Sou aquí: Inici La ciutat Salut Vic, ciutat cardioprotegida Vic, ciutat cardioprotegida

Vic, ciutat cardioprotegida

Vic, una ciutat a la mesura humana, prioritza a les persones i aposta fermament per un projecte amb l'objectiu principal de poder salvar vides. 

 

Sovint les persones que pateixen una mort sobtada mai han tingut una malaltia cardíaca reconeguda prèviament, i un desfibril·lador la pot evitar. Per això, cada minut que passa és essencial i és important actuar amb immediatesa per salvar una vida.

 

Seguint les recomanacions del Consell Català de Ressuscitació (CCR), Vic esdevindrà una ciutat cardioprotegida amb 15 DEA municipals. Tan important com disposar d'aquests aparells, és facilitar-ne la difusió i formació perquè la ciutadania els aprengui a utilitzar.

 

No cal ser un professional sanitari per salvar una vida davant d'un possible cas de mort sobtada. Els DEA són segurs, fiables, fàcils d'usar i per això esdevenen un instrument imprescindible per evitar una mort sobtada.

 

 

Què és un DEA?


És un equip tècnic homologat per fer-lo servir d'acord amb la legislació vigent, capaç d'analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies tributàries de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat que el cor pugui tornar a bategar a un ritme normal i permetre que torni a bombejar sang. Mai fa una descàrrega si no és necessaria, per tant no hi ha possibilitat d'error i disposem d'alts nivells de seguretat.

 

Què és un espai cardioprotegit?


Segons el CCR, és un espai on, com a resultat d'una planificació i dotació de mitjans adequats, es puguin dur a terme les intervencions davant una mort sobtada que s'inclouen dins el que es coneix com la cadena de supervivència (aproximació segura, reconeixement de l'aturada, activació precoç del sistema d'emergència, RCP- Ressuscitació Cardiopulmonar- precoç i desfibril·lació precoç) d'acord amb les recomanacions dels consells nacionals de ressuscitació sota l'empara de l'European Ressuscitation Council (ERC).

 

Desfibril·ladors municipals


A la ciutat de Vic disposem de 15 DEA municipals, dels qual 8 estan instal·lats a la via pública, 5 són  mòbils i 2 estan situats a l'interior dels pavellons esportius.

 

VIA PÚBLICA

 

Els DEA instal·lats a via pública, s'han distribuit per la ciutat seguint el criteri del CCR que estableix que la seva ubicació ha de permetre l'accés a la desfibril·lació en un termini inferior a 5 minuts. Tots ells estan connectats al 061, per tal de disminuir el temps d'arribada del SEM ( Sistema d'Emergències Mèdiques).

 

Les localitzacions són les següents:

 

- Carrer del Pare Gallissà, 4: davant l'entrada de l'Estació d'autobusos

- Plaça del Pes, s/n: davant l'entrada de la Llotja del Blat (Oficina de Turisme)

- Carrer Canigó: a la paret del Centre Cívic Can Pau Raba

- Carrer Historiador Ramon d'Abadal i Vinyals, 5: davant l'entrada principal de l'edifici del Sucre

- Encreuament del carrer Manuel Carrasco i Formiguera i el carrer del Doctor Trueta : a estació transformadora del barri Horta Vermella

- Carrer Riera Major, 2: a l'entrada del Centre Cívic Serra-de-Senferm

- Passeig de la Generalitat, 46: davant l'entrada de l'ETC teatre

- Carrer del Pla del Maset, s/n: davant l'entrada del Centre Cívic La Guixa

 

MÒBILS

 

- 1 DEA a l'Institut Municipal d'Esports 

- 1 DEA a Protecció Civil

- 1 DEA al Recinte Firal El Sucre

- 2 DEA a Guàrdia Urbana

 

INTERIOR DE PAVELLONS ESPORTIUS

 

- 1 Pavelló Castell d'en Planes (carretera de Gurb, 1)

- 1 Pavelló de l'Ausoneta (carrer Mas Osona, s/n)

 

Plànol de Vic: consulta dels espais on es poden trobar els desfibril·ladors

 

Aplicació "Cardiocity112"

 

Què és?

És una aplicació que interactua entre les persones que es troben davant d'una possible víctima amb aturada cardíaca, que necessita d'assistència mèdica, i persones formades en SVB (Suport Vital Bàsic) i utilització de DEA, que es trobin a prop de la mateixa víctima, i que la podran ajudar fins l'arribada dels serveis mèdics (SEM). En cap cas, aquestes persones formades en SVB i DEA substitueixen els Serveis d'Emergència Mèdics (SEM).

 

Com funciona?

En el cas que una persona es trobi davant una possible víctima amb aturada cardíaca, caldrà que obri l'aplicació i truqui al 112 mitjançant el botó habilitat a la mateixa aplicació. Automàticament i després de trucar al 112, s'enviarà un SMS a totes les persones formades i donades d'alta com a experts a aquesta aplicació i que estiguin en un radi d'1 Km de la persona que fa la trucada, i seran aquestes mateixes les que es desplaçaran fins a la víctima, mostrant-se en el seu dispositiu mòbil, el recorregut més curt i el lloc on es troben els DEA de la ciutat de Vic, els quals s'han donat d'alta  mitjançant l'aplicació.

 

Animem a totes les persones que disposeu de formació en SVB i ús de DEA, que us doneu d'alta com a experts a aquesta aplicació, perquè en una situació d'emergència, la vostra col·laboració pot ser de vital importància.


 

Sensibilització, divulgació i formació

 

Tan important com el desplegament de DEAs a la ciutat, és la necessitat que tots els ciutadans coneguin la seva localització i com utilitzar els equips instal·lats a via pública en cas de necessitat.

 

És per això que des de l'Ajuntament anirem programant xerrades de conscienciació i divulgació, així com tallers i demostracions pràctiques d'ús dels DEAs, perquè ens anem familiaritzant amb els aparells i perdem el respecte que pot causar el fet d'haver-los d'utilitzar en un moment donat.

 

A més, també cal que no oblidem la importància de continuar sensibilitzant a la població de la rellevància de seguir uns hàbits de vida saludables per tal de disminuir el risc de patir malalties càrdiovasculars.

 

Des de l'Ajuntament de Vic, doncs, us animem a ser partíceps d'aquest projecte de ciutat que permetrà que junts poguem salvar vides.

 

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...