Slide2
Slide1

 

L’Ajuntament de Vic ha utilitzat totes les eines que ha tingut al seu abast per tal de preservar la salut i benestar de les persones des de que va esclatar la pandèmia, com a màxima prioritat. Al mateix temps, agraeix als vigatans i vigatanes que s’hagi actuat amb responsabilitat, tant individual com col·lectiva.

 

La pandèmia ha provocat una crisi social i econòmica de gran envergadura i ens trobem, doncs, davant d’un repte global que requereix la intervenció de l’administració per pal·liar les greus conseqüències, tant socials com econòmiques, de la pandèmia.

 

L’Ajuntament, com a administració oberta i propera, ha activat diverses mesures per reimpulsar la ciutat perquè Vic a tornar a bategar com a ciutat activa i dinàmica que és.

 

Per tot això s’ha comptat amb la col·laboració de diversos agents públics i privats, i també amb aportacions dels diversos grups polítics representats a l’Ajuntament, per complementar el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023, que és el document viu i adaptable que recull les prioritats polítiques per als propers anys. El PAM té com a objectiu avançar cap a una ciutat a la mesura humana: una ciutat per a les persones, una ciutat del coneixement i amb progrés econòmic, una ciutat saludable i accessible amb serveis de qualitat.

 

Arrenca a Vic la campanya de vacunació de la Covid-19 a Osona

Aquest matí s’ha començat a posar la primera dosi de la vacuna a una persona usuària i a una auxiliar de la residència El Nadal

 

El calendari ha volgut que el 5 de gener de 2021, vigília de Reis, arribés a Vic un dels regals més esperats per tota la ciutadania. Aquest matí s’ha subministrat la vacuna de la Covid-19 a les dues primeres persones de la comarca d’Osona, a la residència El Nadal de Vic. Concretament s’ha administrat a una persona usuària d’aquesta residència -Pere Vila, de 88 anys i veí de Vic- i de l’auxiliar de clínica del mateix centre Mercè Pardo. Durant el matí d’avui dimarts s’hauran posat 162 dosis en aquesta residència i a la tarda es continuarà la vacunació en dues residències més. En total, al final de la primera jornada de la campanya es calcula que hauran rebut la primera dosi del nou vaccí de Pfizer-BioNTech entre 300 i 400 persones.

 

En la presentació de l’inici de la campanya de vacunació de la Covid-19 que s’ha fet a la residència El Nadal hi ha assistit l’alcaldessa de Vic Anna Erra; la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Teresa Sabater; el delegat de residències a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Àngel Izquierdo; la coordinadora de vacunes, Raquel Comellas; i el gerent de la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu, Jordi Roca.

 

A partir d’ara, la vacunació es farà tots els dies de la setmana, de dilluns a divendres –inclosos els festius-, i fins aquest dijous es disposarà de les primeres 975 dosis que van arribar ahir a Osona. Cada cinc dies està previst que arribi una nova comanda. La propera de que es tindrà disponible, aquest dijous 7 de gener, també serà de 975 dosis. La vacunació que comença aquesta setmana s’anirà estenent a residències –tant persones usuàries com professionals- i a professionals de la sanitat que treballen a primera línia de la comarca, ja sigui en centres de primària o hospitals. Un equip format per una vintena de professionals sanitaris i administratius de suport s’han organitzat per abastir, segons el calendari fixat, en una primera fase aquests dos grans col·lectius.

 

Raquel Comellas, infermera coordinadora de vacunes, ha explicat que l’objectiu és que en el termini d’una setmana i mitja o dues “es puguin tenir vacunades amb la primera dosi totes les residències d’Osona”. Cal recordar que per garantir l’efectivitat de la vacuna cal una segona dosi que s’ha d’administrar al cap de 21 dies de la primera. Comellas ha apuntat que aquesta vacuna surt a -80ºC d’uns congeladors de Barcelona i que quan arriba està descongelada, de manera que només es conserva cinc dies a la nevera.

 

Una de les dificultats d’aquesta vacuna és que no es pot administrar directament sinó que primer s’ha de reconstituir: es tira una dissolució d’1,8 ml de suero fisiològic al vial i aquest s’homogeneïtza movent-lo lentament deu vegades. A continuació s’extreu 1,6 ml d’aire, ja que a l’injectar el suero hi ha molta pressió, i es torna a homogeneïtzar el contingut del vial movent-lo lentament deu vegades altre cop. Abans de procedir a vacunar cal desinfectar el tap del vial amb alcohol. La vacuna es conserva durant cinc dies, a una temperatura d’entre 4 i 6 ºC, i de cada vial se n’extreuen 5 dosis.

