Sou aquí: Inici La ciutat Memòria Democràtica

Memòria Democràtica

 

L'Ajuntament de Vic promou un ventall d'activitats entorn de l'efemèride del 27 de gener, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust 

 

Amb la voluntat de continuar el Projecte Stolpersteine més enllà de la col·locació de les llambordes, el 30 de març de l'any passat, en memòria de deu vigatans deportats als camps de concentració nazi, des de l'Ajuntament s'impulsen diverses propostes culturals per tal de recordar i posar en valor la Memòria Democràtica. 

 

Paral·lelament a aquestes activitats obertes a la ciutadania en general que es programen anualment a l'entorn d'aquesta efemèride, i tenint en compte els objectius del projecte educatiu inicial al que es vol donar continuïtat, es treballa en equip amb investigadors de la UVic-UCC, professionals dels centres educatius de la ciutat i tècnics de l'Ajuntament de Vic durant tot el curs escolar. Aquesta col·laboració i treball conjunt de recuperació de memòria democràtica es concreta, entre d'altres, en un repositori de materials didàctics que queda a la disposició dels centres educatius i de la ciutadania en general. 

 

 

 

 

Programació del projecte de memòria democràtica: activitats 2023

 

 

Exposició "Memòria Roja" d'Àurea Estellé Alsina

Del 27 de gener al 22 de febrer

De dilluns a divendres de 16.00 a 20.00 h

Centre Cívic Joan Triadú. Sala Romeu. 

 

Visita comentada a l'exposició a càrrec de l'artista

Dijous 2 de febrer a les 19.00 h

 

"Memòria Roja" busca recuperar la memòria dels vençuts -els rojos-, històricament silenciada des de les esferes de poder. Basant-se en testimonis i investigació històrica, l'artista denúncia la violència exercida contra la població per exterminar allò que la dictadura anomena "gen roig". Fugint dels grans relats històrics oficials, s'emmarca en la microhistòria per reivindicar la memòria individual i familiar. 

L'exposició proposa parlar i recuperar un tema controvertit, especialment amb l'augment de l'extrema dreta, en el qual sembla urgent recuperar vincles amb un passat que s'ha silenciat des de la Transició. 

 

 

 

Obra escènica "Vives!"

Dissabte 28 de gener a les 20.00 h

Espai ETC

 

Vives! pren el testimoni de les dones supervivents dels camps nazis per endinsar-se en l’experiència de l’horror i buscar els ressorts artístics que han de permetre transmetre-la.

Més informació i entrades (Preu: 5 €)

 

 

 

Visita guiada "El llarg viatge"

Diumenges 5 i 26 de febrer a les 11.00 h

Punt de trobada: plaça Major a davant de l'Ajuntament

Activitat gratuïta. Inscripcions a cultura@vic.cat

Públic recomanat: famílies amb infants a partir de 12 anys i adults

 

A càrrec de Martina Fabregó Caralt, Aline Cros Gili i AIna Maimó Codina (alumnes UVic-UCC), tutoritzades pel professor Joan Callarisa.

"El llarg viatge" és una ruta interactiva per la ciutat de Vic amb l'objectiu de descobrir diferents punts de la ciutat relacionats amb la Segona Guerra Mundial i amb les històries de vida de les persones homenatjades en les llambordes col·locades l'any passat. 

 

 

 

Conferència a càrrec de Jordi Guixé

Dimecres 15 de febrer a les 19.00 h

Centre Cívic Joan Triadú

Jordi Guixé és director de l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i Doctor en Història Contemporània per la Universitat París III Sorbonne Nouvell i per la Universitat de Barcelona. És especialista en polítiques de memòria, gestió del patrimoni i en la història de l'exili republicà espanyol. 

Farà un repàs de projectes sobre memòria i participació educativa al voltant de l'Holocaust, reflexions, espais i activitats. 

 

 

Club de lectura de novel·la històrica "El misteri de Berlín"

Dimarts 21 de febrer a les 18.30 h

Biblioteca Pilarin Bayés

 

El nou club de lectura de la Biblioteca Pliarin Bayés llegirà i comentarà la novel·la "El misteri de Berlín" de Jordi Mata. 

Inscripcions a la biblioteca: 93 883 33 25

 

 

 

Projecció del film "Those Who Remained"

Dimarts 28 de febrer a les 20.00 h

Espai ETC

 

El film se centra en el poder curatiu de l'amor enmig d'un conflicte nacional caracteritzat per la pèrdua i el trauma. Una jove que viu en una Hongria devastada després de la II Guerra Mundial descobreix com l'afecte pot tancar ferides que pensava irreparables. 

