Sou aquí: Inici Mou-te com Cal Setmana Europea de la Mobilitat 2021 - "Fes salut. Mou-te de manera sostenible"

Setmana Europea de la Mobilitat 2021 - "Fes salut. Mou-te de manera sostenible"

Com cada any, a Vic participem a la Setmana Europea de la Mobilitat, que es celebra del 16 al 22 de setembre, seguint promovent hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

El lema d’enguany és: ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible”, lema que encaixa perfectament amb la línia de treball que fa uns anys que segueix Vic, amb la salut com a eix transversal de les polítiques i actuacions municipals.

 

La Setmana del 2021 vol incidir en quatre temes: la salut mental i física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19. No és una coincidència que la salut mental sigui un tema prioritari, ja que la Setmana Europea de la Mobilitat vol centrar-se en l'estreta relació que hi ha entre la salut mental i la mobilitat urbana, un tema que ha esdevingut especialment  important durant la pandèmia. Un altre punt prioritari és la salut física, que inclou l'impacte de la contaminació acústica i atmosfèrica, i els beneficis que té una mobilitat activa. En l'àmbit de la seguretat en el transport volem destacar millores recents en la seguretat, la integració de persones amb mobilitat reduïda i l'aplicació de mesures de seguretat viària a l'entorn urbà. També es vol destacar la resposta de les administracions davant la COVID-19, i centrar-nos en els aspectes positius de la pandèmia en la mobilitat urbana i la importància de restablir la confiança en el transport públic.

 
 

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

 • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
 • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
 • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
 • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
 • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

 

SEM banner

 

Per a celebrar aquesta setmana europea de la mobilitat a Vic, s’ha fet les actuacions permanents i s’han programat les actuacions que es presenten a continuació:

 

 

Actuacions permanents

 

Promoure la mobilitat sostenible i segura per anar a l’escola i a l’institut

 

Seguint amb la campanya de promoció de la mobilitat activa, i per tal que aquesta sigui segura, es torna a promocionar i a difondre la campanya “Per anar a l’escola i a l’institut “Mou-te Com Cal””  que l’any 2020 es va treballar conjunt entre les AMPA/AFA – els centres educatius de la ciutat – Ajuntament de Vic, per a fomentar la mobilitat sostenible, segura i saludable per anar a l’escola i a l’institut.

 

pdf escoles

 

Per a fer-ho possible, s’ha editat un  document interactiu, que s’ha fet arribar a totes les famílies d’escolars de la ciutat, on s’exposen els beneficis pel mediambient i la salut produït pel fet d’anar a l’escola o a l’institut a peu, en bicicleta o en VMP (vehicles de mobilitat personal com son els patinets elèctrics), i es dona informació necessària a tenir en compte per a desplaçar-se per la ciutat a peu o en bicicleta de forma segura.

 

Per a millorar el coneixement de com cal moure’s en bicicleta pels carrers de la ciutat, diversos centres educatius realitzaran una pedalada pedagògica, on els alumnes (majors de 10 anys ) d’alguns dels cursos, realitzaran un recorregut en bici per la ciutat, acompanyats d’agents de la guàrdia urbana i d’agents cívics, que els aniran expilant com circular segons la tipologia de regulació o d’infraestructura present a cada carrer.

 

 

Promoure la mobilitat sostenible i segura per anar a treballar

 

Els desplaçaments que es fan per anar a la feina representen un elevat percentatge dels desplaçaments totals de qualsevol ciutat al llarg del dia.

 

Així doncs, el mode utilitzat per a fer aquests desplaçaments condiciona, directament i indirectament la seguretat, sostenibilitat i salut de la ciutat dels seus habitants.

 

Aquesta campanya té per objectiu elaborar un document que promogui l’ús de modes de desplaçament actius i/o sostenibles (peu, bicicleta o transport públic) per anar a treballar, així com què tenir en compte si aquests desplaçaments cal fer-los en vehicle privat motoritzat.

 

L’objectiu és interpel·lar a la coresponsabilitat de tots els actors implicats (administració pública, empreses privades i treballadors/es)  per contribuir a tenir aquesta mobilitat més segura, sostenible i saludable.

