Vic celebra el Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional amb una caminada popular i una conferència

L’Ajuntament de Vic i la Taula d’entitats de Diversitat Funcional de Vic han organitzat dos actes per celebrar aquesta jornada

Vic celebra el Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional amb una caminada popular i una conferència .

 

 Des de l’any 1992 cada 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Aquesta jornada té l’objectiu de promoure els drets i el benestar d’aquest col·lectiu en tots els àmbits de la societat, i al mateix temps busca conscienciar sobre la seva situació en tots els aspectes de la vida social, cultural i professional.

 

Vic és una ciutat que treballa per la plena inclusió del col·lectiu de persones amb diversitat funcional. Per aquest motiu, enguany s’ha tornat a adherir a la jornada del 3 de desembre programant dues activitats de forma conjunta amb les entitats que treballen en aquest sector.

 

Caminada popular “Fent Camí”

 

La primera activitat tindrà lloc el diumenge 27 de novembre amb una caminada popular que recorrerà els entorns de la ciutat de Vic. Aquesta comptarà amb tres recorreguts adaptats diferents per garantir la participació de tots els col·lectius amb necessitats especials. El recorregut més llarg serà de 5 km i anirà fins al centre cívic La Guixa; el segon recorregut anirà fins al centre cívic el Montseny i tindrà una extensió de 2,5 km. Finalment, també hi haurà la possibilitat de dur a terme un recorregut de 100 m per aquelles famílies que hi vulguin participar.

 

L’hora d’inici serà a les 10:00 del matí i en els tres casos el punt de sortida i de finalització serà el recinte firal el Sucre (carrer de la Llotja 7). Per a organitzar aquest esdeveniment es comptarà amb el suport de l’Associació de Veïns el Sucre, l’Associació de veïns del Remei i també amb personal voluntari de diferents entitats de la Taula de Diversitat Funcional. Gràcies a la seva col·laboració es podrà proporcionar avituallament a tots els participants de la caminada i a més a més podran gaudir d’un bon entrepà un cop finalitzin la caminada.  

 

Les inscripcions es poden fer en línia a través d’aquest enllaç per un cost de 5 €, i també hi ha l’opció de fer-les presencialment i de forma gratuïta als següents punts:

 

§  Centre Cívic Santa Anna (C. del Tagamanent, 1)

De dilluns a divendres de 9 del matí a 8 del vespre.

 

§  CESS UVIC – UCC (C. Miquel Martí i Pol, 1)

De dilluns a dijous de 9 del matí a 2 del migdia.

 

§  Fundació Humanitària Dr. Trueta (C. Narcís Monturiol, 31. Gurb)

De dilluns a divendres de 8 del matí a 3 de la tarda.

 

§  ONCE (C. Bisbe Morgades, 8)

De dilluns a divendres de 9 del matí a 1 del migdia.

 

§  Osonament (C. Josep Maria Selva, 2)

De dilluns a dijous de dos quarts de 9 del matí a les 7 de la tarda, i els divendres de dos quarts de 9 del matí a 3 de la tarda. 

 

§  ADFO (C. Sant Pere, 9)

De dilluns a dijous de dos quarts de 9 del matí a dos quarts de set de la tarda, i els divendres de dos quarts de nou a dos quarts de tres de la tarda

 

El mateix dia de la cursa, una hora abans, també es podran fer inscripcions per un cost de 10 €. El nom de la caminada “Fent camí” fa referència al compromís compartit del conjunt de la ciutadania per garantir que totes les persones estiguin incloses en la vida social de la ciutat.

 

 

Conferència sobre la privació lingüística

La segona activitat es durà a terme el dimecres 30 de novembre. Es tracta de la conferència La privació lingüística: conseqüències negatives per a la infància i l’adolescència sorda i sordcega, que es farà a dos quarts de set de la tarda a l’auditori U d’octubre de la nova biblioteca Pilarin Bayés. Es farà a càrrec d’Esperanza Morales, catedràtica de Lingüística a la Universitat de La Coruña experta en privació lingüística, i Mercedes Sierra, advocada amb una dilatada trajectòria en aquest sector.

 La privació lingüística és el terme que fa referència a les conseqüències negatives a causa de la falta de comunicació d’una persona que no ha pogut desenvolupar de forma natural una llengua primera abans del període crític (dels 0 als 3 anys). La xerrada girarà entorn del col·lectiu de persones sordes als que s’ha privat l’aprenentatge de la llengua de signes i també altres col·lectius que pateixen situacions similars.

 

Taula d’entitats de diversitat funcional de Vic

 

Des de l’any 2018 diverses entitats sense ànim de lucre que treballen per atendre persones amb diversitat funcional a la ciutat es reuneixen de forma conjunta amb l’Ajuntament de Vic. Es tracta d’un espai en el qual compartir preocupacions compartides i treballar per fer de Vic una ciutat més oberta davant la diversitat, sigui quina sigui, així com millorar les condicions de vida de les persones amb diversitat funcional. La gran meta segueix sent que tothom, tingui o no una diversitat funcional, pugui participar els actes programats i sigui conscient de l’existència d’aquesta pluralitat a la nostra ciutat.

 

La Taula d’entitats de Diversitat Funcional de Vic està formada per les següents entitats: Associació Diversitat Funcional d'Osona (ADFO), Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer d'Osona (AFMADO), Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona (AFMMO), Agrupació de Sords de Vic i Comarca, Associació de Pares del Crall, Associació TEA-Asperger d’Osona, Organització Nacional de Cecs Espanyols-Agència Administrativa de l'ONCE a Vic, Osonament, Fundació Sant Tomàs i la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Doctor Trueta.