Direcció: Barnabás Tóth

Més informació i entrades (Preu: 4 €)

 

 
 
 

Formació "La memòria democràtica en els centres educatius: rutes de compromís i acció "

Octubre (5 sessions amb dates a concretar)

Universitat de Vic - UCC

 

Coordinadores de la formació: Isabel Carrillo Flores i Karine Rivas Guzmán

El curs s'emmarca en el projecte de Co-Creació de materials didàctics sobre memòria democràtica per a la formació de professionals de l'educació que té el suport del Memorial Democràtic. La finalitat és promoure accions formatives compartides que permetin la incorporació de continguts sobre memòria en els currículums, la revisió de materials didàctics i la creació de les pròpies rutes de memòria democràtica. 

Properament, més informació. 


 

 


 

L'Ajuntament de Vic participa al Projecte Stolpersteine i col·loca 10 llambordes en memòria de 10 vigatans deportats en camps de concentració nazi

Es van col·locar davant l'estació de tren el 30 de març de 2022

  

 

Què és el projecte Stolpersteine?

El projecte Stolpersteine pretén recuperar i posar en valor la memòria dels vigatans deportats i assassinats durant l’holocaust, el genocidi perpetrat pel règim nacionalsocialista entre els anys 1933 i 1945. 

350 alumnes de 4t d’educació secundària obligatòria van participar durant el curs 2021-2022 en el projecte de memòria democràtica per treballar tres de les quatre dimensions de les ciències socials: la dimensió històrica, la geogràfica i la ciutadana. Paral·lelament també es van desenvolupar competències de l’àmbit artístic. 

Per a fer-ho es van desenvolupar mitjançant diverses activitats, ja sigui conjuntament o bé des de cadascun dels 5 centres participants, amb xerrades d’especialistes en l’àmbit històric, social i filosòfic; la recerca de per part de l’alumnat; la creació de material didàctic des d’un perspectiva local; el disseny de l’exposició pública del fons documental de la mà de l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies; i la participació en l’acte d’homenatge i col·locació de les pedres stolpersteine dissenyades per l’artista alemany Günter Demnig.

 

Què són les Stolpersteine?

Les Stolpersteine –mot alemany que significa pedra que fa ensopegar- són unes petites llambordes cobertes amb una fulla de llautó amb les dades gravades de cada persona deportada als camps de concentració nazis. El projecte Stolpersteine és una iniciativa que pretén unir art i memòria per homenatjar les víctimes del nazisme i mantenir-ne viu el seu record.

Aquestes pedres es col·loquen al paviment de davant dels edificis on van viure les víctimes abans de la deportació o, en cas de no disposar d’aquesta informació, en espais simbòlics per a la recuperació de la memòria històrica. 

L’acte d’ensopegar amb l’Stolpersteine suposa fer una breu aturada per llegir el nom inscrit i les dades rellevants que justifiquen la presència de la llamborda en aquell punt. Cada llamborda és única i feta especialment a mà per l’artista alemany Günter Demnig, com a gest de respecte i humanitat, en contrast amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. 

El projecte Stolpersteine també esdevé un homenatge, record i memòria a les persones deportades a camps nazis I que, un cop alliberats del jou del feixisme nazi van seguir vivint represàlies d’Espanya, en plena la dictadura franquista, per haver defensat la República. El govern francès atorgà la ciutadania francesa a aquells apàtrides per poder viure en llibertat, però amb el neguit de no saber quan podrien tornar a Catalunya la seva terra natal.


 

Programació del projecte Stolpersteine: Activitats de memòria democràtica 2022

 

Exposicions “La veu de l’infern nazi” i “Camps: Camins de pau”

 

 

Exposició “Memòria de la retirada, 1939” Més informació.

  

 

Xerrada “1939, la retirada a Osona” a càrrec del professor de la UVic-UCC, Josep Casanovas. Més informació.

 

 

Acte de col·locació i inauguració de les Stolpersteine.

 

Conferència “Els camins de l’exili” a càrrec del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Vicenç Villatoro.


Projecció del film animat: “Josep”.  Més informació

 

 

Espectacle escènic “Cent dies i cent vides”.  Més informació

 

 

Exposició “Mathausen. Les restes d'un genocidi” de Víctor Castelo. Més informació.

 

Ruta guiada “Retornats de l’oblit” sobre els vigatans víctimes de l’holocaust a càrrec de Manel Montero.

Més informació.

 

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...