 

feina

 

Activitats temporals

 

Caminada saludable cap al Puig dels Jueus

 

Vic lidera el projecte europeu Healthy Cities (Ciutats Saludables), formada per 8 ciutats europees més, del projecte europeu URBACT.

 

Aquest grup de treball pretén aprofundir en la relació entre la salut i l’entorn urbà, planificant accions que es centrin a millorar la salut de la població, al mateix temps que  desenvolupa una avaluació de l’impacte que aquesta acció té sobre la salut, per exemple  treballant sobre les zones verdes, la mobilitat, la cohesió social o fomentant l’esport, fent transferència d’experiències i actuacions fetes.

 

En el cas de Vic, es treballen dos grans reptes: per una banda, la integració de les zones verdes urbanes i la recuperació de la zona del Puig dels Jueus, i per l’altre banda, ajustar els indicadors i la metodologia per a realitzar l’avaluació de l’impacte en salut de l’actuació.

 

 

L’activitat que s’ha planificat des del grup local que treballa aquesta xarxa, formada tant per representants polítics i tècnics de l’ajuntament, però també per a representants d’entitats, associacions, equipaments, etc. de la ciutat i propera al Puig dels Jueus, forma part de l’actuació a petita escala que es demana treballar des del a xarxa de “Ciutats saludables” de l’URBACT, però que encaixa perfectament i per tant, també s’integra en d’aquesta setmana europea de la mobilitat perquè ambdues activitats comparteixen objectius: millorar la salut, tant personal com ambiental dels vigatans i vigatanes i de la pròpia ciutat.

 

urbact puig

 
 

Descripció:

És una activitat lúdica, per a fer en família, amics o sol, en la que es fa un recorregut, des de la ciutat, fins al pel Puig dels Jueus per tal de donar a conèixer aquest gran espai natural de la ciutat.

 

Tot i que s’ubicaran 5 punts de sortida, repartits per la ciutat i que quedaran instal·lats durant un temps, l’activitat que forma part dels actes de la setmana europea de la mobilitat, tindrà un únic punt de sortida.

 

Una vegada es faci l’arribada al Puig dels Jueus, cada participant a l’activitat és lliure de gaudir-lo com més li agradi. Totes les opcions contribuiran, de ben segur a millorar la salut personal o del mediambient.

Per exemple: si porten un llibre, poden caminar fins a un lloc que els resulti confortable, i llegir envoltats de natura, o escoltar música, o simplement passejar i gaudir dels familiars o companys de caminada.

 

Dia i hora:

19 de setembre de 2021, de 11.00 a 12.00h. 

 

Lloc de sortida i arribada:

La sortida es farà a davant del CAP del Remei, ubicat al Passatge Pla del Remei número 12, a les 11.00 del matí.

L’arribada serà al Puig dels Jueus, cap a les 12.00 hores. A partir d’aquí, s’animarà als participants a passejar o a gaudir del puig dels Jueus. La tornada és lliure.

 

Requeriments bàsics:

 • Cal anar calçat adequadament per a caminar per a ciutat i per camins de terra
 • Els menors d’edat han d’anar acompanyats
 • Cal portar mascareta
 • Cal inscripció prèvia a urbact@vic.cat indicant des de quin punt es sortirà.

 

 

Recollida de bicicletes en desús

 

Tens una bicicleta que ja no utilitzes? Vols donar-li una segona vida? Cedeix-nos-la i ajuda’ns a fer més gran la borsa de préstec de bicicletes.

 

L’ Ajuntament de Vic porta a terme una campanya de recollida de bicicletes durant la Setmana Europea de la Mobilitat per disposar d’una borsa municipal de préstec a entitats i centres educatius de la ciutat.

 

Es disposarà d'un punt de recollida a l'entrada dels centres educatius perquè les famílies i puguin portar les bicis a les hores d'entrada i sortida del centre. A les escoles municipals es gestionarà mitjançant el conserge que tindrà contacte directe amb l'Ajuntament per acordar la recollida de bicis i per qualsevol dubte. 

 

borsa_bicis

 

 

Taller de reparació de bicicletes

 

El taller de reparació de bicis és un espai on la ciutadania pot portar la seva bicicleta pròpia a fer una posada a punt general: revisar frens, engrassar cadenes, inflar les rodes...  tot això amb l'ajuda de professionals. Taller impartit per Osona en Bici i organitzat per Agents Cívics.

