Més de 8.000 persones participen al 12è festival FLIC a Barcelona, Madrid i al 5è a Vic

El festival s’ha consolidat com un dels principals esdeveniments culturals per al públic infantil i juvenil

Flic escolar a la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic en la 5a edició.
Flic escolar a la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic en la 5a edició

 

 

700 assistents a Madrid entre el 22 i el 23 d’octubre, 4.500 a Barcelona entre el 17 i el 20 de novembre i 200 a Vic entre el 26 de novembre l’1 de desembre.2.000 alumnes de 28 escoles a Barcelona i 250 alumnes de 10 escoles a Vic. I més de 500 professionals implicats. Demà es tanca a la capital osonenca la cinquena edició del festival FLIC, que ha resultat un èxit a nivell d’assistència en les tres ciutats on cada any viatja per promocionar la lectura entre els més joves a través d’activitats per a les famílies, les escoles i els professionals del sector. És la primera edició que s’ha realitzat amb total normalitat, després de les mesures imposades per la pandèmia entre 2020 i 2021.

 

Titulada (des)ORDRES, l’edició d’enguany incideix en les formes de classificació d’una biblioteca i com aquest ordre condiciona el lector. Amb paraules de la directora literària del festival, Roser Ros, «ens proposem experimentar i reflexionar què passa quan, lluny dels estàndards, classifiquem els llibres de maneres diferents, perquè si sempre s’utilitzen els mateixos paràmetres, nosaltres, com a lectors, correm el risc d’encasellar-nos».

 

El festival repeteix l’estructura d’altres anys amb tres línies de programació diferenciades: la familiar(FLIC Familiar), l’educativa(FLIC Escolar) i la professional(FLIC Pro). «El foment del gust per a la lectura necessita tres ingredients: joves lectors, adults que es relacionen amb ells i llibres», declara Magalí Homs, directora del FLIC, i afegeix que «en el context familiar i en l’escolar és on els infants i els joves poden desenvolupar aquest gaudi per a la lectura».

 

Els joves, el centre de la programació

 

La programació familiar del festival s’ha desplegat a les biblioteques madrilenyes Rafael Alberti i Luis Rosales, al Museu del Disseny de Barcelona i al Casino de Vic entre els mesos d’octubre i desembre. A partir del concepte de (des)ORDRES, s’han dissenyat activitats relacionades amb la lectura com els fliquets, les experiències literàries, els tallers o la zona FLIC recomana, amb més de 40 propostes literàries. Cadascuna d’elles està adreçada a infants amb edats diferents, des d’un fins a més de set anys, perquè puguin gaudir-les amb la companyia de la seva família.

 

Les escoles, aliades indispensables

 

El festival compta amb la complicitat de centres educatius per convidar els alumnes a descobrir la lectura fora de les aules i a través d’activitats lúdiques com són les experiències literàries. El FLIC Escolar de Barcelona s’ha celebrat entre el febrer i el juny a la Fabra i Coats i hi han participat 2.000 alumnes de vint-i-vuit escoles. L’edició de Vic ha comptat amb la col·laboració de la Biblioteca Pilarín Bayés i amb la implicació de més de 250 estudiants de 4t de primària de deu centres del territori.

 

Establint sinergies amb professionals nacionals i internacionals

 

Entre el 17 i el 18 de novembre, s’ha celebrat a Barcelona el FLIC Pro, amb una programació adreçada a professionals de la literatura infantil i juvenil, incloent-hi xerrades, la celebració del centenari del PEN, l’entrega del 8è premi FLIC al projecte Lectures en ruta de Tramoia Cultura, i el Mercat de l’edició, el qual ha comptat amb la presència d’editorials locals i de països com Portugal, Lituània, Alemanya, Ucraïna, el Regne Unit, Brasil, Suïssa, l’Índia o Canadà.