg del temps amb pensament i experiència. Actualment, aquest equipament de sabers és excepcional i l'hem de posar en valor, sens dubte, però ens confronta també, si volem mantenir el nostre esperit crític, a valorar fins a quin punt la tècnica, la gestió dels recursos econòmics i la racionalització burocràtica dels processos de vida no ens ha allunyat d'una mirada més humana lligada a la complexitat del subjecte i la seva vida quotidiana en comunitat.
Per aquest motiu, en aquest espai de reflexió, m'agradaria parlar-vos de la importància que als nostres ulls suposa recuperar un treball que posi al centre al subjecte i la conversa biogràfica. Treballar amb els relats de vida i la subjectivitat ens trasllada a un treball de vocació artesana perquè genera el temps i l'espai per poder aprofundir en les potencialitats i dificultats de la vida de les persones en un context de relacions socials de proximitat. Aquest és un camí constructiu sense un destí prefixat i sense èxits preestablerts. Apostem amb la confiança de que ens obri un camp de possibilitats estimulant per humanitzar amb afecte les nostres comunitats de convivència.

Propostes CCVICELISABET TEJERO

Sociòloga i professora a la Universitat de Barcelona, especialitzada en desenvolupament comunitari, urbanisme i exclusió social: 'Durant la meva infantesa i adolescència, els relats escoltats a la ràdio de persones anònimes que explicaven les seves grans i petites històries em van convidar a qüestionar-me qui som i com vivim. De jove començo a interessar-me per l’urbanisme i la ciutat com escenari a on transcorren multitud d’històries dels éssers humans que l’habiten.'

TROBADA COMUNITÀRIA

El treball realitzat en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària de Vic, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vic, ha permès articular una estructura organitzativa d’equips de treball amb gran part dels agents del territori d’intervenció implicats. Aquesta xarxa ha permès el desplegament de la Programació Comunitària prevista pel curs 2019-2020, fent avançar el procés comunitari en la millora de la convivència i la cohesió social.

La Trobada Comunitària té per objectiu fer visibles els avenços i fites aconseguides pel procés comunitari del curs 2018-2019, així com socialitzar la Programació Comunitària prevista pel curs 2019-2020, també fruit del treball dels tres protagonistes.

És per aquest motiu que es comptarà amb la participació de recursos tècnics i professionals de l’administració, que acompanyaran la presentació de l’equip comunitari, a més de la ciutadania protagonista d’accions esdevingudes durant l’any.

La Trobada Comunitària vol esdevenir un espai altament simbòlic, de trobada, relació i reconeixement dels tres protagonistes de la comunitat.

L’acte constarà de les següents parts:

  • 18.30h: Benvinguda
  • 18.40h: Presentació dels diversos espais existents i dels projectes realitzats el 2018-2019
  • 19.10h: Ponència d’Elisabet Tejero
  • 19.55h: Tancament de la trobada i agraïments
  • 20h: Refrigeri i visualització dels pòsters amb la Programació Comunitària 2019-2020

 

Propostes CCVIC tardor 2019CENTRES CÍVICS VIC | PROPOSTES TARDOR 2019
MASTERCLASS | EXPERIÈNCIES | XERRADES | ACTUACIONS | SORTIDES | ACTIVITATS LÚDIQUES