7a Jornada PEC
La jornada PEC és l'espai mitjançant el qual es proposa l'exposició i reflexió del fet educatiu a la nostra ciutat, una oportunitat per a la trobada de tots els agents educatius a través del qual els mateixos centres comparteixen experiències i projectes que volen donar a conèixer a la resta de centres i comunitat educativa de la ciutat.
En aquesta 7a edició de la Jornada PEC, que es durà a terme el proper dissabte dia 13 de febrer a l'Edifici del Sucre de 9 a 14h, es presentaran 19 propostes educatives adreçades a infants i adolescents entre 0 i 18 anys, distribuïdes en dos grups: experiències adreçades a nens i nenes d'educació infantil i primària (de 0 a 12 anys) per una banda, i experiències adreçades a alumnes de secundària i batxillerat per l'altra (de 12 a 18 anys).
- Programa de mà: 7a Jornada PEC
- Cartell A3: 7a Jornada PEC
- INSCRIPCIONS TANCADES
Programa i contingut de la 7a Jornada PEC
8.30 h Arribada i acreditacions
9.00 h Inauguració i benvinguda a càrrec d’Àlvar Solà
Regidor d’educació de l’Ajuntament de Vic
9.20 h Inici de la presentació d'experiències
Grup d'educació infantil i primària (0-12 anys) | Grup de secundària i batxillerat (12-18 anys) |
---|---|
Àlbum de cromos de la Ciutat de Vic Col•legi Escorial Equip de Mestres de Cicle Mitjà de l’Escola www.escorialvic.cat AICLE (Aprenentatge Integrat de Contingut i Llengua Estrangera) a l’àrea de plàstica Escola Guillem de Montrodon Vicky Gasch, Eulàlia Laencina i Imma Puntí www.escolaguillem.com Matemàtiques que es toquen Escola Dr. J. Salarich Gil Granero i M. Àngels Cordero www.escolasalarich.net Vicloc. Cent anys d’història Col•legi St. Miquel dels Sants Helena Vilardell i Montse Serrat www.santmiqueldelssants.cat Els ambients a educació infantil: una proposta de treball Escola Vic Centre Raquel Escarrà i Natàlia Cuenca www.escolaviccentre.cat 11.00h Pausa - cafèVivint un canvi matemàtic Col•legi Sagrat Cor de Jesús Belén Prado, Jesús Martínez, Miquel Maydeu, Cristina Bautista i Núria Tomàs www.sagratcorvic.cat L’estel màgic: material propi per al desenvolupament integral d’infants de 0-3 anys Llar d’infants Esquitx – Col•legi Sta. Caterina Laia Vidal i M.Àngels Salvans www.escolasantacaterinavic.blogspot.com Mercat de les 3R Escola Andersen Ramon Sitjà i representant de l’AMPA www.andersen.cat El gust per llegir a través de jocs de lectura Col•legi Fedac Vic – Pare Coll Eloi Planas, Mari Herrera, Mariona Fletas, Ariadna Planas i Blanca Vivet www.fedac.cat/vic Part rítmica: aprendre en moviment Centre educatiu Waldorf La Font Agnès Juventench, Clàudia Garcia i Ariadna Muñoz www.infantslafont.cat Big/Vic famílies Escola La Sínia Maria Galera www.lasiniavic.cat L’autoconeixement i la comunicació d’equip: les claus per la implementació en programes d’educació emocional Escoles Bressol Municipals Glòria Olmos I Marta Casellas www.ebmvic.cat | L’Era d’en Sellés Col•legi Fedac Vic – Pare Coll Teresa Altés, Roser Saborit, alumnes de 4rt d’ESO i exalumnes (Helena Moreno, Nohaila Mery Ventimilla, Ariadna Viladecàs, Maria Pla i Arnau Roviró) www.fedac.cat/vic Treball globalitzat a 1r d’ESO Institut La Plana Dolors Collell www.institutlaplana.com Els gags de Nadal, un projecte global a ESO Col•legi Sagrat Cor de Jesús Jordi Molera, Noèlia Masdeu, Toni Figuerola i Eva Montmany www.sagratcorvic.cat El debat competitiu a l’aula Institut de Vic Mireia Perea, Roger Ortiz (alumne de 2n d'ESO) i Guillem Mirabent (alumne de 2n de batxillerat) www.ivic.cat 11.00h Pausa - cafèEl sistema chromebook a l’escola. Concreció en projectes Col•legi Escorial Raquel Solà, Marta Ricart i Joan Mercader www.escorialvic.cat Participació al projecte art i escola Institut Jaume Callís Imma Valls i Elisa Planagumà www.institutjaumecallis.cat STM decidint Col•legi St. Miquel dels Sants Maite Godayol i Albert Espona www.santmiqueldelssants.cat |
Descripció de les ponències
Grup d'educació infantil i primària (0-12 anys)
Àlbum de cromos de la Ciutat de Vic
Centre educatiu: Col·legi Escorial
Ponents: Noemí Vila, Joana Pujol i Miquel Roquet
Breu descripció de l’experiència
En motiu de Vic, Capital de Cultura Catalana, l’escola participa en aquest esdeveniment creant un àlbum de cromos de la Ciutat de Vic, amb el suport de l’AMPA. L’Àlbum s’adreça a qualsevol ciutadà i es treballa de forma concreta al Cicle Mitjà de l’Escola.
