Sou aquí: Inici Projectes de ciutat Participació Consistori Infantil de la ciutat de Vic

Consistori Infantil de la ciutat de Vic

Descripció
 

Des del curs 1998/99 la ciutat de Vic compta amb un Consistori Infantil. Aquest consistori és un òrgan consultiu i participatiu format per representants dels alumnes de sisè de primària de les diferents escoles de Vic, amb l'objectiu de donar a conèixer la institució de l'Ajuntament, les seves funcions, la seva organització i el seu funcionament als nens i nenes, i conscienciar sobre la pertinença a una comunitat i l'assumpció de responsabilitats en l'exercici dels seus drets i deures com a ciutadans.Alhora el consistori infantil ens permet tenir la visió dels infants davant aspectes de la gestió municipal i els seus àmbits d'actuació.

 

 

 

És un projecte que fa molts anys que es porta a terme a la nostra ciutat, que fomenta un espai de participació per discutir i dissenyar millores reals a la ciutat i del que han sorgit propostes molt interessants, com a resultat de l'encàrrec que cada any reben directe de l'Alcalde o Alcaldessa.

 

El consistori infantil es reuneix un cop al mes a la Sala de Plens de l'Ajuntament per discutir i treballar sobre el tema que els ha estat encarregat, però no el fan sols/es, perquè comptem amb l'ajuda dels seus companys d'aula, amb els quals comparteixen el treball realitzat durant les sessions i preparen les tasques que els encomanen.

 

Objectius

 • Donar a conèixer als nens i nenes dels centres educatius de Vic, l'organització i el funcionament de l'Ajuntament
 • Establir una relació entre els infants i l'administració municipal i fomentar la participació com a ciutadans i afavorir el compromís, el sentiment de pertinença i de responsabilitat dels infants vers l'entorn en el que viuen
 • Donar veu als nens i nenes davant aspectes de la gestió municipal  i oferir un espai de debat i reflexió dels infants en relació als projectes i polítiques municipals que els afecten


Destinataris

Alumnes de 6è de primària

 

Centres educatius participants

 • Escola Andersen
 • Escola Dr. Joaquim Salarich
 • Escola Guillem de Mont-rodon
 • Escola La Sínia
 • Escola Sentfores
 • Escola Estel
 • Col·legi Escorial
 • Col·legi Pare Coll
 • Col·legi Sagrat Cor
 • Col·legi Sant Miquel
 • Col·legi Sta. Caterina

 

Treball fet al Consistori infantil

 

Curs 2019/20. Remodelació d'un parc de Vic

 

 

Aquest curs 2019/20 el consistori infantil ha rebut l'encàrrec 
de com remodelar un dels més de 100 parcs del municipi seguint 
criteris de sostenibilitat, accessibilitat, funcionalitat i inclusió.

Durant el curs escolar, en les sessions mensuals de trobada del Consistori Infantil, els 24 alumnes treballaran i desenvoluparan l'encàrrec que se'ls ha demanat,

 

Les primeres sessions s'han dedicat a parlar i treballar aspectes com ara la democràcia, la participació, el funcionament de l’Ajuntament i el pressupost municipal.

 

En les sessions posteriors i acompanyats dels tècnics especialistes en urbanisme, gestió urbanística i medi ambient de l'ajuntament de Vic, ha començat a treballar els criteris pels quals hauran de fer la tria del parc a remodelar. Un cop coneguts els criteris, cada escola haurà de seleccionar un parc de la ciutat que cregui oportú que cal remodelar. La seva elecció es basarà en els criteris de sostenibilitat, refugi climàtic, diversitat de fauna i flora, accessibilitat, ús, distribució, funcionalitat i inclusió.

Del total de 24 parcs seleccionats el Consistori Infantil, en sessió de Ple, farà l'elecció del parc que es remodelarà. Finalment el Consistori treballarà en la proposta de remodelació i aquest treball serà el que haurà de presentar davant l'Alcaldessa en el retorn de l'encàrrec que se'ls va fer.

