A Vic, mou-te com cal
La mobilitat activa, és aquella que ens permet desplaçar-nos sense cap tipus de vehicle (a peu, pedalejant una bicicleta...). Aquesta mobilitat no contamina, és sostenible i és respectuosa amb el medi ambient. Alhora ens permet moure'ns i fer esport, millorant la salut de les persones.
Vic disposa d’una gran xarxa de carrers, els quals permet desplaçar-se per la ciutat, de forma còmode i segura, a les persones que van a peu, amb bicicleta, o amb patinet i altres VMP. A més, per tal de reduir el trànsit a certes zones del municipi, existeixen quatre Illes de vianants (Centre Històric, Eixample Morató, carrer Gurb i El Portalet), que permeten únicament l’accés en vehicle privat als vehicles autoritzats.
Així mateix, la ciutat disposa d’una àmplia xarxa ciclable per a desplaçaments en bicicleta o en patinet i altres vehicles de mobilitat personal, que ha anat creixent progressivament al llarg dels anys, arribant actualment a una longitud de 54,2 km, on s’inclouen carrils bici, illes de vianants, carrers residencials i zones pedalables.
Aquesta xarxa connecta amb centres educatius, equipaments esportius i culturals i altres punts que generen o atreuen desplaçaments, millorant la intermodalitat. La intermodalitat és la capacitat i facilitat que tenen les persones per a fer un desplaçament utilitzant diversos modes de transport d'una forma ràpida, còmode i senzilla. D'aquesta manera, es fomenta que la persona que arriba a Vic des d'altres municipis, en transport públic o vehicle privat, disposi de facilitats per a accedir directament a la xarxa ciclable de la ciutat, facilitant l'ús de la bicicleta, el patinet i altres VMP per a fer els desplaçaments més llargs dins la ciutat; i d'un entramat de carrers còmodes i accessibles per a fer els desplaçaments a peu.
Per a fomentar la intermodalitat, Vic disposa de més de 20 aparcaments dissuasoris gratuïts, situats als entorn de la trama urbana, la majoria dels quals, disposen d'un accés directe a la xarxa ciclable. Aquests aparcaments gratuïts faciliten que els vehicles no arribin directament al centre, sinó que els usuaris aparquin als voltants de la ciutat i facin els darrers trams del seu desplaçament, a peu, en bicicleta o patinet.