 

Dia i hora:

2 d'octubre de 2021, a les 10.00 hores.

 

Lloc de l'activitat

L'activitat es durà a terme a Rambla Josep Tarradellas.

 

Requeriments bàsics:

 • Cal portar la bicicleta pròpia
 • Cal portar mascareta

 

 taller_rep

 

Difusió de la normativa per a circular amb Vehicles de Mobilitat Personal (VMP)

 

Durant la setmana europea de la mobilitat, els agents cívics de Vic repartiran fulletons informatius als usuaris dels patinets elèctric i altres vehicles de mobilitat personal que recorden la normativa de circulació que els hi aplica.

 

Alhora, i per fer una compra responsable d’aquests vehicles, es tornarà a repartir cartells informatius amb aquesta normativa a les botigues de la ciutat que venen qualsevol dels diferents tipus de VMP.

 

Podeu consultar aquesta normativa aquí.

 
diptic_vmp
 

 

Pedalada pedagògica del P. I. Malloles a la Pl. Osona

 

Descripció:

És una activitat lúdica, però al mateix temps pedagògica, dirigida als treballadors del polígon industrial Malloles, en la que, una vegada acabats els torns de treball es fa un recorregut de tronada cap a la ciutat en bicicleta, per tal de conèixer com s’ha de circular segons la tipologia d’infraestructura existent i la regulació que s’ha establert a cada tram de carrer.

 

Els participants aniran acompanyats d’un agent de la guàrdia urbana i/o agent cívic.

 

L’objectiu és augmentar la seguretat viària de tots els usuaris de la via i incentivar la mobilitat segura, sostenible i saludable.

 

Dia i hora:

A concretar en els propers dies. 

 

Lloc de sortida i arribada:

Aparcament ubicat al c. de Sau – c. del Molí del Llobet

 

Requeriments bàsics:

 • Cada participant ha de portar la seva bicicleta
 • Cal portar casc
 • Cal portar mascareta quan no es pedali
 • Cal inscripció prèvia a mobilitat@vic.cat

 

 

Activitat física amb la Gent Gran de Vic a l’espai públic

 

Enguany els participants a al curs “Activitat física per a Gent Gran”, que organitza la regidoria d’esports de l’Ajuntament, també col·laboren a la Setmana Europea de la Mobilitat, sortint a l’espai públic a fer les sessions d’activitat física.

 

Aquell dia, també reflexionem sobre l’impacte que té a la nostra salut el fet de mantenir-nos actius i com aquesta activitat més esportiva ens permet ser més autònoms i moure’ns per la ciutat de forma sostenible i saludable.

 

Els centres que participaran a aquestes jornades d’activitat física a l’espai públic seran el Centre Cívic Vic Can Pau Raba, Centre Cívic Vic de la Serra-de-senferm i el Centre Cívic Vic Santa Anna.

 
 
 

Caminada per a Gent Gran

 

Com cada any, col·laborem amb l’edició de la caminada de la Gent Gran de Vic,  que es celebrarà el dia 6 d’octubre amb l’objectiu de celebrar la Diada Internacional de la Gent Gran, organitzada per l’àrea de Benestar social i la regidoria d’esports de l’Ajuntament de Vic, amb la col·laboració de la Creu Roja i AVSA.

 

Per tal de fer-la accessible per a tots els participants s’estableixen 3 recorreguts: Llarg de 6 km, el mitjà de 5 km i el curt, de 500 metres. Aquest últim té un recorregut totalment urbà i accessible. Els altres dos tenen un caràcter més natural, discorrent per part de l’itinerari de l’Anella Verda, que enguany celebra els 10 anys

 

Dia i hora:

6 d'octubre de 2021, a les 09.30 hores.

 

Lloc de sortida i arribada:

Sortida des de l'Atlàntida i arribada al Parc Xavier Roca i Viñas

 

Requeriments bàsics:

 • Cal anar calçat adequadament 
 • Cal portar mascareta 
 • Cal inscripció prèvia del 15 al 30 de setembre a Casal de gent gran de Vic La Rambla/ Casal cívic de Vic Mn. Josep Guiteras / Departament de Benestar i Família de l'Ajuntament de Vic.

 

  caminada

 

Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...