slide-08.jpg
slide-06.jpg
slide-03.jpg
recarrega.jpg
slide-08.jpg
CAPÇALERA MOU-TE.jpg

Vic engega una campanya pedagògica per promoure el bon ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal

Parelles d’agents cívics i de la Guàrdia Urbana informaran a peu de carrer de com s’ha de circular per facilitar la convivència entres els diferents modes de transport sostenible

L'Ajuntament de Vic ha presentat avui una nova campanya pedagògica per fomentar el bon ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP), com poden ser els segway, els hoverboards o els monocicles elèctrics. Es tracta d’un pas més per promoure els diversos modes de transport sostenibles i la intermodalitat amb l’objectiu de continuar posicionant Vic com a ciutat saludable. En aquest sentit, es recorden els beneficis per la salut física i emocional de la mobilitat activa –anar a peu o amb bicicleta–, i la sostenible, amb un transport públic que va avançant cap a la descarbonització.

 

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, ha remarcat que es vol “facilitar la convivència dels diferents modes de transport sostenible” i fer pegadogia per “moure’s com cal”. “Els vehicles de mobilitat personals també són una manera de sumar-se al zero, de no contaminar i de ser respectuós amb el medi ambient”, ha recalcat.

 

 Els patinets elèctrics, un dels diferents tipus de vehicles de mobilitat personal, són un transport sostenible en auge i després que el mes de gener sortís una normativa específica que els regula, parelles d’agents cívics i de la Guàrdia Urbana informaran a peu de carrer sobre “com s’ha de circular correctament i quines són les recomanacions que cal tenir en compte”, remarca la responsable d’Agents Cívics, Cristina Molas.

 

 La campanya informarà i assessorarà a totes les persones que es desplacen amb vehicles de mobilitat personal sobre quines són les normes de circulació, quins aspectes s’ha de tenir en compte i donaran consells de protecció, tant pel propi vehicle com per qui l’utilitza.

 

 Palmero ha recalcat la importància que vianants i usuaris de transport sostenible guanyin cada cop més espai a la ciutat, de manera segura, pacificada i amb detriment del transport motoritzat.

 

 Per la seva banda, la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, ha exposat que des de l’Ajuntament es continua treballant per vetllar per la seguretat i convivència de tots els modes de transports, des dels motoritzats, passant pels vehicles unipersonals fins als vianants. “S'han de complir les normes, seguir els reglaments per conviure en una ciutat amable i a la mesura humana", ha especificat Franquesa.

 

A la presentació de la campanya també hi ha assistit l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, i la tècnica de Mobilitat, Joana Rodríguez.

 

Vic, ciutat pacificada

Un dels eixos estratègics per desplegar la ciutat a la mesura humana és la millora de la qualitat ambiental i de guanyar espai per a les persones a la ciutat. Fabiana Palmero ha recordat que des de la setmana passada ja circula el nou bus híbrid i que la ciutat “disposa d'una gran xarxa de carrers que permet que la ciutadania es desplaci de forma còmoda i segura, sigui a peu, amb bicicleta o amb patinets i altres vehicles de mobilitat personal".

 

 La regidora de Mobilitat ha afegit que des de dilluns s’ha posat en marxa la nova illa de vianants del Portalet que té l’objectiu de reduir la presència de vehicles privats al centre de la ciutat i fomentar un canvi d'hàbits. “S'ha de tendir a deixar el cotxe a la trentena d'aparcaments que té la ciutat i practicar la mobilitat activa perquè és salut i benestar”, ha dit Palmero. La regidora ha afegit que s’és conscient que els canvis d'hàbits necessiten un procés d'adaptació però “estem segurs que són mesures que fomentaran el benestar i que Vic continuï sent pionera com a ciutat saludable i fomentant la intermodalitat".

 

 Properament Vic acabarà de desplegar la ciutat 30 i s’augmentaran els carrers amb velocitat limitada a 20 km/h per aconseguir una ciutat amb mobilitat més pacificada. La capital d’Osona actualment disposa de 54 quilòmetres de xarxa clicable per on poden circular bicicletes, patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal i que poden consultar en aquest plànol.

 

Com has de circular amb patinet elèctric i altres VMP?