 

Més informació
 
 
Notícies relacionades
22 d'octubre de 2019 - Nomenament Consistori Infantil
 

 

 
Torna a l'inici de la pàgina
 
 

 

 

Curs 2018/19. Difusió elements patrimonials de la ciutat

 

 

Aquest curs 2018/19 el consistori infantil ha rebut l'encàrrec 
de com fer difusió dels elements patrimonials de la nostra ciutat a 
la ciutadania.

Durant el curs escolar, en les sessions mensuals de trobada del Consistori Infantil, es treballarà i desenvoluparà l'encàrrec que se'ls ha demanat,

 

Els consellers i conselleres infantils són elegits pels seus companys i companyes de classe i han de treballar durant el curs l’encàrrec que han rebut de l’alcaldessa.

Aquestes primeres sessions s'han dedicat a parlar i treballar aspectes com ara la democràcia, la participació, el funcionament de l’Ajuntament i el pressupost municipal, acompanyats per l’equip tècnic de l’Ajuntament de Vic.

 

Des del mes de desembre el Consistori ha començat a treballar en l'encàrrec de l'Alcaldessa i com fer difusió dels elements patrimonials de la ciutat. Per això i de la mà de tècnics especialistes, treballen en conèixer que és el patrimoni, quins elements en formen part i com els podem identificar.

 

El dia 7 de maig durant la sessió de cloenda del Consistori Infantil, els consellers i conselleres van presentar a l'alcaldessa el fruit del treball realitzat al llarg de l'any per complir amb l'encàrrec que se'ls va demanar, i que s'ha materialitzat en una aplicació mòbil que permetrà descobrir el patrimoni de Vic.

 

L'aplicació que ha sorgit del treball dels membres del Consistori Infantil està ja disponible per a mòbils i tauletes amb sistema Android, i es pot descarregar des d'aquest enllaç des de Play Store. Properament es podrà trobar també a l'App Stores per a dispositius mòbils que funcionin amb sistema operatiu IOS.

 

Aquesta aplicació recull els elements del patrimoni arquitectònic, arqueològic i etnològic de Vic, amb la intenció de ser una eina àgil per difondre i aproximar la història de la ciutat tant a les persones que la visiten com a les que hi viuen.

 

Els membres del Consistori Infantil van escollir els 22 elements patrimonials més interessants de la ciutat dins d'un recorregut programat des de la Plaça Major fins a cada escola. D'aquest filtre, se'n van fer les 22 primeres fitxes.

 

L'aplicació s'anirà complementant amb tota la resta d'elements patrimonials de la ciutat.

 

 

Més informació
 
Notícies relacionades
23 d'octubre de 2018 - Nomenament Consistori Infantil

 

 

 

 
Torna a l'inici de la pàgina
 
 

 

Curs 2017/18. Medi Ambient a la ciutat

 

 

Nomenament Consistori 201718
Durant el curs 2017/18 el consistori infantil ha rebut l'encàrrec 
de fer propostes i pensar iniciatives per conscienciar i comunicar a 
la ciutadania temes mediambientals.

Durant el curs escolar, en les sessions mensuals de trobada del Consistori Infantil, es treballarà i desenvoluparà l'encàrrec que se'ls ha demanat.

 

Durant les primeres sessions els consellers i conselleres s'han dedicat a descobrir com funciona un ajuntament, com es fan unes eleccions, què fa l'ajuntament, que és un pressupost municipal, com s'organitza l'ajuntament, ... i tots aquells aspectes relacionats amb el funcionament d'un ajuntament.

