Programació 2023

Exposició "Memòria Roja" d'Àurea Estellé Alsina

Del 27 de gener al 22 de febrer

De dilluns a divendres de 16.00 a 20.00 h

Centre Cívic Joan Triadú. Sala Romeu. 

 

Visita comentada a l'exposició a càrrec de l'artista

Dijous 2 de febrer a les 19.00 h

 

"Memòria Roja" busca recuperar la memòria dels vençuts -els rojos-, històricament silenciada des de les esferes de poder. Basant-se en testimonis i investigació històrica, l'artista denúncia la violència exercida contra la població per exterminar allò que la dictadura anomena "gen roig". Fugint dels grans relats històrics oficials, s'emmarca en la microhistòria per reivindicar la memòria individual i familiar. 

L'exposició proposa parlar i recuperar un tema controvertit, especialment amb l'augment de l'extrema dreta, en el qual sembla urgent recuperar vincles amb un passat que s'ha silenciat des de la Transició. 

 

 

 

Obra escènica "Vives!"

Dissabte 28 de gener a les 20.00 h

Espai ETC

 

Vives! pren el testimoni de les dones supervivents dels camps nazis per endinsar-se en l’experiència de l’horror i buscar els ressorts artístics que han de permetre transmetre-la.

Més informació i entrades (Preu: 5 €)

 

 

 

Visita guiada "El llarg viatge"

Diumenges 5 i 26 de febrer a les 11.00 h

Punt de trobada: plaça Major a davant de l'Ajuntament

Activitat gratuïta. Inscripcions a cultura@vic.cat

Públic recomanat: famílies amb infants a partir de 12 anys i adults

 

A càrrec de Martina Fabregó Caralt, Aline Cros Gili i AIna Maimó Codina (alumnes UVic-UCC), tutoritzades pel professor Joan Callarisa.

"El llarg viatge" és una ruta interactiva per la ciutat de Vic amb l'objectiu de descobrir diferents punts de la ciutat relacionats amb la Segona Guerra Mundial i amb les històries de vida de les persones homenatjades en les llambordes col·locades l'any passat. 

 

 

 

Conferència a càrrec de Jordi Guixé

Dimecres 15 de febrer a les 19.00 h

Centre Cívic Joan Triadú

Jordi Guixé és director de l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i Doctor en Història Contemporània per la Universitat París III Sorbonne Nouvell i per la Universitat de Barcelona. És especialista en polítiques de memòria, gestió del patrimoni i en la història de l'exili republicà espanyol. 

Farà un repàs de projectes sobre memòria i participació educativa al voltant de l'Holocaust, reflexions, espais i activitats. 

 

 

Club de lectura de novel·la històrica "El misteri de Berlín"

Dimarts 21 de febrer a les 18.30 h

Biblioteca Pilarin Bayés

 

El nou club de lectura de la Biblioteca Pliarin Bayés llegirà i comentarà la novel·la "El misteri de Berlín" de Jordi Mata. 

Inscripcions a la biblioteca: 93 883 33 25

 

 

 

Projecció del film "Those Who Remained"

Dimarts 28 de febrer a les 20.00 h

Espai ETC

 

El film se centra en el poder curatiu de l'amor enmig d'un conflicte nacional caracteritzat per la pèrdua i el trauma. Una jove que viu en una Hongria devastada després de la II Guerra Mundial descobreix com l'afecte pot tancar ferides que pensava irreparables. 

Direcció: Barnabás Tóth

Més informació i entrades (Preu: 4 €)

 

 
 
 

Formació "La memòria democràtica en els centres educatius: rutes de compromís i acció "

Octubre (5 sessions amb dates a concretar)

Universitat de Vic - UCC

 

Coordinadores de la formació: Isabel Carrillo Flores i Karine Rivas Guzmán

El curs s'emmarca en el projecte de Co-Creació de materials didàctics sobre memòria democràtica per a la formació de professionals de l'educació que té el suport del Memorial Democràtic. La finalitat és promoure accions formatives compartides que permetin la incorporació de continguts sobre memòria en els currículums, la revisió de materials didàctics i la creació de les pròpies rutes de memòria democràtica. 

Properament, més informació.