AICLE (Aprenentatge Integrat de Contingut i Llengua Estrangera) a l’àrea de plàstica
Centre educatiu: Escola Guillem de Montrodon
Ponents: Vicky Gasch, Eulàlia Laencina i Imma Puntí
Breu descripció de l’experiència
Fa aproximadament 6 cursos l’escola Guillem de Montrodon inicia un taller de plàstica en llengua anglesa a 5è de primària, utilitzant la metodologia AICLE. Aquesta activitat va prendre la forma d’un taller centrat en la figura del pintor rus Wassily W. Kandinsky. Veient-ne els bons resultats es decideix donar-li continuïtat i implementar experiències semblants en altres cursos, de manera que enguany s’ha fet extensible l’experiència al curs de segon de primària on es treballa la figura de l’artista nord-americà Alenxandre Calder. El fet de treballar una àrea en llengua anglesa permet utilitzar aquesta llengua en un context comunicatiu real i posar a la pràctica els coneixements apresos a l’àrea de llengua estrangera mentre desenvolupen les seves capacitats i habilitats artístiques.
Matemàtiques que es toquen
Centre educatiu: Escola Dr. J. Salarich
Ponents: Gil Granero i M. Àngels Cordero
Breu descripció de l’experiència
Amb el currículum organitzat per competències, l’escola millora la capacitat lógico-matemàtica mitjançant l’elaboració i manipulació de materials que permeten fer accessibles les matemàtiques a tots els nivells d’alumnes que trobem a l’aula, assegurant d’aquesta manera una bona atenció a la diversitat.
Vicloc. Cent anys d’història
Centre educatiu: Col·legi St. Miquel dels Sants
Ponents: Helena Vilardell i Montse Serrat
Breu descripció de l’experiència
Projecte interdisciplinari que parteix d’un enfocament per competències.
Un dels objectius que persegueix és apropar els infants al patrimoni històric de la ciutat mitjançant la geolocalització. Per aconseguir-ho, a partir de l’eina EDULOC es crea tota una ruta que permet als alumnes recórrer i conèixer, de primera mà, els llocs més emblemàtics de la nostra ciutat. Aquesta primera experiència de caire totalment vivencial serveix perquè els nens i nenes s’endinsin en el llegat cultural i històric de Vic, creant finalment un fulletó turístic. Un cop acabat el fulletó, els nens i nenes de 3r estan preparats per fer de guies turístics de la ciutat a altres alumnes més petits.
Un cop han descobert la història, s’entra en la segona part del projecte focalitzat en l’estudi del comerç de la ciutat i el seu creixement. Per aquest motiu, el principal objectiu és familiaritzar-se i conèixer una de les botigues centenàries que encara hi ha al nucli antic, tot seguint un procés formal, amb la col·laboració i participació de les famílies.
Finalment, un cop a l’aula, i com a activitat de consolidació , cada equip de treball crea una presentació amb l’eina Keynote amb la finalitat de mostrar el treball dut a terme a la resta de companys/es (exposició oral), creant així un arxiu històric de la ciutat.