 

Teresa Sabater, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, ha explicat que la campanya de vacunació significa “veure la llum al final del túnel, és una molt bona notícia”. Sabater no ha amagat la il·lusió que representa poder començar a combatre el virus amb una vacunació que ha començat pels col·lectius més vulnerables; “a partir d’aquí ens plantegem estendre-ho als professionals sanitaris i ho anirem ampliant”.

 

Segons la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, un dels objectius és aconseguir elevats índexs de vacunació de la població: “Esperem que hi hagi una bona resposta a mesura que la gent vagi veient que no passa res”. En aquest sentit, el nivell de consentiment dels familiars de persones usuàries de les residències fins ara és molt alt, al voltant del 90%, i ha matisat que s’actua en aquells centres on se sap que no hi ha cap brot. Sabater ha assegurat que aquesta setmana la vacunació ja serà una realitat a totes les comarques de la Catalunya Central.

 

L’alcaldessa de Vic Anna Erra, ha recordat que “comencem l’any amb noves restriccions però per a Vic avui és una bona notícia que comenci la campanya de vacunació”. Ateses les dates en què ens trobem, “és un petit regal de Reis, un primer pas per protegir tots els avis i les àvies de la ciutat” ha expressat l’alcaldessa. Erra ha recordat que la vacuna és “una alenada d’esperança, una bona notícia per encetar l’any” però ha aprofitat l’ocasió per fer un toc d’atenció a la ciutadania per continuar sent prudents. “Molta alerta i molta responsabilitat perquè a Vic i a la comarca venim d’unes dades epidemiològiques molt altes”, ha subratllat.

 

Mercè Pardo, auxiliar de clínica de la residència El Nadal i primera persona en vacunar-se a Osona, ha explicat que tot just ahir li van demanar per encetar la campanya de vacunació. “Al principi era una mica reticent però vaig decidir que me l’havia de posar perquè treballo amb gent de molt risc i a part de protegir-los a ells també m’havia de protegir a mi”. Per animar tota la població a vacunar-se, Pardo ha comentat: “Tots ens volem reunir, tots volem tornar a fer vida normal i, encara que serà un camí llarg, si no ens vacunem no acabarem mai”.

 

 

Llegir més

Nou certificat autoresponsable per desplaçar-se durant les festes de Nadal

Protecció Civil ha actualitzat el document per justificar, en cas de control policial, la mobilitat fora de la comarca entre el 23 de desembre i el 6 de gener

 

En el marc de les noves restriccions aprovades pel govern de la Generalitat per aturar el contagi de la pandèmia, en vigor entre aquest dilluns 21 de desembre i el dilluns 11 de gener inclosos, la circulació de les persones queda limitada a la comarca i es manté el confinament perimetral de tot el país. Amb tot, estaran permesos, entre el 23 de desembre i el 6 de gener, aquells desplaçaments que coincidint amb les festes de Nadal es facin per anar a visitar familiars. Per aquest motiu, Protecció Civil ha actualitzat els certificats autoresponsables per justificar la mobilitat entre el 23 de desembre i el 6 de gener. El podeu omplir en línia en aquest enllaç o bé descarregar-vos-el aquí.

 

La persona que necessiti desplaçar-se aquests propers dies fora de la comarca cal que porti a sobre aquest certificat, on ha d’especificar el motiu pel qual viatja, i acreditar així en els controls policials que no està infringint les mesures sanitàries decretades. Els motius pels quals està permesa la mobilitat són els següents:

 

·         Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i socials .

 

·         Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.

 

·         Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.

 

·         Retorn al lloc de residència habitual o familiar, per una necessitat justificada .

 

·         Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

 

·         Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs.

 

·         Actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials.

 

·         Renovacions de permisos i documentació oficial, i altres tràmits administratius inajornables.

 

·         Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.

 

·         Exercici del dret de manifestació i de participació política.

 

·         Desplaçament de grup bombolla a allotjament fix.

 

·         A causa de força major o situació de necessitat.

 

·         Del 23 de desembre al 6 de gener, tots dos inclosos, desplaçaments a llocs de residència habitual de familiars o persones properes.

 

·         Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga, acreditada com cal.

 

Llegir més

Noves mesures per frenar la pandèmia a partir d’avui dilluns 21 de desembre

El govern de la Generalitat les mantindrà fins al dilluns 11 de gener per tal que la població limiti la interacció social i la mobilitat durant aquestes festes de Nadal

 

A partir d’avui dilluns 21 de desembre, i fins al dilluns 11 de gener de 2020, estaran en vigor les noves restriccions decretades pel govern català per aturar el risc de contagi i la propagació de la pandèmia entre la població. Amb l’objectiu de revertir els indicadors epidemiològics actuals i frenar l’expansió del virus durant les festes de Nadal es demana a la ciutadania que limiti al màxim les trobades familiars i socials i que restringeixi la mobilitat, a més a més de mantenir totes les mesures de seguretat i higiene.

