Sou aquí: Inici Guàrdia Urbana Educació viària

Educació viària

L'educació viària enguany incorpora una novetat: el circuit amb karts de la Guàrdia Urbana.

Què és?

 

L’educació per a la mobilitat segura és una de les primeres mesures en matèria de prevenció d’accidents amb què sovint es troben els usuaris de les vies i que pretén que les actituds dels usuaris esdevinguin més segures, i perdurin en el temps.

 

Es tracta d’un procés educatiu que és present durant tot el nostre cicle vital.  És un aprenentatge globalitzat, que implica a tota la societat i on cadascú té un rol diferent depenent del moment i situació.  L’educació per a la mobilitat segura és aplicable a tots els col·lectius i en totes les franges d’edat; això si, adaptant els continguts curriculars a cada col·lectiu i edat.

 

Per tal d’adaptar les activitats formatives a les necessitats de cada col·lectiu, aquestes es programen en base als factors personals de risc.  Aquests factors orienten els formadors envers les necessitats que s’han de prioritzar en el treball que es durà a terme en cada activitat formativa, en funció dels usuaris a qui van destinades les sessions.

 

Aquests factors personals de risc estan presents, en més o menys mesura, en tots els rangs d’edat i en tots els col·lectius; encara que en determinades edats i col·lectius es fa més necessari el seu treball; i per tant és necessària l’adaptació de les activitats formatives.

 

Aquests factors personals de risc queden englobats en quatre:

 

  • L’errònia o insuficient percepció del risc: no sempre ens adonem de les conseqüències que poden arribar a tenir les nostres conductes davant les diverses situacions que ens planteja el fet d’utilitzar les vies per moure’ns.

  • L’escassa consciència de mi mateix: a vegades no valorem de forma correcta les nostres capacitats i limitacions com a usuaris i actors de la mobilitat.

  • La influencia/pressió de l’entorn/grup davant la pressa de decisions: quan hem de triar, no sempre ho fem de la forma més racional, sinó que, sovint, les nostres decisions estan influïdes per la voluntat de fer el mateix que han fet la resta del grup, o el que creiem que queda be dins del nostre col·lectiu.

  • La manca d’adaptabilitat: no sempre som conscients que les situacions del transit no son sempre les mateixes i que nosaltres, amb el temps, també canviem.  Es perden aptituds, es canvien actituds i percepcions... i ens hem d’habituar a les noves condicions en que afrontem les situacions que la necessitat de mobilitat ens presenta.

 

On i com? 

 

El principal escenari on es duen a terme les activitats formatives en l’àmbit de l’educació per a la mobilitat segura és als centres educatius.

 

A les escoles trobem la base de la nostra societat.  Els ciutadans més joves, immersos en un procés de socialització i educació que definirà i condicionarà el seu comportament i actituds futures dintre de la nostra comunitat.

 

L’ espai educatiu formal facilita la tasca ja que el col·lectiu d’usuaris és força uniforme, amb una edat molt concreta i amb necessitats molt similars.  Es per això, que cada any es porten a terme diverses intervencions a les escoles en l’àmbit de l’educació per a la mobilitat segura.

 

En aquestes sessions s'adapten els continguts a les franges d’edat dels alumnes de cada curs, en funció de l’ús de les vies que fan els alumnes.  D’aquesta manera els cicles amb usuaris més joves tracten la mobilitat des del punt de vista del vianant, que circula per les voreres o zones de vianants, acompanyats d’una persona més gran que ells.  També de l’ús que fan de les mesures de seguretat dels vehicles, com la cadireta, per on han de baixar del vehicle...

 

En el cas dels alumnes de 3er s’incideix en la identificació de conductes i comportaments quotidians que podem observar en les nostres ciutats, en referència a la mobilitat; i en la seva identificació i classificació com a conductes de risc.

 

Amb els alumnes de 5e, es tracten temes relacionats amb les seva actitud davant de situacions potencialment perilloses, la identificació dels riscos i les diverses alternatives davant la mateixa situació de mobilitat.  També s’incideix en la seva actitud com a ciclistes envers la utilització de les vies, mesures de seguretat a tenir en compte i precaucions que s’han de prendre. 

 

Novetat del 2013: Circuit amb Karts

 

Enguany les classes d'Educació Viària incorporen una novetat: el circuit amb Karts. Totes les escoles on la Guàrdia Urbana hi inparteix classes s'ofereix la possiblitat d'instal·lar un circuit amb senyalització, passos de vianants, una rotonda, semàfors, etc. un dia durant unes hores. Els estudiants fan el circuit amb els karts de la Guàrdia Urbana i tenen la oportunitat de posar a la pràctica allò que han après d'una forma divertida. 

 

Col·laboracions

 

En col·laboració amb la regidoria d’Educació de l’ajuntament de Vic es porta a terme l’explicació del sentit i simbologia de les rutes escolars incloses al Projecte Educatiu de Ciutat amb la intenció que els alumnes coneguin millor els elements de l’entorn que troben per la ciutat de Vic.

Als alumnes de l’ESO es tracten temes de circulació com a conductors i acompanyants en vehicles de motor i altres temes relacionats, com la legislació vigent, les substancies que alteren les condicions personals per a conduir (alcohol, medicaments...)

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...