Els ambients a educació infantil: una proposta de treball
Centre educatiu: Escola Vic Centre
Ponents: Raquel Escarrà i Natàlia Cuenca
Breu descripció de l’experiència
El treball d’Ambients consisteix en crear un clima i un context d’aprenentatge basat en una organització determinada dels alumnes (internivell), dels espais organitzats d’acord a criteris estètics i, simultàniament, considerant que els materials esdevinguin adequats per tal de promoure l’activitat lliure, fomentar la investigació, l’aprenentatge i el desenvolupament de les capacitats i competències dels infants.
La filosofia que sustenta aquesta metodologia d’aprenentatge, és l’activitat lliure però orientada pel mestre. El paper protagonista recau en l’infant, qui progressivament construeix el seu cos de coneixement i enriqueix el seu bagatge d’experiències.
Podeu veure el material utilitzat en la presentació del projecte a:
Els ambients a educació infantil: una proposta de treball
Vivint un canvi matemàtic
Centre educatiu: Col·legi Sagrat Cor de Jesús
Ponents: Belén Prado, Jesús Martínez, Miquel Maydeu, Cristina Bautista i Núria Tomàs
Breu descripció de l’experiència
Les matemàtiques són aquella matèria que tradicionalment no deixa indiferent a l’alumne: o li agrada moltíssim, o realment li són molt feixugues.
Per aquesta raó, des de fa uns anys i partint d’aquesta anàlisi, des de l’escola es planteja un canvi en l'ensenyament-aprenentatge de les matemàtiques.
Per què aquest canvi? Com l’hem fet? Què ha suposat pels Mestres? I per les famílies? Què em pensen els alumnes? Quins són els resultats observables? Aquestes preguntes són algunes de les que es resoldran al llarg de la ponència.
Podeu veure el material utilitzat en la presentació del projecte a:
L’estel màgic: material propi per al desenvolupament integral d’infants de 0-3 anys
Centre educatiu: Llar d’infants Esquitx – Col·legi Sta. Caterina
Ponents: Laia Vidal i M.Àngels Salvans
www.escolasantacaterinavic.blogspot.com
Breu descripció de l’experiència
Amb un estel com a protagonista de tot el projecte, es crea un material pedagògic complert per als infants de 0-3 anys, tenint en compte i respectant el seu procés de desenvolupament global.
L'Estel Màgic, aquest és el seu nom, acompanya els infants des que arriben fins que se'n van de la llar, obrint-los al món i descobrint-los el seu entorn proper. Aquest estel viatja de nit i vetlla perquè tots els infants descansin i estiguin ben acompanyats; de dia ve sovint a l’escola per explicar les seves aventures, descobrir un munt de coses i presentar les diverses activitats que es basen en l’experimentació i la descoberta de les emocions.
El material és divers i plural, i segueix l'estil educatiu i la filosofia de tot el centre. Es contemplen i treballen les emocions com a nucli vertebrador de tot el projecte.
Mercat de les 3R
Centre educatiu: Escola Andersen
Ponents: Ramon Sitjà i representant de l’AMPA
Breu descripció de l’experiència
L’eix vertebrador del Mercat de les 3R és la gestió sostenible dels recursos en el que es reutilitzen materials que les famílies ja no utilitzen i que altres famílies i/o institucions els hi poden donar un nou ús. Els guanys de la venda dels materials van destinats a finançar diferents projectes ambientals del centre.
La junta de l’Ampa és l’encarregada de gestionar l’organització del mercat tan dels del punt de vista logístic com de l’animació, amb la col.laboració dels “Amics de l’Andersen”. Primer es fa una convocatòria perquè les famílies aportin materials propis que ja no utlitzen i que se’n volen desprendre. A continuació un equip de pares voluntaris de l’Ampa s’encarreguen de seleccionar, classificar i distribuir tot el material.
Els alumnes de 4t, 5è i 6è de primària, a més a més de les famílies que ho desitgen, poden solicitar una parada per vendre-hi material propi o el que s’ha recollit durant la setmana.Els mestres tutors dels diferents cursos animen els alumnes a participar al Mercat i n’expliquen els objectius i les finalitats, a més a més d’ajudar als alumnes en l’organització de les parades.L’Ajuntament cedeix les estructures de les parades i la regidoria de medi ambient instal·la una deixalleria mòbil.
El “Mercat de les 3R” és la cloenda d’una setmana escolar dedicada a realitzar diverses activitats de medi ambient. És un veritable mercat on es compren i venen materials diversos en desús a preus molt baixos per fomentar la sostenibilitat.