 • Només pot anar-hi una persona.
 • Velocitat màxima de 25 km/h.
 • Cal portar timbre.
 • Només per carrils bici o carrers on circulen vehicles amb motor.
 • Obligatorietat de sotmetre’s a proves d’alcohol i drogues.
 • De nit s’ha d’anar amb llum o roba i elements reflectants.
 • Només amb seient si es té sistema d’autoequilibrat.
 • Es recomana portar casc i tenir 16 anys o més.
 • Cal respectar les normes generals de circulació.

 

Què no poden fer els patinets elèctrics i altres VMP?

 • Circular per voreres.
 • Anar per carreteres, travessies, autopistes ni autovies.
 • Fer servir el telèfon mòbil o altres sistemes de comunicació.
 • Conduir amb auriculars.

Cal recordar que la infracció d’aquesta normativa pot suposar 500 euros de multa. Pots consultar el material informatiu en aquest enllaç.

 

 Vídeos pedagògics per moure’s com cal a Vic

 

Llegir més

Vic continua desplegant la ciutat 30 amb la nova illa de vianants del Portalet

Les rambles del Bisbat i dels Montcada, la plaça de Santa Elisabet, els carrers de les Adoberies i dels Aluders formaran aquest nou pulmó per fomentar els desplaçaments saludables entre el riu i el centre històric

Vic segueix avançant cap a una ciutat encara més saludable amb trànsit pacificat i on es guanyi espai per a les persones. Dilluns vinent, dia 22, comença el desplegament de la quarta illa de vianants a la ciutat: L’illa de vianants del Portalet. Per això es tancarà el trànsit als vehicles per prioritzar els desplaçaments a peu, fomentar els hàbits saludables entre el riu i el centre històric, al costat de múltiples equipaments, com ha recordat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. "Apostem per una ciutat saludable i pacificada, volem que cada vegada la gent hi visqui millor perquè és el nostre projecte de ciutat", afirma Erra afegint que  “la nova illa de vianants éss un gran pas perquè la cuitat miri cap al riu”.

 

Aquesta transformació urbanística prioritzarà les persones que van a peu i tancarà el circuït de bicis que connectarà totes les rambles del centre històric. "Tindrem un barri menys contaminat, amb menys soroll i més saludable", ha explicat la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, detallant que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) –vigent des del mes de juliol de l’any 2019- és referent en aplicar la salut en l’urbanisme per afavorir el benestar de les persones. “Hem de canviar de paradigma: tenim una ciutat fàcilment assequible a peu d’una punta a l’altra”, afegeix.

 

La reducció de pas de vehicles comportarà la disminució d'emissions atmosfèriques i de sorolls, un fet que es traduirà en més seguretat pel veïnat, amb menys riscos d'accidentalitat, alhora que s’obtindrà un nou pulmó més agradable per caminar i per passejar.

 

Fabiana Palmero exposa diversos avantatges que tenen com a objectiu que la ciutat miri cap al riu: l’obertura del centre històric cap al riu i la descoberta de les muralles, la creació d'un eix cívic i connector vinculat al Mèder, a les adoberies i a la catedral, i la corresponent pacificació i transformació del vial.

 

A la nova illa de vianants del Portalet, s’hi sumen les ja existents del Centre històric, la de l’Eixample Morató i la del carrer de Gurb. “Apostem per un canvi d’hàbits a la ciutat i per passar a una vida més saludable on es prioritza la mobilitat activa com anar a peu o amb bicicleta per passejar segur”, explica Palmero.

 

Les obres per transformar la rambla en un carrer pensat per les persones amb una plataforma única, sense desnivells, perquè sigui un eix cívic amb els vianants com a protagonistes començaran a l’octubre i duraran mig any. Ara bé, la circulació de vehicles es restringirà des de dilluns vinent, dia 22 de febrer, i només es permetrà la circulació de vehicles autoritzats a la rambla del Bisbat, rambla dels Montcada, plaça de Santa Elisabet, carrers de les Adoberies i dels Aluders per fomentar el canvi d’hàbits. Totes aquestes mesures es van exposar aquest dilluns al vespre al veïnat afectat en una reunió telemàtica on també es va informar que totes les persones empadronades a la zona podran accedir als seus domicilis amb vehicle.