 

En la sessió de clausura del consistori infantil, els seus membres van presentar a l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, el fruit del treball realitzat al llarg de l'any en aquest sentit, i que es va materialitzar en l'edició de dos vídeos centrats en l'abocament de residus al vàter i el desbordament de contenidors, que han elaborat amb l'objectiu de fer difusió a la ciutadania, per conscienciar i sensiblitzar sobre aquestes problemàtiques

 
Més informació
 
Notícies relacionades
6 de novembre de 2017 - Nomenament Consistori Infantil
13 de març de 2018 - Visita a la depuradora de Vic
4 de juny de 2018 - Cloenda Consistori Infantil
 

 

 
Torna a l'inici de la pàgina
 
 
 

Curs 2016/17. La Festa Major de Vic

 

201617 nomenament

El curs 2016/17 el Consistori Infantil rep l'encàrrec de fer de la Festa Major de Vic, una festa també per als nens i nenes de la ciutat.

 

Un dels aspectes que té molt en compte l'Ajuntament de Vic en aquest projecte és el treball amb les famílies, en tant que després de cada sessió de consistori infantil s'envia un resum de la sessió als consellers/es, escoles i també a les famílies perquè tinguin coneixement de la feina que estan fent els seus fills/es. Com a novetat d'enguany, i davant el desconeixement que tenen moltes famílies en relació al Consistori Infantil i del que implica formar-ne part, s'ha elaborat un document que les famílies reben abans de l'acte de nomenament i en el que es fa una breu explicació del projecte.

 

Com cada any, i durant el primer trimestre del curs, es treballa el funcionament de l'Ajuntament. Enguany, amb la implicació de la Unitat de participació de l'Ajuntament de Vic, s'ha elaborat un material específic per facilitar aquest treball a les aules que s'acompanya d'un document amb informació relacionada amb el tema que es tracta. Així doncs, les primeres sessions s'estructuren de la següent manera:


0. Les eleccions

En aquesta fase es fa una proposta per tal que els centres educatius puguin escollir l'infant que representarà els companys/es de classe simulant una campanya electoral.

 

joc ajuntament i democràcia

1. Ajuntament i democràcia

En aquesta part, els infants coneixen les dades bàsiques de la nostra ciutat, descobreixen l'estructura general de l'Ajuntament de Vic, com s'organitza i com hi pot participar la ciutadania. Per treballar i complementar la informació, s'ha elaborat el joc Ajuntament i democràcia que s'ha entregat als centres educatius per tal que puguin treballar aquesta part amb tots els alumnes de 6è.

 

joc Ajuntament i pressupost

2. Ajuntament i pressupost

Un cop els nens/es coneixen l'estructura de l'Ajuntament, arriba el moment de conèixer com es gestiona el pressupost municipal. Per facilitar aquesta feina, a banda de facilitar els continguts necessaris per explicar aquesta part, s'ha elaborat el joc Ajuntament i pressupost que també s'ha fet arribar als centres educatius per tal que puguin utilitzar-lo a les aules.

 

3. Ajuntament i ple municipal

Un cop descoberta l'estructura i funcionament de l'Ajuntament, arriba el moment de conèixer com es prenen les decisions, de manera que es proposa als centres educatius dur a terme un debat a l'aula sobre un tema concret (que enguany, aprofitant l'encàrrec de l'alcaldessa, s'ha optat per encetar el debat sobre la festa major de la nostra ciutat).

 

Tot el material que es treballa en aquestes primeres sessions es pot sol·licitar a la Regidoria d'educació o la Unitat de participació de l'Ajuntament de Vic.

 

D'altra banda, l'encàrrec que han rebut enguany els Consellers i Conselleres infantils ha estat fer de la Festa Major una festa també per a tots els nens i nenes. Per treballar aquest tema s'ha elaborat un material en format "bits" per a poder utilitzar a les aules. Podeu descarregar el material a:  Festa Major de Vic, Imatgeria festiva

 

Més informació

 

Notícies relacionades

28 d'octubre de 2016 - Nomenament Consistori infantil

20 de gener de 2017 - Els consellers i conselleres infantils es presenten a la ciutat

 

Torna a l'inici de la pàgina

 

 

Curs 2015/16. Mobilitat segura i Esport amb valors

Durant el curs 2015/16 el consistori infantil ha rebut l'encàrrec de fer propostes per promoure la mobilitat segura i sostenible a la nostra ciutat.

dconsistori 2015/16
Així, les primeres sessions s'han dedicat a identificar les causes que afavoreixen els accidents de circulació per tal de, posteriorment, fer propostes que ajudin a reduïr l'índex de sinsitralitat. 
 