El gust per llegir a través de jocs de lectura
Centre educatiu: Col·legi Fedac Vic – Pare Coll
Ponents: Eloi Planas, Mari Herrera, Mariona Fletas, Ariadna Planas i Blanca Vivet
Breu descripció de l’experiència
A l’escola cada dia es realitzen 30 minuts de lectura, i per a un d’aquests dies s’ha creat un material propi per tal que els alumnes puguin jugar i interactuar amb les lectures. La intenció és sortir, per un dia, dels llibres, i adonar-nos que la lectura és un món molt extens i que a més de gaudir dels llibres, llegint podem jugar i gaudir en grup d’altres maneres. Es tracta de lectura a través de 5 racons, i a cada racó hi ha un material diferent: crear contes, resoldre enigmes, jeroglífics, endevinalles, i fitxes d’observar i pensar. En grups de 5 alumnes, cada setmana els toca un racó diferent.
A cada espai hi ha un cartell atractiu per als alumnes relacionat amb l’activitat i el material té un color concret i desat en carpetes que ells mateixos agafen i utilitzen.
Es presentarà la base d’aquesta iniciativa, la creació dels materials i els materials físicament, així com l’experiència de mestres i alumnes, així com les perspectives de futur.
Podeu veure el material utilitzat en la presentació del projecte a:
El gust per llegir a través de jocs de lectura
Part rítmica: aprendre en moviment
Centre educatiu: Centre educatiu Waldorf La Font
Ponents: Agnès Juventench, Clàudia Garcia i Ariadna Muñoz
Breu descripció de l’experiència
Mostra d’exercicis rítmics, poètics i musicals que es fan diàriament a primera hora del matí a l’aula.
Es treballen continguts curriculars de matemàtiques, llengua i coneixement del medi a través d’activitats motrius de coordinació, memorització i d’agilitat mental entre d’altres capacitats cognitives i socials.
Big/Vic famílies
Centre educatiu: Escola La Sínia
Ponent: Maria Galera
Breu descripció de l’experiència
Aquest projecte neix fruit d’un dels objectius de l’escola la Sínia, el qual fa referència a acostar les famílies a l’aprenentatge dels seus fills/es i per tant, fer-les partíceps en aquest procés. Això es tradueix en un dia a dia escolar en què l’escola acull i rep les famílies d’una forma natural, entenent que són un agent actiu i ric a l’hora de transmetre i intercanviar coneixements amb els infants, mestres i amb tota la comunitat educativa en general.
En aquest marc, i tenint en compte la diversitat cultural que caracteritza l’escola La Sínia, neix el projecte Big / Vic Famílies, que es porta a terme dins l’àrea de llengua anglesa.
El Vic/Big Famílies té com a objectiu principal acostar l’aprenentatge a la realitat dels alumnes i al seu bagatge personal (d’origen, cultural, familiar, etc.). És per això que els agents principals del projecte són els estudiants així com les seves famílies. La mestra, en aquest cas, actua com a pont i intermediària a través de la qual es produeix l’intercanvi de coneixements i experiències, i és qui marca el guió a seguir vetllant per a l’assoliment dels continguts i les competències pròpies de l’etapa, establertes al currículum de llengua estrangera.
A mesura que es va desenvolupant el projecte al llarg del curs, els estudiants “viatjaran” pels diferents països (els mateixos països d’origen als quals pertanyen els alumnes en qüestió), i coneixeran els principals trets de les cultures amb què conviuen en el seu dia a dia escolar. Cada país esdevé un tema, i cada tema té els seus protagonistes (alumne/s i família/es d’aquell país).
Finalment, es confia que, a través del coneixement i de l’intercanvi d’experiències culturals de diferents països del món, mestres i alumnes arribaran a comprendre actituds, costums, simbologia i tendències culturals dels companys d’aula. En definitiva, un projecte a través del qual s’adquireix coneixements i alhora fomenta el respecte i l’acceptació intercultural dins d’una realitat diversa, a tots els nivells, com és la de l’escola la Sínia.
L’autoconeixement i la comunicació d’equip: les claus per la implementació en programes d’educació emocional
Centre educatiu: Escoles Bressol Municipals
Ponents: Glòria Olmos I Marta Casellas
Breu descripció de l’experiència
Des del curs 2012-2013 les EBMV implementen un projecte d’educació emocional, que ja des del seu inici compta amb l’assessorament de la Universitat de Barcelona. Es tracta d’un projecte global i complex ja que no es tracta d’un canvi simplificat en propostes de treball amb els Infants, sinó que requereix un canvi global i transversal. L’educació emocional no es fa sinó que s’ha de viure.
