Sou aquí: Inici Vic rebutja la sentència del Tribunal Suprem en un ple extraordinari

Vic rebutja la sentència del Tribunal Suprem en un ple extraordinari

El ple s’ha convocat després de donar-se a conèixer la sentència pels dirigents de l’1-0, condemnats a gairebé 100 anys de presó

Oct 15, 2019
Vic rebutja la sentència del Tribunal Suprem en un ple extraordinari

Ple municipal extraordinari

L’Ajuntament de Vic va celebrar ahir un ple extraordinari per mostrar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que es va donar a conèixer al matí i que ha condemnat els presos polítics catalans a 99 anys i mig de presó en total. En l’ordre del dia només hi havia un punt: una moció proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), en què es demanava l’amnistia pels presos polítics i la defensa del dret a l’autodeterminació. La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts per Catalunya, ERC i Capgirem Vic. El PSC no ha assistit a la sessió.

 
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha obert la sessió explicant que tots els ajuntaments catalans havien convocat una sessió extraordinària per mostrar el seu desacord amb la sentència, i ha llegit la moció que es portava a aprovació.
 
El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, ha constatat que “són dies tristos” i ha recordat els casos de Joan Coma, Carles Mundó i Marta Rovira. “Si ens deixem trepitjar ens trepitjaran. Cal fermesa”, ha subratllat. Garcia ha excusat la presència de la portaveu de la seva formació, Maria Balasch, de qui ha transmès unes paraules: “Només amb el cap fred podrem vèncer. Necessitem unitat més que mai”.
 
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, ha enviat la seva solidaritat a les famílies dels presos i ha puntualitzat que si bé no estaven del tot d’acord amb el contingut de la moció, “avui hi hem de votar a favor per l’excepcionalitat del moment. Ens agafem a les paraules de Jordi Cuixart: ‘Tornar-ho a fer’. Coma ha mostrat la seva solidaritat també amb les mobilitzacions “constants i permanents”, perquè “cal ser una gota més del tsunami democràtic, ens hi juguem els drets dels nostres fills”.
 
El regidor de Capgirem Vic ha denunciat que alguns dels grans partits es creuen el relat de l’Estat en relació als detinguts del 23 de setembre, i ha demanat també la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch: “No podem continuar fent veure que a dins dels Mossos no hi ha un problema, com ha quedat demostrat en les càrregues policials d’avui”. “L’única manera de forçar el diàleg amb l’Estat és ressentir l’economia”, ha conclòs. Joan Coma ha anunciat que les retribucions per l’assistència avui al ple del seu grup municipal es destinaran a les famílies dels detinguts del 23S.
 
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha tancat les intervencions dels grups polítics lamentant que s’hagués hagut de celebrar el ple: “No s’hauria d’haver convocat mai”, va dir. Erra va recordar que “s’ha d’encarar aquest moment pel país en una data que quedarà marcada per la història”. “Els forts dialoguen i els dèbils imposen”, va assenyalar. “Nosaltres som forts. Som un poble pacífic i sortirem al carrer per mobilitzar-nos, no deixarem de lluitar per poder decidir el futur i aconseguir la República Catalana. Estarem al costat del poble de forma pacífica i tranquil·la per aconseguir la llibertat”, va concloure l’alcaldessa de Vic.
 

Els punts d’acord de la moció

PRIMER: Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i llibertats de la ciutadania de Catalunya.
 
SEGON: Reclamar la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a l’1 d’octubre i durant els dies previs i posteriors.
 
TERCER: Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.
 
QUART: Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.
 
CINQUÈ: Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.
 
SISÈ: Comprometre’ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, del Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants legítims de la ciutadania, en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat.
 
SETÈ: Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de Vic a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre’ns a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.
 
VUITÈ: Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, i la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.
 
NOVÈ: Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.
 
DESÈ: Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés dels Diputats, a la Presidència del Govern de l’Estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). I donar a conèixer el contingut de la moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.
 
 
 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...