Església dels Dolors (Sala dels armats)

Henrio

Horaris

Divendres 18h/19h/20h
Dissabte 18h/19h/20h
Diumenge 11h/12h/13h

Església dels Dolors (Sala dels armats)

Aquesta església d’època barroca fou construïda entre els anys 1724 i 1728 per l’arquitecte Josep Morató i Soler. Està situada entre dos habitatges i consta d’una sola nau. La seva façana principal presenta diverses finestres i una roseta sobre la porta principal, la qual té una llinda formada per un gran frontó semicircular trencat, amb florons al centre, i una inscripció. A l’interior s’hi troba un retaule barroc (reproduït fidelment després de la destrucció durant la Guerra Civil) i una imatge de la Mare de Déu dels Dolors que són obres de l’escultor Vicenç Real (1760). La decoració pictòrica de l’església va ser realitzada pels germans Sala i Josep Gallés l’any 1887.

Aquesta església conserva també l’orgue del segle XIX. Durant la Guerra Civil foren malmesos els tubs, però se’n conservà el mecanisme i el moble. Recentment se n’ha realitzat la restauració.

La Sala dels Armats forma part del conjunt arquitectònic de la Congregació dels Dolors, edificat al segle XVIII per a dur a terme les activitats socials i espirituals de l’entitat. A partir del 1750, la congregació institueix una processó el diumenge de Rams que segueix vigent sense cap alteració seguint les formes, rituals i expressió, considerada l’única processó barroca d’Europa amb aquestes característiques.

La sala recull totes les peces de vestuari del cos dels armats que dona el nom popular a la processó i que és el primer grup que inicia la processó.

La processó, estava formada pels pagesos de les masies de Vic i voltants. Els vestits substitueixen els que van ser cremats durant la Guerra Civil i creats per la sastreria Vinyals de Barcelona, estrenats al 1951, fets de llana natural i conservats també amb processos naturals.

HenrioRetrat_Henrio_LluísTudela_4.jpg

HENRIO és el nom artístic del cantautor i productor Enric Verdaguer que, després de viure quatre anys a Liverpool i ser la veu de l’última gira de la pianista Clara Peya, inicia projecte propi sota aquesta nova identitat. El passat maig Henrio llança un primer EP titulat ‘Help Me Understand’ i al gener 2023 eleva l’aposta amb ‘Somewhere, Sometimes’, el seu disc debut, amb el que es troba de gira actualment.

Aquest disc escrit en català i anglès sorgeix a partir d’un bitllet de tornada, retorn al país d’origen, Catalunya. Recular el camí fet durant quatre anys d’exploració personal, reprendre lligams que havien quedat suspesos per la distància, readaptar-se i remuntar una vida que havia deixat enrere. Un disc creat per explicar el que es viu en aquest espai de transició estrany, inundat per una nostàlgia deambulant, una corroboració del pas del temps i d’observar que algunes coses canvien però d’altres no tant.

Anteriorment, al 2015, el cantautor havia publicat ‘Moonstruck’ (Música Global) encara sota el nom d’Enric Verdaguer, amb el que gira pels principals escenaris de Catalunya abans de fer un parèntesis i residir quatre anys a Anglaterra on es gradua en ‘Songwriting and Production’ a la universitat fundada per Paul McCartney a Liverpool (LIPA).

RESERVA LA TEVA ENTRADA