El treball realitzat en aquests quatre primers cursos s’ha centrat i es centra en un treball a tres nivells:
EQUIP EDUCATIU: canvi en la cultura de treball d’equip a partir de noves dinàmiques de treball, de nous canals de comunicació i de creixement com equip que impulsen i treballen les competències emocionals i el creixement personal. Aquests canvis a mesura que es van incorporant en el tarannà de l’equip, es van traslladant en el dia dia de l’escola bressol com a una cultura compartida cada cop més capaç d’atendre als infants, d’acollir-los, escoltar-los i de resoldre els conflictes des d’una perspectiva emocional, per una banda potenciant aquelles emocions que generen benestar i estats emocionals positius i, per altra banda, donant eines per poder regular positivament aquelles emocions negatives.
INFANTS: es van incorporant en el currículum propostes i espais que permeten aprofundir i treballar des d’un gran acompanyament a la persona, treballant d’aquesta manera les cinc capacitats emocionals: consciència emocional, regulació emocional, autonomia personal, intel·ligència interpersonal (habilitats socials), habilitats de vida i benestar.
FAMÍLIA: treball d’apropament a l’educació emocional a les famílies. Primers intercanvis en proposta, en reunions i en formació.
Grup d'educació secundària i batxillerat (12-18 anys)
L’Era d’en Sellés
Centre educatiu: Col·legi Fedac Vic – Pare Coll
Ponents: Teresa Altés, Roser Saborit, alumnes de 4t d’ESO i exalumnes (Helena Moreno, Nohaila, Mery Ventimilla, Ariadna Viladecàs, Maria Pla i Arnau Roviró)
Breu descripció de l’experiència
Aquest Projecte interdisciplinari és un aprenentatge servei, que té per objectiu el respecte de l’entorn i oferir un servei de millora a la ciutat de Vic.
Proposta didàctica i pedagògica pensada per formar i donar estratègies a l’alumnat perquè sigui competent globalment. Es fonamenta en les intel·ligències múltiples de Howard Gardner, realitzant un treball per competències.
Podeu veure el material utilitzat en la presentació del projecte a:
Treball globalitzat a 1r d’ESO
Centre educatiu: Institut La Plana
Ponents: Dolors Collell
Breu descripció de l’experiència
Treball sobre les competències bàsiques a través de diferents projectes que tenen un component pràctic i un resultat final tancat. L’alumnat realitza un projecte cada trimestre a escollir d’entre:
1.- Projecte artístic: descobriment de les habilitats en el camp de la música i la dansa.
2.- Construïm sòlids platònics de l’àmbit matemàtic.
3.- Apadrinem un tram de riu: les ciències experimentals en viu
4.- Les veus del barri per conèixer les vivències i les experiències dels avis.
5.- Aprenem amb el francès, primera immersió en llengua francesa.
Els gags de Nadal, un projecte global a ESO
Centre educatiu: Col·legi Sagrat Cor de Jesús
Ponents: Jordi Molera, Noèlia Masdeu, Toni Figuerola i Eva Montmany
Breu descripció de l’experiència
Els festivals de Nadal basats en curtes representacions (Gags) dutes a terme per un grup reduït d’alumnes o per tot un grup classe, solen agradar als adolescents però sovint generen dubtes entre els educadors: es perden classes, són una exhibició de ball o de programes de televisió sense contingut , són un reflex d’un Nadal consumista i importat, ...
Fa dinou anys que al Sagrat Cor es fan Gags, i fa dinou anys que alumnes i professors reflexionen i elaboren propostes per donar contingut als gags: per treballar valors, per treballar la cohesió i la participació de grup, per a prendre a assumir responsabilitats col·lectives i individuals en un projecte comú, per aprendre a elaborar un bon guió, per aprendre a utilitzar les tecnologies de gravació, d’il·luminació, ... i per treballar les aptituds artístiques en la posada en escena del gag.
