Sou aquí: Inici Notícies Primera sanció de 720 euros a Vic per no recollir les femtes de gos a la via pública

Primera sanció de 720 euros a Vic per no recollir les femtes de gos a la via pública

La multa per no recollir els excrements de gossos és de 500 euros i cal afegir-hi el cost de realitzar la prova d’ADN, que s’inclourà a la base de dades de mostres del municipi, que és d’uns 120 euros

Feb 03, 2020
Primera sanció de 720 euros a Vic per no recollir les femtes de gos a la via pública

Agent cívica i mostra de femta

Primera sanció per no recollir les femtes de mascotes a l’espai públic de Vic. Dos agents de la guàrdia urbana han identificat una persona amb comportaments incívics que no ha recollit els excrements del seu gos a la via pública.

 

És per això, que tal com estableix el procediment, la policia local l’ha identificat i les agents cíviques han recollit una mostra de l’excrement per analitzar-la al laboratori de Vetgenomics, un laboratori vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquestes seran les primeres dades que es recolliran en la base de dades de mostres d’ADN del municipi, que té l’objectiu de fomentar el civisme i eradicar aquests comportaments que poden afectar la salut pública.

 

La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, recorda que les sancions per no recollir les femtes de gossos a l’espai públic són de 500 euros i cal afegir-hi el cost de les despeses de realitzar la prova d’ADN, que són uns 120 euros més.

 

Franquesa remarca que les mesures que promou l’Ajuntament per evitar els excrements de gossos a la via pública no tenen afany recaptatori sinó dissuasiu. És per aquest motiu que les persones es poden acollir a fer treballs a la comunitat en lloc de pagar la sanció econòmica.

 
 

Tolerància zero a l’incivisme

 

A diferència d’altres municipis catalans, Vic opta per centrar la mirada en les persones infractores. Per això només s’analitzaran les femtes de les mascotes de les persones propietàries incíviques en lloc de fer un anàlisi genètic a totes les mascotes censades a la ciutat i, d'aquesta manera, evitar que persones que ho fan bé hagin de pagar.

 

Amb la nova base de dades d’ADN de femtes en trobar un excrement abandonat a la via pública es podran confrontar els resultats de l’analítica per poder identificar l’animal. Un fet que permetrà sancionar la persona propietària que té un gos i es comporta de forma incívica.

 

En el cas que una femta abandonada, un cop analitzada, no pugui vincular-se a cap dels animals de la base de dades, es guardaran els resultats de l’analítica per fer identificacions posteriors i sancionar també amb caràcter retroactiu.

 

Aquest sistema d’analítica genètica també permetrà actuar en aquelles ubicacions on es recullen moltes queixes veïnals sobre l’abandonament de femtes però es desconeix quin és el propietari de mascota infractor. L’anàlisi genètic permetrà determinar característiques del gos, com la raça, la mida o el pelatge, per ajudar a identificar l’exemplar i així poder sancionar el propietari.

 

La campanya d’identificació genètica de femtes de gos abandonades a la via pública arriba després que el cos d’agents cívics informés a peu de carrer més de 700 persones i, paral·lelament, es fes arribar una carta informativa a les persones propietàries de mascotes censades a Vic. 

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...