Sou aquí: Inici La ciutat Dones ACTIVITATS 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

ACTIVITATS 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

 

 

 

 

Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

 

L’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina VicDones-SIAD Osona, organitza com cada any una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional de les Dones. La programació recull des de tallers, teatre, conferències, cinema, entre moltes d’altres; amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania entorn les desigualtats, violències i discriminacions de gènere.

El 8 de març és un dia de vaga i de reivindicació dels drets de les dones, ja que continuem, a diari, estan exposades a viure desigualtats, violències i discriminacions en tots els àmbits de la vida. Enguany, s’ha volgut reflectir, especialment, la desigualtat que les dones patim per la doble jornada laboral, amb una manca de coresponsabilitat de la feina de cures de la llar i la precarietat laboral, que limita el temps d’oci, en el qual, quan el gaudim som assetjades i agredides. Així mateix, s’ha volgut donar a conèixer la paraula sororitat, concepte que reflecteix un lligam de germanor entre totes les dones, compartint els feminismes i l’apoderament vital, entre d’altres.

Per a tot això comptem amb un marc normatiu, aprovat pel Parlament de Catalunya amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits i etapes de la vida.

La imatge de la campanya d’aquest any, compartida amb els municipis de la comarca, és la de la Wilma Rudolph (1940 - 1994), atleta afro-americana, guanyadora de 4 medalles olímpiques i considerada una de les millors velocistes de la dècada del 1960. De gran fortalesa, va seguir el seu somni tot i que de petita li digueren que no podria tornar a caminar. Les dones en l’esport i la seva fortalesa sempre han estat invisibilitzades i, com vam poder observar a les darreres olimpíades, també jutjades per la seva imatge enlloc per la seva destresa en l’esport.

Destacar que el programa d’activitats és fruit del grup de diades, en el que participen diverses entitats, departaments i institucions de la ciutat.

Aquest any es presenta la segona edició del concurs de microrelats “Dones amb veu i lletra” sobre els drets de les dones i la lluita per erradicar les desigualtats socials, econòmiques i les violències masclistes.

El concurs esta organitzat per l’oficina VicDones-SIAD Osona, amb la col·laboració de: SIAD Manlleu, Mancomunitat La Plana i Ajuntament de Torelló. La data límit de presentació és l’1 d’abril i la resolució del jurat es donarà a conèixer  el 9 d’abril a les 21.30 hores a l’Espai ETC. Posteriorment,es  projectarà 20th Century Women, pel·lícula en el context de finals dels 70, on tres dones exploren l’amor i la llibertat a Califòrnia, activitat organitzada Cineclub.

La campanya s’inicia amb les visites guiades dels diumenges de març (3, 10, 17, i 24) “Memòries de Vic en femení” a càrrec de Mercè Puntí Sañé, historiadora i catedràtica. Recorreguts en homenatge seguint les petjades de les dones a Vic. Organitzat des de l’oficina de Turisme de Vic i l’oficina.

Una de les primeres dates és també la del 7 de març, on es durà a terme un espai de xarxa i coneixement en la primera trobada “Dona i empresa” per parlar de l’emprenedoria femenina, amb taules rodones a carrer de diferent referents en el món empresarial. Organitzat per CEDO, Creacció, Cambra de Comerç i Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC. Acabem el mateix dia amb una mica de “Ritmes de revolta”, música feminista a càrrec del grup de dones de joventut de la Creu Roja d’Osona, que tindrà lloc a la Jazz Cava.

El 16 de març, hi ha un tast de vins “Les dones del vi” a carrer de la sommelier Núria Febrer, espai on reivindicar el paper de enòlogues, en un sector on estan invisibilitzades, activitat la qual compta amb les places exhaurides. Seguidament, aquest any es repeteix el 17 de març, el taller d’autodefensa feminista com a eina d’apoderament a càrrec de l’educadora social i especialista en arts marcials, Mireia Muñoz Miquel.

Com els darrers anys, es proposa el 9 i 10 de març la realització de la visita guiada “La dona medieval, la gran desconeguda” organitzada pel Museu Episcopal de Vic. Aquestes visites tenen per objectiu mostrar on en un marge històric les veus de les dones, tot i l’oblit que s’ha mantingut de moltes dones vivint en èpoques en què estaven silenciades, es varen fer escoltar.

De la programació, destaquem la jornada “Violències masclistes en espais d’oci d’Osona” que es durà a terme el 27 de març a l’Auditori Roca del Museu del Ter de Manlleu. La jornada acollirà diferents conferències, sobre violències sexuals, com l’urbanisme i els espais públic afecten a la percepció de la seguretat, basant-se concretament en l’oci nocturn. Totes aquestes conferències a càrrec de l’Observatori Noctàmbul@s, el col·lectiu Punt 6 i finalment amb l’exposició del “Protocols per abordar les violències sexuals i sexistes en espais públics a Osona” a càrrec de Montse Pineda i Àngels Vila.

Des de l’Espai Parèntesi del programa de Famílies (AFMMO, Hospital Universitari de Vic i Osonament), es durà a terme el 21 de març la xerrada “Com cuidar la teva salut emocional durant l’embaràs i el postpart, vincular-te de forma amorosa amb el teu nadó i gaudir de la maternitat” a càrrec d’Estel Soto.

Per últim, durant el mes de març, les biblioteques i bibliobús de la comarca exposaran una selecció de llibres escrits per dones o sobre el moviment feminista, amb l’objectiu de visibilitzar les aportacions de les dones a la societat.

 Consultar el programa a continuació:  bit.ly/2VtFvNb

 

 

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...