Podeu veure el material utilitzat en la presentació del projecte a:
El debat competitiu a l’aula
Centre educatiu: Institut de Vic
Ponent: Mireia Perea, Roger Ortiz (alumne de 2n d'ESO) i Guillem Mirabent (alumne de 2n de batxillerat)
Breu descripció de l’experiència
Des de l’assignatura Alternativa a la religió els alumnes de 2n i 4t de la ESO fan, durant un trimestre, Debat competitiu.
El debat és una tècnica comunicativa centrada en la confrontació de posicions mitjançant arguments i evidències; per tant, el debat el trobem en moltes de les esferes de la vida i conèixer i treballar el debat és útil i important. Que el debat sigui competitiu el fa molt més interessant i atractiu pels alumnes: diferents equips preparen els seus arguments per tal de convèncer a l’equip contrari i al públic i de cada debat sempre surt un equip guanyador.
L’assignatura s’imparteix en castellà per reforçar l’expressió dels alumnes en aquesta llengua.
Aprendre les normes bàsiques del “bon” debat, aprendre a parlar en públic, saber expressar-se amb correcció i amb un to i registre adequats, formar-se una opinió i defensar-la, respectar les opinions dels altres o treballar en equip són alguns dels objectius de l’assignatura.
Paral.lelament, a l’Institut de Vic s’ha creat un equip de debat (amb alumnes de 4t de la ESO i de 1r i 2n de batxillerat) que, entre altres coses, participa a la Lliga de debats de la Xarxa Vives d’universitats.
Podeu veure el material utilitzat en la presentació del projecte a:
El sistema chromebook a l’escola. Concreció en projectes
Centre educatiu: Col·legi Escorial
Ponents: Raquel Solà, Marta Ricart i Joan Mercader
Breu descripció de l’experiència
El sistema chromebook a l'escola (compte google per cada alumne, botiga d'aplicacions, potenciació del drive...)
Concreció del seu ús en dos projectes de secundària: l’Atlas Linguístic de l’escola a primer de secundària i el projecte Science Bits per a l’àrea de Ciències Naturals de tota la secundària.
Participació al projecte art i escola
Centre educatiu: Institut Jaume Callís
Ponents: Imma Valls i Elisa Planagumà
Breu descripció de l’experiència
El Projecte Art i Escola és un programa que té com a objectiu la promoció de l’art als centres educatius i la difusió dels treballs que s’hi realitzin. Està organitzat per diferents entitats ( ACVic, UVIC, Escola d’Art i Superior de disseny de Vic, Col·legi d’Arquitectes...). L’institut Jaume Callís, des de fa 4 anys, hi participa amb alumnes de 4t d’ESO de forma interdisciplinar des de l’àrea de Visual i Plàstica i de Música.
L’experiència fusiona els diferents aspectes expressius d’ imatge i so, els quals cada any es concreten en projectes diferents. Per exemple, el 1r curs vam fer un llibre d’artista, el 2n un mural pintat sobre una paret del centre, el 3r vam representar escenogràficament diferents quadres famosos i representatius dins del món de l’art. Enguany treballem el tema del buit dins del context del circ. Tots aquests treballs tenen un suport musical que s’elabora dins l’aula en forma de gravació, seleccionant les peces segons la temàtica contemplada en el projecte.
STM decidint
Centre educatiu: Col·legi St. Miquel dels Sants
Ponents: Maite Godayol i Albert Espona
Breu descripció de l’experiència
STM DECIDINT és el nom d’un projecte didàctic desenvolupat entre els cursos 2014-15 i 2015-16 amb els estudiants de secundària i batxillerat, concretament en les matèries de ciències socials, educació per a la ciutadania, educació eticocívica, història del món, història i filosofia i ciutadania. El projecte va consistir en una anàlisi i seguiment de la realitat política creada com a conseqüència de l’anomenat “procés sobiranista” i de la convocatòria de la consulta del 9 de novembre, primer, i de les eleccions del 27 de setembre, després. Els alumnes van treballar diversos aspectes relacionats amb la convocatòria, procés, campanya i celebració tant de la consulta com de les eleccions. Entre aquests aspectes hi havia qüestions de caràcter teòric, com el reconeixement del dret a l’autodeterminació i la legitimitat del procés, i d’altres de més tècnics. També es va portar a terme un seguiment de l’actualitat a través dels mitjans de comunicació. D’acord amb l’evolució del procés, es van realitzar simulacres de votació amb participació dels alumnes, professors i personal d’administració i serveis, seguint tots els paràmetres de la consulta i les eleccions reals.