Casa Pratdesaba (Sala piano)

Fumi Kitamura i Eudald Dantí

Horaris

Divendres 18.30 h / 19.30 h / 20.30 h
Dissabte 18.30 h / 19.30 h / 20.30 h
Diumenge 11.30 h / 12.30 h / 13.30 h

Casa Pratdesaba

Edifici d’època contemporània construït l’any 1876 pel mestre d’obres Marià Callís. Es va construir en substitució de la Universitat Literària, la qual s’enderrocà el 1806 quan es va alinear el carrer de l’Escola amb el carrer nou de Santa Maria.

La casa va hostatjar la família de Josep Pratdesaba, vigatà il·lustre, astrònom i divulgador científic, a partir de 1916. Des de l’observatori amb cúpula de ferro —dissenyat per ell mateix— situat al terrat de l’edifici, va continuar la seva prolífica tasca científica. El seu prestigi internacional va ser reconegut per la International Lunar Society, la qual, el 1957, va donar el nom de Pratdesaba a un dels cràters de la Lluna.

Fumi Kitamura i Eudald DantíEUDALD FUMI_03.jpg

Fumi Kitamura és una soprano nascuda a Tòquio. Estudia cant a la seva ciutat natal i també a Hamburg, Bremen i Frosinone (Itàlia). El seu repertori s’estén des del Renaixement fins als nostres dies i ha ofert concerts en nombrosos països europeus.

Eudald Dantí va néixer a Ripoll. Estudia a Barcelona i Bremen. És concertista de piano, orgue, clavecí, clavicordi i harmònium; cofundador de l’Institut Català de l’Orgue Històric i cofundador i codirector de l’Institut Espanyol de l’Orgue Històric, i professor d’orgue a la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià) de Barcelona.

En aquest concert, es podrà escoltar un petit recull de melodies populars i religioses acompanyades amb el piano que tantes vegades va tocar Mossèn Romeu, i on també impartí classes de música.

Lluís Romeu i Corominas (Vic, 1874-1937) va ser prevere, músic, compositor i organista. Fill il·lustre de Vic i format inicialment a l’Escola Municipal de Música de Vic pel mestre Lluís Jordà, des de molt jove ja destaca per les seves qualitats musicals i comença a tocar l’orgue a l’església de Sant Domènec. Ordenat sacerdot l’any 1898 pel bisbe Morgades, continua els seus estudis a Barcelona per mà dels mestres Ribera i Pedrell i és nomenat organista de la Bonanova. L’any 1901 guanya les oposicions de mestre de capella de la catedral de Vic, càrrec que exercirà fins a l’any 1920, quan, per motius de salut, passarà a ocupar la plaça d’organista.

Mn. Romeu forjarà el seu estil personal consolidant la seva convicció que el cant gregorià i el cant popular són la font d’inspiració i el model de tota la música. La seva relació amb personalitats com Lluís Millet i amb molts d’altres músics i entitats com l’Orfeó Català i l’Orfeó Vigatà serà determinant en els seus ideals i estil. El llegat de Mn. Romeu es troba dipositat a l’arxiu (Centre de Documentació) de l’Orfeó Català, pendent encara que es revisi i es rescati de l’oblit.