Joan Cadevall, autor de la Flora de Catalunya

El proper dimarts 7 de maig a les 8 de la tarda hi haurà la conferència: Joan Cadevall, autor de la Flora de Catalunya. Cadevall destacà com a botànic i la seva obra principal va ser la Flora de Catalunya, (1913-1937), feta amb la col·laboració primerament d’Àngel Sallent i després de Pius Font Quer. A més de molts altres treballs, va escriure Flora del Vallés (1897), Plantes notables dels voltants de Terrassa (1902), Excursionisme botànic (1906), Notas fitogeográficas críticas (1905-1911) i Elements de botànica popular (1907), que és el primer tractat de botànica en català. El seu herbari, de més de 8.000 plecs, es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona. Com a geògraf, va realitzar un estudi del Vallès titulat Nociones de geografía física descriptiva e històrica del Vallés, obra premiada a Granollers l’any 1886 i que és la primera monografia comarcal feta a Catalunya. A càrrec de Àngel Manuel Hernández, Doctor en ciències biològiques i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Ha estat professor d’universitat i catedràtic d’institut. És autor de la biografia Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf (2018) i de molts treballs de botànica, d’història de la medicina i de temàtica local.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://ja.cat/aaotv    

www.astroosona.net

Twitter, @Astroosona

Instagram, astroosona

175 anys del Ferrocarril a Catalunya

El proper dimarts 30 d’abril a les 8 de la tarda hi haurà la conferència: 175 anys del Ferrocarril a Catalunya. A meitats del XVIII el nostre mercat és el colonial americà. Necessitem vaixells . Ens els fabriquem nosaltres mateixos. La pèrdua de les colònies capgira completament l’escenari. Ara cal mirar cap a l’ interior de la península. Necessitem ferrocarrils. No en tenim ni encara no en sabem fer. Repassarem l’ingent esforç financer i humà per fer aquest canvi, amb els seus encerts i els seus múltiples errors. A càrrec d’Andreu Valls, Enginyer Industrial.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://ja.cat/aaotv    

www.astroosona.net

Twitter, @Astroosona

Instagram, astroosona

Anàlisi estadística de la detecció de bòlids i les seves connexions amb les pluges d’estels

Benvolguts

El dimarts dia 16 d’abril Conferència: Anàlisi estadística de la detecció de bòlids i les seves connexions amb les pluges d’estels. Des de petita em fascinen les estrelles i l’astronomia en general i, aquest darrer any, aquesta passió m’ha conduït a realitzar un treball de recerca sobre aquest camp tan interessant. 

Per fer-lo, he utilitzat les dades úniques recopilades per en Josep Pujols sobre els bòlids registrats a l’estació de Folgueroles durant els últims 14 anys. Amb aquestes dades he realitzat un estudi estadístic per identificar les tendències i patrons en la detecció de bòlids durant aquests anys amb la finalitat de mostrar i concloure el patró de visibilitat que mostren els bòlids al llarg dels anys i si tenen alguna relació amb les dates de les pluges d’estels conegudes afegint la importància que té per l’astronomia l’estudi dels bòlids. Acàrrec d’Anna Camps, Estudiant de 2n de Batxillerat a l’Escola Vedruna Escorial de Vic i col·laboradora habitual de la Revista El 855.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://ja.cat/aaotv    

Jules Verne i els coneixements geològics del segle XIX

Dimarts 9 d’abril a les 8 del vespre Conferència hi haurà la conferència Jules Verne i els coneixements geològics del segle XIX. Jules Verne, en els seus “Viatges extraordinaris” incorpora en els seus arguments molts dels coneixements geològics pioners, que a la segona meitat del segle XIX contenien les obres de Lyell i contemporanis, just després de que aquests trenquessin amb les teories més aferrades a les creences bíbliques basades en el Diluvi universal i en una durada històrica de la formació de la Terra.

Analitzaré amb més detall el Viatge al centre de la Terra, Les Índies negres, El país de les pells, 20.000 llegües de viatge submarí i De la Terra a la Lluna. A càrrec de David Serrat i Congost, Geòleg i Acadèmic de l’Institut d’Estudis Catalans.