 

Les noves mesures es concreten en els següents punts:


Restriccions de reunió

Es podran reunir un màxim de sis persones, amb l'excepció del 24 de desembre, Nadal, Sant Esteve, el 31 de desembre, Cap d'Any i Reis. En aquestes dates es podran reunir fins a deu persones, de dues bombolles com a molt.


Restriccions a la mobilitat

Es limita la mobilitat a l'àmbit comarcal, amb l'excepció dels desplaçaments per visitar familiars i els desplaçaments de bombolles de convivència per anar a la segona residència o a una destinació fixa, com ara un hotel o una casa rural. Del 23 de desembre al 6 de gener es permet la mobilitat arreu de Catalunya.

 

Restriccions a la restauració

A partir d’avui dilluns, bars i restaurants només podran obrir de dos quarts de 8 a dos quarts de 10 del matí per servir esmorzars i de la 1 del migdia a dos quarts de 4 de la tarda per servir dinars.

Els establiments que fan menjar per emportar-se també podran obrir de 7 de la tarda a 10 del vespre, i fins a les 11 del vespre per fer repartiment a domicili.

Pel que fa als espais, bars i restaurants poden obrir a l'interior, amb un 30% de l'aforament, i les terrasses. A les taules hi poden seure fins a 4 persones, ampliables a 6 si són bombolla de convivència.

L'excepció, per a la restauració, són els centres comercials, on els bars i restaurants han de tancar per evitar que es concentri vida social en aquests establiments.

 

Comerç

Els comerços, els mercats no sedentaris i els centre comercials continuen amb un 30% de la seva capacitat.


Activitats esportives

També podran continuar obrint com fins ara els establiments esportius: els que són a l'aire lliure, amb un aforament màxim del 50%; i els que són interiors, amb un aforament màxim del 30% i amb cita prèvia.

El canvi és que, tret de les activitats aquàtiques, les activitats físiques que no es puguin fer portant mascareta només es podran fer a l'exterior.


Activitats culturals

Es mantenen les condicions actuals, d'un aforament del 50%, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones.


Centres de culte

El govern recomana un aforament del 30%, amb un màxim de 1.000 persones.


Toc de queda

Es manté el confinament nocturn entre les 10 del vespre i les 6 del matí, amb l'excepció de les nits de Nadal, de Cap d'Any i de Reis. La nit dels dies 24 i 31 de desembre es retarda fins a la 1 de la matinada, i la nit del 5 de gener, fins a les 11 del vespre.


Teletreball, sempre que sigui possible

Es continua recomanant que es faci teletreball sempre que sigui possible.

 

Cal dur a sobre el certificat autorresponsable de desplaçament o qualsevol altre document acreditatiu (mèdic, d’empresa...) que justifiqui el vostre desplaçament per presentar-lo als controls policials. Podeu descarregar-vos el certificat en aquest enllaç.

Llegir més

El Pavelló Vic Salut ha estat guardonat a nivell internacional

El projecte liderat per l'Ajuntament de Vic i el Consorci Hospitalari de Vic ha estat reconegut com una de les 100 millors iniciatives hospitalàries a nivell mundial per fer front a la pandèmia, durant la primera onada. La Federació Internacional d’Hospitals ha valorat l’agilitat i la capacitat de resposta d’hospitals de 28 països que van implantar ràpidament nous models d’atenció per assistir a tota la ciutadania.

El Consorci Hospitalari de Vic forma part de les institucions sanitàries reconegudes internacionalment per la Federació Internacional d’Hospitals (IHF) per l’agilitat i la capacitat de transformació i de resposta que va demostrar durant la primera onada de la pandèmia. En concret, el guardó ‘Beyond the call of duty for COVID-19’ posa el focus en el projecte del Pavelló Vic Salut, que en pocs dies va aconseguir convertir-se en una extensió de l’hospital comarcal per atendre totes les persones d’Osona que ho necessitessin. Aquesta iniciativa va estar liderada per l’Ajuntament de Vic amb l’assessorament de Metges Sense Fronteres i la col·laboració dels diferents proveïdors de salut de Vic (ICS, EBA Vic Sud), així com també de moltes empreses i institucions de la comarca.

 
El comitè format per 16 experts en salut de prestigi internacional ha ressaltat “la diversitat i l’agilitat de la indústria hospitalària per donar resposta a una pandèmia que va obligar als hospitals a desenvolupar, implementar i adoptar nous models i noves formes de treballar, molts dels quals han accelerat una transformació positiva en la prestació dels serveis assistencials”. El director executiu de l’IHF, Ronald Lavater, ha volgut premiar el que considera “un treball excel·lent en la resposta a la pandèmia que està transformant el futur de l’atenció mèdica”.
 
