Sou aquí: Inici Actualitat La V Jornada de Salut Comunitària de Vic tracta els nous reptes en envelliment a conseqüència de la COVID
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

La V Jornada de Salut Comunitària de Vic tracta els nous reptes en envelliment a conseqüència de la COVID

Un grup de treball vinculat a la Taula de Salut Comunitària de Vic, ha impulsat la V Jornada de Salut Comunitària de Vic, per aprofundir en l’afectació de la pandèmia de la Covid-19 en les persones grans. Tot i que el plantejament inicial era d’una jornada en format híbrid, presencial i virtual, finalment ha tingut un format íntegrament virtual degut a la situació actual de la pandèmia. La jornada ha constat d’una primera part on s’ha portat a terme una revisió de la feina feta per la Taula de Salut Comunitària al llarg del 2021; una segona part amb una ponència sobre els efectes de la pandèmia en les persones grans, i per acabar, una sessió de meditació conscient.

Des 22, 2021

 El dilluns 13 de desembre de 12 a 2 del migdia es va dur a terme la V Jornada de Salut Comunitària de la ciutat de Vic sota el títol “Salut comunitària i els nous reptes en envelliment fruit de la pandèmia”. Enguany, tot i el planteig inicial en un format híbrid, permetent a les persones assistents fer-ho de forma virtual via plataforma Zoom o presencialment al CCVIC Can Pau Raba, finalment es va portar a terme en un format íntegrament virtual, sobretot, degut al repunt en els casos derivats de la situació de pandèmia.

 

Aquesta cinquena jornada va comptar amb un format més reduït que en les primeres 3 edicions que, al poder ser plenament presencial, ocupava tota una matinal i comptava amb la presència de vora 200 persones. Els darrers dos anys, degut a la situació de pandèmia, el format s’ha vist reduït per tal de poder-ne fer seguiment de manera telemàtica.

 

La jornada va comptar amb la ponència central a càrrec de Jordi Amblàs que va tractar l’ ”Impacte de la pandèmia de COVID-19 en les persones grans”. Amblàs, metge geriatre, director de l’Estratègia d’atenció integrada del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, coordinador del Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, va parlar dels efectes de la pandèmia en les persones grans, que en gran mesura venen determinats pel grau de fragilitat de la persona i, per tant, els resultats en salut de la pròpia infecció per Covid-19, dependran en gran part, del nivell d’integració al sistema, de la gravetat de la infecció i de la situació global de la persona. A banda dels efectes propis de la malaltia, Amblàs va destacar els efectes en la salut mental i el benestar emocional, parlant d’un “tsunami emocional de la pandèmia”. És remarcable el fet que les persones grans manifesten major preocupació pel futur aliè (joves, fills/es, nétes/es...) que pel propi futur, mostrant en molts casos factors i mecanismes que impulsen la resiliència. Per últim, en Jordi Amblàs va afegir que cal tenir en compte els factors protectors, com són les fortaleses psicològiques i sobretot la xarxa familiar i social de les persones grans, i va donar importància al fet que la situació actual de pandèmia pugui esdevenir un aprenentatge i ens impulsi a actuar en conseqüència.

 

Aquesta ponència va anar precedida per una breu presentació de la feina feta aquest 2021 per part de la Taula de salut comunitària de Vic, a càrrec de la tècnica en salut pública de l’Ajuntament de Vic, Roser del Val. La benvinguda a la jornada va anar a càrrec de Núria Vergés, regidora de Salut pública i Igualtat de l’Ajuntament de Vic i es va cloure amb una sessió de meditació per a professionals sanitaris i el públic en general que va assistir a la jornada, a càrrec de Marta Vila, professora de ioga formada a Catalunya i a Índia, instructora de Moviment Vital i facilitadora de Cercle de Dones.  La V Jornada de Salut Comunitària de Vic és una iniciativa de la Taula de Salut Comunitària de Vic, creada el 2016 pel Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), impulsat en el seu moment per l’Obra Social “la Caixa” i promogut a Vic per l’Associació Tapís i l’Ajuntament de Vic fins el desembre del 2020. Aquest 2021, malgrat el projecte ICI ja no és present a la ciutat com a tal, sí que se segueixen mantenint i impulsant els projectes que va iniciar, com és el cas d’aquest espai de participació i coordinació en l’àmbit de la salut comunitària. La Taula està formada actualment per 20 professionals de més de 18 serveis diferents dels àmbits de la salut i socials.

 

Podeu recuperar la jornada a través d'aquest vídeo

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...