    

Noves normes de circulació a l’illa del Portalet

 

A l’illa de vianants del Portalet (rambla del Bisbat, rambla dels Montcada, plaça de Santa Elisabet, carrers de les Adoberies i dels Aluders) s’hi establiran noves normes de circulació:

 

 • La preferència de pas en tota l’illa del Portalet és dels vianants.
 • La velocitat màxima serà de 20 km/h.
 • Està prohibida la circulació als vehicles pesants de més de 3.500 kg.

 

Aquest canvi per continuar desplegant la ciutat saludable, que es recull al Pla d’Actuació Municipal, s’ha treballat conjuntament entre les regidories de Mobilitat i de Comerç per tenir en compte tant el veïnat com el teixit comercial de la zona perquè els canvis en la mobilitat tinguin la mínima repercussió.

 

 Accés a l’illa de vianants del Portalet

 

A l’illa de vianants del Portalet, només hi podran accedir les persones empadronades a la zona restringida, els propietaris o llogaters d’un domicili, garatge o local comercial, les persones amb mobilitat reduïda que tinguin el certificat de reconeixement de diversitat funcional i aquelles que ho necessitin i hagin fet la sol·licitud d’autorització temporal o excepcional.

 

Els vehicles autoritzats, amb un accés temporal, podran encotxar i desencotxar persones en un temps màxim de 10 minuts, sempre que no dificultin la circulació d’altres persones.

 

L’illa de vianants estarà controlada per un sistema de càmeres lectores de matrícules que detectarà les que no estiguin registrades. Per aquest motiu, tots els vehicles que hagin d’entrar de forma esporàdica hauran de sol·licitar un accés temporal durant les 48 hores prèvies o posteriors entrant a illesvianants.vic.cat.

 

De dilluns a divendres, de les 5 a les 11 del matí i de les 3 a les 5 de la tarda, camions, furgonetes i vehicles mixtos de dos seients podran accedir-hi per càrrega i descàrrega de mercaderies sempre i quan no estacionin en punts on dificultin el pas a la resta de persones.

  

Accés temporal a l’illa de vianants del Portalet

 

L’accés temporal és una acreditació que les persones autoritzades de l’illa de vianants poden fer a les que hagin d'anar al seu comerç o domicili amb vehicle privat motoritzat. Per fer-ho caldrà que es demani la matrícula del vehicle amb què s’hi accedirà per tramitar l’accés temporal.

 

Els accessos temporals s'han de fer amb l'usuari i la contrasenya que tindrà cada persona autoritzada i es pot fer a través de la web illesvianants.vic.cat.

 

 

Com donar-se d’alta per tramitar un accés temporal?

 

Per poder donar d’alta el seu vehicle s’ha de demanar hora a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o es pot sol·licitar telemàticament i es proporcionarà un nom d’usuari i contrasenya per poder tramitar l’accés des de illesvianants.vic.cat.

 

Un cop es tingui l’usuari i la seva contrasenya es podrà accedir al web i donar accés al vehicle que es vol autoritzar detallant-hi la matrícula. S’haurà de fer el mateix procediment per fer un accés temporal.

 

 

Vic, ciutat saludable

 

La pacificació ja està present en les darreres reurbanitzacions portades a terme a Vic com la de les Rambles de l’Hospital i de Sant Domènec, el carrer Montserrat o Verdaguer, limitats a un màxim de 30 quilòmetres per hora. Una velocitat en què els experts diuen, com queda recollit en el Pla de la Bicicleta de la ciutat, que els vehicles motoritzats poden conviure amb la bicicleta quan vagin en el mateix sentit. A més, es complementa amb unes voreres més amples per poder afavorir els desplaçament saludables a peu i el benestar de les persones.

 

L’alcaldessa Anna Erra recorda que “s’aposta per una ciutat saludable amb mobilitat activa i sostenible, incentivant la mobilitat a peu o amb bicicleta i amb transport públic per millorar el medi ambient i la qualitat de l’aire”. En aquest sentit, la setmana vinent es posa en marxa el nou bus híbrid.

