La Mostra d’Entitats de Vic arriba a la seva vintena edició

Enguany la Mostra tindrà lloc el dissabte 11 de maig de 5 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre a la rambla del Passeig i del Carme

D’esquerra a dreta: Clàudia Cavaller de l'Associació Terra Fèrtil;  el regidor de Ciutadania i barris, Xavier Farrés; i Jordi Tolosa de l’Associació Tapís.
D’esquerra a dreta: Clàudia Cavaller de l'Associació Terra Fèrtil; el regidor de Ciutadania i barris, Xavier Farrés; i Jordi Tolosa de l’Associació Tapís

Des de fa vint anys, Vic ha destacat per reconèixer i valorar el paper crucial que exerceix el teixit associatiu en una àmplia gamma d'àmbits. Aquest reconeixement posa en relleu la seva importància fonamental en la promoció d'una societat més cohesionada i participativa. Una de les iniciatives que exemplifica aquest compromís és la Mostra d'Entitats de Vic, que commemora precisament dues dècades de vida aquest 2024.

Aquesta jornada és una excel·lent oportunitat perquè associacions, fundacions i altres col·lectius sense ànim de lucre puguin donar a conèixer el seu projecte i les seves activitats al conjunt de la ciutadania. I més enllà d’acostar tota la riquesa de l’associacionisme vigatà al conjunt de la població, la Mostra d’Entitats és també un espai òptim perquè les mateixes entitats de la ciutat coneguin de ben a prop la tasca que desenvolupen les altres organitzacions de la societat civil vigatana. La Mostra d’Entitats és cooperació, desig de canvi, compromís i solidaritat.

 

El regidor de Ciutadania i barris, Xavier Farrés, remarca que “després de tants anys celebrant aquesta jornada festiva i reivindicativa, la Mostra d’Entitats s’ha convertit en un dia molt destacat per a les entitats sense ànim de lucre de la ciutat, la presència de les quals possibilita la creació d’un espai de reflexió, convivència i establiment de xarxes que contribueix a continuar enfortint els fonaments de l’associacionisme i el voluntariat”. En aquesta 20a edició hi haurà un total de 79 entitats participants i, en paraules del regidor, “es recuperen els nivells d’assistència previs a la pandèmia”.

 

Jordi Tolosa, de l'Associació Tapís, entitat present a la mostra des dels seus inicis, destaca que la mostra és "un gran aparador on poder donar a conèixer la tasca que fem i on buscar oportunitats de col·laboració amb altres entitats". A més, explica que aquest és un any de celebració per l’associació, "ja que justament el 2024 fa quaranta anys que ens vam constituir".

 

A l'altra banda, hi ha les entitats noves que es presenten com a expositores a la Mostra d'aquest 2024. És el cas de l’Associació Terra Fèrtil. Des de l’associació, Clàudia Cavaller, ha destacat la importància que veuen en participar a la Mostra: “Busquem connectar amb entitats que comparteixin valors amb nosaltres”.

 

Programació i novetats de la 20a Mostra d’Entitats 

A partir de les 5 de la tarda, el públic present tindrà l'oportunitat de conèixer de prop una part significativa del teixit associatiu de la ciutat. La diversitat i riquesa d'aquest es veurà representada amb la presència d'entitats culturals, artístiques, socials, religioses, musicals, i moltes altres. Cal destacar que a la zona de la rambla del Passeig es concentraran totes les entitats esportives, oferint als assistents l'oportunitat de provar una àmplia gamma de jocs i disciplines esportives com rugbi, futbol sala, handbol o pole dance.

 

Com és costum, la jornada també inclourà una programació cultural proposada per les mateixes entitats, omplint la Mostra amb música i activitats per a totes les edats. A l'escenari de fusta del Passeig i a l'espai escènic del Carme, es presentarà una oferta cultural i musical variada, amb els concerts de Dan Peralbo i El Comboi a dos quarts de vuit de la tarda al Passeig, i l'espectacle familiar de Tumàcat Music Xou a un quart i cinc de set al Carme.

 

A més dels espectacles als escenaris, les entitats organitzaran una trentena d'activitats als seus estands, oferint tallers com el d'aprofitament de roba, el de paper reciclat, l'elaboració de sabó, demostracions de forja d'escultura i ceràmica, així com la cercavila de les festes de barri dels Caputxins, entre d'altres propostes.

 

Una altra novetat d'aquesta edició és que la Fira de la Cooperació no es desenvoluparà en una àrea independent, ja que els seus participants han expressat la preferència de distribuir-se per tota l'extensió de la Mostra.

 

El Concurs de la Mostra: una iniciativa per afavorir la interacció entre el públic i les entitats

El Concurs de la Mostra és una activitat pensada per contribuir a una millor coneixença entre visitants i entitats, i entre les mateixes entitats. Els participants que vulguin obtenir el premi del concurs hauran de realitzar un seguit de proves en diversos estands, i entre tots aquells que la finalitzin se sortejarà una panera d’articles cedits per part del teixit associatiu de la ciutat.

 

Teixit associatiu ric, divers i compromès

Vic compta amb més de 300 entitats sense ànim de lucre, procedents de tots els àmbits, i que treballen potenciar la cohesió social i la bona convivència a la ciutat.

A totes elles, l’Ajuntament de Vic els ofereix un servei d’assessorament gratuït, que el passat any 2023 es va traduir en més de 270 suports.