El segon encàrrec que han rebut ha estat aprofundir en el treball dels valors que es promouen fent esport, concretament, dins l'Olimpivic.
 
Més informació
 
Notícies relacionades
27 de novembre de 2015 - Nomenament Consistori infanitl
29 de juny de 2016 - Cloenda del Consistori infantil
 
Torna a l'inici de la pàgina
 
 
 

Curs 2014/15. Pressupostos participatius infantils

imatge consistori 2014/15

Durant el curs 2014/15, els consellers i conselleres infantils han rebut l'encàrrec de proposar un projecte per a la millora de la ciutat, disposant d'un import màxim de 10000€ per a la seva execució.

 

Per això, al llarg del curs escolar, les aules de 6è de primària representades pel seu conseller/a infantil, han estat valorant les mancances i necessitats de la nostra ciutat, des de la seva mirada, per a poder elaborar una proposta d'acció que busqui millorar aquesta situació.

 

El procés que emmarca els pressupostos participatius infantils es du a terme conjuntament amb la Unitat de Participació ciutadana de l'Ajuntament de Vic.

 

Al llarg del curs escolar, a banda de treballar els pressupostos participatius infantils, els consellers/es també participen a l'Olimpivic.

 

Més informació

Presentació dels Consellers/es infantils 2014/15

 

Notícies relacionades

24 d'octubre de 2014. Constitució del Consistori infantil

17 de desembre de 2014. Elecció de l'Alcalde infantil

22 de gener de 2015. Visites de les escoles - Com funciona un Ajuntament

23 de gener de 2015. Inici dels pressupostos participatius

4 de març de 2015. Pressupostos participatius - detecció de necessitats

22 d'abril de 2015. Programa Debats Canal Taronja - Propostes pressupostos participatius

6 de maig de 2015.  Programa Debats Canal Taronja - Olimpivic

15 de maig de 2015. Olimpivic

25 de maig de 2015. Pressupostos participatius - presentació de propostes

                                      Propostes dels Pressupostos participatius 2014/15

9 de juny de 2015. Resultat pressupostos participatius - Proposta final 

17 de juny de 2015. Programa Debats Canal Taronja - Proposta final

5 d'abril de 2016. Vic disposa d’un gronxador adaptat

 

 

 

 

Curs 2013/14

Durant aquest mandat, els consellers/es infantils van dur a terme diverses accions i campanyes:

 • Disseny d’un aparador dins el projecte Espais en transició.
 • Disseny de la campanya de tinença responsable de gossos.
 • Col·laboració al projecte de “Marca Vic”.
 • Participació a la Comitiva de la Festa Major de Vic: per primera vegada a la història, el Consistori infantil va compartir protagonisme amb el Consistori municipal durant la diada de Sant Miquel dels Sants.
 • Pressupostos participatius infantils: Durant el procés participatiu, els nens i nenes van posar de manifest la manca d'activitats de lleure dirigides a la seva edat. Les activitats de Festa Major i de festes de barris són per infants més petits o per públic familiar i per tant, hi van amb els pares. Altres activitats com el Pollastre Jove, Vic Sona, Concurs de Talents... són per nois i noies més grans i no hi poden anar sols. Per això, la proposta per a la gestió del pressupost municipal que es va posar a la seva disposició (10000€) va ser la Setmana del terror, celebrada del dia 1 al 5 de setembre de 2014.