 

També s’han ampliat les voreres al voltant d’escoles com la de Guillem de Mont-rodon o el col·legi Sagrat Cor per crear d’espais de trobada amplis i segurs i millorar-ne l’accessibilitat i la pacificació. “Volem que el cotxe vegi que la calçada és un espai de convivència amb altres modes de transport; el vianant és el protagonista de la ciutat”, remarca Palmero.

 

A aquestes actuacions, s’hi afegeix el nou bus híbrid que circularà a partir de la setmana vinent, la promoció de la mobilitat elèctrica compartida gràcies a la iniciativa treballada amb la cooperativa Som Mobilitat, la millora de les connexions dels carrils bicis existents, el tram experimental de la ronda Camprodon, la creació d’aparcaments soterrats en pàrquings de la ciutat , l’augment del nombre d’aparcaments dissuasius previst en diferents punts de la ciutat per promocionar els desplaçaments a peu, en detriment del vehicle privat, i el canvi de velocitat a tota la ciutat a 30 km/h que s’aplicarà properament.

 
 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
 
Accions
Llegir més

Vic posa en marxa el primer bus híbrid per una mobilitat més sostenible

El bus híbrid és propietat de l’Ajuntament i s’ha cedit a l’empresa que gestiona el servei de bus urbà per anar renovant progressivament la flota

El primer bus híbrid del transport urbà de Vic començarà a circular la setmana vinent pels carrers de Vic. “El nou bus híbrid és una aposta per la mobilitat sostenible a la ciutat”, afirma l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. “Apostem per la mobilitat activa –anar a peu i en bicicleta- i la mobilitat sostenible amb transport públic per millorar el medi ambient i la qualitat de l’aire”, afegeix l’alcaldessa.

 

L’Ajuntament té una flota de 4 autobusos urbans i el nou bus híbrid substituirà un dels que es van adquirir l’any 2008. Enguany, se’n comprarà un altre per cedir-lo també a Sagalés -l’empresa que gestiona el servei de transport urbà a Vic- perquè formi part de la flota urbana. Paral·lelament, s’està treballant per replantejar tot el servei per fer-lo més eficient.

 

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, explica que s’està estudiant com millorar el servei i incorporar busos a demanda per dotar de més transport públic en punts concrets de Vic lligant-ho amb la ciutat saludable que fixa el Pla d’Acció Municipal, el full de ruta del govern municipal. “Apostem pel transport públic sostenible –el bus híbrid n’és un exemple- i també per la mobilitat a peu i en bicicleta en detriment de l'ús del vehicle privat que és el que més contamina”, diu la regidora de Mobilitat.

 

L’objectiu és anar renovant la flota, incorporant vehicles híbrids, elèctrics o amb la tecnologia que ofereixi unes emissions de gasos contaminants més baixes de manera que sigui un servei més sostenible pel que fa a les emissions atmosfèriques, però alhora permeti reduir el soroll del vehicle en circulació i en repòs a l’estació i a les parades. En aquest sentit, Ramon Sagalés, conseller delegat de Sagalés, ha dit que els busos híbrids són un primer pas molt important per disminuir l’emissió de gasos contaminants, “un canvi molt beneficiós per qui utilitza el bus urbà i pel conjunt de la ciutadania”.

 

Properament, l’Ajuntament ampliarà els bitllets propis bonificats per anar amb bus a totes les persones que tinguin reconeguda la diversitat funcional. Així, no només seran per les persones més grans de 65 anys o únicament amb mobilitat reduïda.

 

 

Primer bus híbrid a Vic

 

L’Ajuntament va adquirir el bus híbrid per 246.598 euros i s’ha cedit a Sagalés, l’empresa que ofereix el servei de transport urbà, perquè s’incorpori a la flota de vehicles que presta el servei. La cessió s’emmarca en la renovació per a dos anys del conveni entre la Generalitat de Catalunya, Sagalés i l’Ajuntament de Vic.

 

El nou bus permet oferir millor informació de servei a l’usuari i està preparat per a instal·lar tecnologia que permeti millorar la gestió i l’explotació del servei. També ofereix més comoditat en les parades i arrancades del bus i també quan està en marxa.

 

Llegir més
Més notícies

Destaquem

Xarxes Socials

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...