Navigation
Presentació de la nova edició Lactium 2022
Presentació de la nova edició Lactium 2022

Lactium recupera la normalitat

El mercat de formatges més gran de Catalunya reunirà 40 formatgeries artesanes i catalanes amb més de 250 formatges, per descobrir, tastar i comprar. La cita serà aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic

 

Lactium torna recuperant la normalitat i amb el format habitual d’abans de la pandèmia. El 14 i 15 de maig, el Parc Jaume Balmes de la ciutat de Vic acollirà la 14a edició de Lactium, la mostra de formatges artesans catalans. Una mostra que enguany reunirà 40 formatgeries artesanes i catalanes amb una proposta comercial de més de 250 formatges per tastar i comprar al tall, que estarà complementada amb la presència d’una desena de productors agroalimentaris artesans i de qualitat: conserves, vins, pans i cervesa artesana, entre altres productes. “Torna la normalitat i mantenim el compromís per promoure i prescriure la cultura del formatge català artesà”, ha comentat Isaac Gelabert, director de la mostra, durant la presentació de la nova edició de la fira als mitjans de comunicació.

 

A banda de l’espai comercial i expositiu, Lactium oferirà un conjunt de propostes festives i divulgatives que complementen la mostra: l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, el TxisBar i el Concurs Lactium, que un any més escollirà el Premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022. L’edició Lactium 2022 manté el seu compromís amb la sostenibilitat en tot allò que afecta a la seva organització i incorpora algunes novetats com el nou espai dels Vaquers Plana de Vic; la proposta gastronòmica #PlatLactium, del col·lectiu Osona Cuina, juntament amb Osona Terra i Fet a Osona; la recuperació de la presència de la Formatgeria Convidada i la consolidació de l’espai Llet de Cabres Catalanes, o la recuperació de l’Aula del Formatge BonPreu-Esclat de manera presencial i al recinte.

 

A la presentació de la nova edició de Lactium, Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, ha destacat que Lactium és el millor espai per gaudir i tastar dels productes excel·lents que tenim al nostre país com és el formatge català, i la importància d’aquesta fira per a la ciutat de Vic. “La ciutat recolza el sector agroalimentari i fa passos endavant en l’organització de fires sostenibles”.

 

Lluís Mauri, representant d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà), ha assenyalat que “Lactium és la mostra més potent vinculada als valors de territori, arrelament, proximitat, sostenibilitat, ecologia, ofici i compartir coneixement i als 40 anys de llegat d’ACREFA”.

 

Per la seva banda, Ramon Sentmartí, representant de PRODECA, explica que Lactium reflexa la salut en quatre potes: la salut de les persones, la salut de la cadena alimentària, la salut del medi ambient i la salut dels paisatges i la cultura. “Lactium sintetitza la taula de les quatre potes i és un element catalitzador per tirar-ho endavant”.

Lactium és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i persones aficionades del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català. 

 

L’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat

L’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat serà l’espai de divulgació de la cultura i els valors del formatge a través del tast guiat i la degustació de formatges i productes complementaris. De manera lúdica i interactiva, l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat esdevindrà una gran oportunitat per tastar formatges i descobrir el seu relat social, gastronòmic i paisatgístic de la mà dels formatgers i formatgeres i dels i les millors especialistes a Lactium.

Espectacles familiars, música en directe i degustació de formatges

El Txis Arts és l’escenari més polivalent de Lactium i acollirà una programació de música en directe, espectacles familiars, l’entrega de premis del Concurs Lactium 2022 i l’elecció en directe del premi al Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca.

Per la seva banda, el TxisBar torna després de l’èxit en la seva estrena en l’anterior edició de Lactium. Serà l’espai de degustació on el públic podrà tastar i descobrir els formatges presents a la mostra. Cada fusta inclourà 5 formatges, a més d’una confitura, unes galetes de cereals i una copa de vi del celler Cap de Ruc, el vi de la mostra.

 

Concurs Lactium i Premi al Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022

El Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2022 recupera la normalitat i se celebrarà seguint el format habitual de les edicions anteriors a la pandèmia. El concurs de referència a Catalunya reunirà a Vic a més de 80 professionals d’arreu del territori català per avaluar els més de 230 formatges presentats en les 15 categories a concurs. “La quantitat de formatges presentats al concurs demostra la importància que té en el sector formatger i la idiosincràsia i singularitat del paisatge formatger català”, comenta Gelabert. Enguany, s’introdueixen dues noves categories: Matons i Brossats i Llet Fermentades. A més, s’amplien els premis amb medalles de plata i de bronze en aquelles categories que superin els 12 o 24 formatges presentats a concurs.

 

Les deliberacions del jurat tindran lloc durant el matí del dissabte 14 de maig i es faran públiques el mateix dissabte a la tarda a l’escenari del Txis Arts. En aquest mateix espai i en rigorós directe i de manera individual i simultània per part del  jurat del concurs s’escollirà el Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022.

 

Promoció i prescripció  dels productes agroalimentaris  artesans de proximitat

Com a novetat d’enguany, Vaquers Plana de Vic disposarà d’un espai a la mostra adreçat al públic infantil amb l’objectiu d’explicar la reivindicació del preu just de la llet.

 

En clau gastronòmica, nou restaurants del col·lectiu Osona Cuina, juntament amb Osona Terra i Fet a Osona, han ideat el #PlatLactium elaborant propostes gastronòmiques amb formatge català artesà com a ingredient protagonista. Els plats ja estan disponibles a les cartes de cada establiment i es podran tastar fins al 22 de maig.

 

Lactium 2022 recupera l’Aula del Formatge BonPreu-Esclat en format presencial al Parc Jaume Balmes, i la presència de la Formatgeria Convidada. En aquesta edició, els i les assistents a la mostra tindran l’oportunitat de conèixer la formatgeria Galmesán de Arzúa (Galicia), un dels formatges més singulars de Galicia i de l’Estat Espanyol.

 

Per la seva banda, Llet de Cabres Catalanes consolida la seva presència a la mostra amb un espai amb activitats pròpies per promocionar i divulgar sobre el consum del formatge de cabra català. 

 

Lactium i la sostenibilitat

Mantenint el compromís adquirit a la darrera edició, l’organització de Lactium adopta i visibilitza un conjunt de mesures amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament sostenible i promoure’n la sensibilització del sector formatger i del públic visitant de la mostra.

Entre aquestes mesures en destaquen l’eliminació del plàstic en tot el material promocional i l’absència d’aigua embotellada en plàstic a la mostra. La paritat de gènere en totes les activitats programades. El foment de l’ús de materials alternatius al plàstic entre les empreses expositores, entre d’altres.