 

Més informació

Vídeo de la campanya: Tinença responsable i protecció de gossos

Díptic informatiu - Setmana del terror

 

 

 

Curs 2011/12. El consistori infantil, un òrgan assessor

El Consistori Infantil de Vic va assolir un nou rol a la ciutat. A diferència d'altres anys, els Consellers i Conselleres infantils no van desenvolupar un únic projecte sinó que van poder participar com assessors en projectes de diferents Regidories. 

El Consistori Infantil va treballar:

 • El projecte de "Tinença responsable i protecció dels gossos" amb l'equip de civisme i convivència
 • En el projecte de "Fem Rambles, Fem Vic" de Pla de Barris del Centre Històric i la Calle.
 • Proposta d'activitats per la Festa Major 2012 i recull d'idees per tal de fer-la més propera a la ciutadania amb la Regidoria de Cultura i la Comissió de Festes.
 • Opinió sobre el projecte liderat per la ciutat "Municipis per la Independència" a petició del mateix Alcalde.

 

 

 

 

Curs 2010/11. El patrimoni de la ciutat de Vic

El patrimoni social i cultural de la ciutat va ser la línea de treball del Projecte Educatiu de Ciutat, fomentant així el coneixement de la ciutat per augmentar el sentiment de pertinença.

Al curs escolar 2010/11, l'alcalde de la ciutat va demanar ajuda als nous Consellers i Conselleres Infantils. L’encàrrec va ser l'estudi del patrimoni per poder identificar els llocs, les tradicions, les persones, entitats etc.. que de major interès pels nens i nenes de la ciutat.


Després d'un curs d'intens treball, el Consistori Infantil 2010/11 va presentar el seu treball al Consistori Adult el dia 3 de maig. Vuit plafons distribuïts per la ciutat, i que encara actualment podem trobar, aporten dades descobertes per els alumnes de sisè i acosten als vigatans informacions i curiositats de la ciutat relacionades amb el seu patrimoni: natural, social, arquitectònic, de serveis, de joc ...

 

 

 

 

Curs 2009/10. Decàleg del bon esportista

Els consellers i consellers infantils de la ciutat van rebre l’encàrrec de treballar l’esport a la ciutat. 


Al novembre de 2009 se’ls va presentar a la ciutat amb un acte de nomenament amb la presència de l’alcalde, la Regidoria d’Educació i el pedagog F.Tonucci. 


L’encàrrec concret va ser l’elaboració d’un decàleg del bon esportista per tal de poder-lo difondre a les diferents entitats, escoles i espais de la ciutat. Amb l’ajuda dels companys de classe de sisè de primària, van fer una diagnosi de l’estat de l’esport a la ciutat (tipologia, espais, persones relacionades). 


Després de recollir diferents opinions dels agents implicats i un intens treball, els consellers i conselleres van aportar a la ciutat: 

 • El decàleg del bon esportista presentat el dia 16 de maig. El decàleg recull 10 punts acordats entre tots les escoles i se n’han fet uns quants exemplars per als centres educatius i els clubs de la ciutat. 
 • La seva visió al Consell de Ciutat per tal de modificar la normativa de les pistes esportives, on es pràctica esport lliure. 
 • L’organització de l’Olimpivic 2010 una lligueta entre escoles. 

 

 

 

 

Curs 2008/09. La mobilitat de Vic

L’encàrrec va ser pensar, organitzar i col·laborar en La Festa de la Mobilitat de la Ciutat de Vic.


Aquest encàrrec es concretà amb una gimcana familiar i uns tallers al mateix dia que s’inaugurava la primera fase de la Ruta Escolar. Els Consellers Infantils van dirigir el control de les diferents proves de la gimcana i van participar en el parlament d’inauguració oficial.

 
El treball durant l’any va ser molt actiu: els consellers van passar enquestes a les famílies dels diferents centres educatius, van fer tallers i activitats per entendre el concepte de mobilitat sostenible i van col·laborar en diferents actes institucionals relacionats amb la mobilitat a la ciutat 

.

 

Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...