Amb l’arranjament del Pavelló Vic Salut en el pic més alt de la pandèmia, la ciutat de Vic va aconseguir donar tranquil·litat, seguretat i garanties als ciutadans de tota la comarca. I va quedar palès que, amb la unió de forces de moltes empreses i institucions, es van aconseguir projectes que a priori semblaven impossibles.
 
La insígnia de ‘Beyond the call of duty for COVID-19’ s’ha fet arribar aquest mes de desembre a un centenar d’hospitals de 28 països del món, entre ells, el CHV.
 
Llegir més

Els cribratges intensius de Vic d’ahir i avui es tanquen amb 509 testos ràpids fets i 4 positius

Les persones positives asimptomàtiques detectades representen un 0,78% però es continua demanant precaució i responsabilitat a la població

Els cribratges intensius i massius que s’han fet aquesta setmana, entre ahir dimecres a la tarda i avui dijous al matí, al CAP Nord i CAP Sud de Vic han permès poder fer un total de 509 testos ràpids d’antígens a persones asimptomàtiques majors de 16 anys i detectar 4 positius, xifra que representa un 0,78%. Durant la jornada d’avui s’han realitzat 246 testos (164 al CAP Nord i 82 al CAP Sud) i no s’ha trobat cap cas positiu.

 

Ahir dimecres es van fer un total de 263 testos ràpids d’antígens (160 al CAP Nord i 103 al CAP Sud) i es van detectar 4 positius (3 al CAP Nord i 1 al CAP Sud).

 

Els testos ràpids d’antígens permeten tenir resultats amb molta celeritat, ja que en menys de 20 minuts es pot saber si s’és positiu o negatiu. Amb tot, es recorda que els testos ràpids d’antígens no eximeixen de la responsabilitat personal de continuar mantenint les mesures de seguretat, restringir la mobilitat i reduir el contacte social.

 

La setmana passada, els dies 1 i 2 de desembre, ja es van fer cribratges massius davant els centres d’atenció primària de Vic, els quals van permetre fer fins a 975 testos ràpids d’antígens i detectar 11 persones positives.

 

La campanya de cribratges massius fets a Vic forma part del pla de cribratges intensius que està portant a terme aquests dies el Departament de Salut arreu de Catalunya per tallar possibles cadenes de transmissió de la pandèmia i aturar la propagació del virus. 

Llegir més

Al cribratge d’ahir a Vic es van fer 263 testos d’antígens i es van detectar 4 positius

Avui dijous, de 10 del matí a 2 de la tarda, al CAP Nord i Sud es farà la segona jornada per detectar persones asimptomàtiques i tallar possibles cadenes de transmissió

 

El cribratge intensiu i massiu que es va fer ahir dimecres 9 de desembre, entre les 3 i les 7 de la tarda, a les carpes situades als CAP Nord i Sud de Vic, va permetre fer un total de 263 testos ràpids d’antígens a persones asimptomàtiques i detectar 4 casos positius. Concretament, al CAP Nord es van poder realitzar 160 testos, entre els quals es van trobar 3 positius i al CAP Sud es van practicar 103 testos, entre els quals es va detectar 1 positiu.

 

Avui dijous, 10 de desembre, de 10 del matí a 2 de la tarda, es fa la segona i darrera jornada de cribratges intensius. Mitjançant testos ràpids d’antígens l’objectiu és trobar persones asimptomàtiques per poder tallar possibles cadenes de transmissió del virus i frenar l’expansió de la pandèmia a la ciutat. Els testos, gratuïts, es faran al CAP Nord (plaça Divina Pastora, 6) i al CAP Sud (passatge Pla del Remei, 10).

 

Els testos ràpids d’antígens permeten tenir resultats amb molta celeritat, ja que en menys de 20 minuts es pot saber si s’és positiu o negatiu. La població diana a la qual van dirigides aquestes proves són persones majors de 16 anys asimptomàtiques. En el moment de fer-se el test cal facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si es té, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI).

 

La campanya forma part del pla de cribratges intensius que està portant a terme aquests dies Salut arreu de Catalunya. La setmana passada, els dies 1 i 2 de desembre, ja es van fer cribratges massius davant els centres d’atenció primària de Vic, els quals van permetre fer 975 testos ràpids d’antígens i detectar 11 persones positives.

 

Es demana la màxima participació de la ciutadania per tal de poder obtenir el major nombre de resultats i així poder frenar l’expansió del virus, a pocs dies de Nadal. Es recorda que l’èxit d’aquest tipus de cribratges depèn, en gran mesura, d’una participació massiva.

Llegir més

Més notícies

Destaquem

Xarxes Socials

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...