Marxa dels Vigatans

La Marxa dels Vigatans neix el 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona, recordar els fets de 1714 i reivindicar els drets nacionals de Catalunya.

Aquest projecte està organitzat per la Comissió 11 de Setembre, de la qual Òmnium Cultural en forma part activa. Al llarg d’aquestes 21 edicions, la Marxa ha evolucionat des de la tradicional Marxa de Torxes cap a un model més participatiu, innovador i contemporani, i no obstant això, segueix estretament vinculada als fets històrics de la comarca conservant els objectius fundacionals de transversalitat generacional, cultural i ideològica.

La Marxa dels Vigatans és una festa de llibertat. Sota la imatge simbòlica d’un gran feix de llum, representa també el compromís amb la memòria dels homes i dones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país que volem, sempre millor.

Visita la web de la Marxa dels Vigatans.

Edició anterior

Marxa dels vigatans

Un any més La Marxa dels Vigatans va tornar a prendre les places i els carrers per reivindicar la necessitat de recuperar les llibertats nacionals, celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona i commemorar dels fets de 1714.

La marxa, que enguany va arribar a la seva 21a edició, també va representar el compromís amb la memòria dels homes i dones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país que volem, sempre millor. La proposta d’enguany va passar per un format més popular i associacionista a la plaça de la Catedral.

El divendres 8 de setembre de 2023, a partir de les 9 del vespre, va començar aquesta 21a edició amb la concentració de les columnes a la plaça Major de Vic per, moments més tard, iniciar la marxa fins a la plaça de la Catedral on tindrà lloc l’acte central d’aquest 2023.

El muntatge, a banda de recrear històricament els fets de 1705, també va comptar amb diferents artistes i disciplines així com amb les intervencions de Mònica Terribas, vicepresidenta d’Òmnium Cultural, i Anna Piella, professora i activista manlleuenca que va fer el ja tradicional diàleg de compromís amb l’infant paper que aquest any recau sobre Maria Boix Guzman, de Santa Eulàlia de Riuprimer.