El So de les Cases estrena set espais i torna als orígens

S’han programat més de cent concerts gratuïts a diferents espais emblemàtics, alguns dels quals encara no han estat oberts al públic, com per exemple les Adoberies o el sota coberta de l’Església de la Pietat

La regidora de Cultura, Bet Piella; la regidora d’Urbanisme, Ester Coma; i el dissenyador Jordi Farrés, de l’estudi Partee.
La regidora de Cultura, Bet Piella; la regidora d’Urbanisme, Ester Coma; i el dissenyador Jordi Farrés, de l’estudi Partee

Els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny Vic tornarà a ser visita obligada per conèixer el patrimoni arquitectònic a través de la música, amb una nova edició d’El So de les Cases. El projecte, totalment consolidat, va néixer l’any 2016 per oferir una experiència que barreja patrimoni i música amb l’objectiu de poder descobrir espais habitualment tancats al públic mitjançant l’actuació d’artistes en petit format. Tal com ha explicat la regidora d’Urbanisme, Ester Coma, “volem obrir la ciutat de Vic a la ciutadania, per això hem fet una selecció d’espais que normalment no estan a la seva disposició”. La regidora ha afegit que, aquest cicle de concerts, realça el valor arquitectònic de la ciutat, “ja que a Vic tenim petits tresors que durant el dia a dia no veiem i és una oportunitat per donar-los a conèixer”.

En aquesta vuitena edició, els visitants podran descobrir un total de 13 espais, 7 dels quals són nous en relació amb d’altres edicions, i que acolliran 14 artistes durant el divendres, el dissabte i el diumenge. També cal destacar que hi ha espais que fins ara no han estat oberts al públic, com per exemple el sota coberta de l’església de la Pietat o les Adoberies 2 i 4, recentment rehabilitades. La regidora de Cultura, Bet Piella, ha fet un agraïment al personal del consistori que fa possible aquest projecte i també “a les persones que obren l’espai privat de casa seva perquè tothom pugui gaudir-ne”.

Enguany, com a novetat remarcable, es recupera l’essència inicial i no es farà reserva prèvia d’entrades, de manera que l’accés als espais es farà únicament per ordre d’arribada: “Oferim 7.000 entrades gratuïtes a disposició de tothom i sense reserva prèvia”, en paraules de Bet Piella, que ha afegit que “tornem als orígens, ja que l’any passat la meitat d’entrades eren amb reserva, però enguany, totes les entrades seran sense reserva”.

El carrer Nou serà protagonista d’El So dels Carrers

La iniciativa El So dels Carrers, emmarcat en el projecte Sumem Patrimoni, posa en relleu l’harmonia patrimonial de les cases que mantenen l’estructura tradicional del carrer, fet que es consolida plenament en aquesta edició.

Tal com ha anunciat la regidora Bet Piella, el protagonista d’aquest any serà el carrer Nou:El So dels Carrers és més nou que mai: és un nou espai i, a més, l’hem fet nou”. L’encarregat de fer la ruta musical serà, com la passada edició, el compositor osonenc Jordi Domènech, que elaborarà peces per a l’ocasió.

Els espais i els artistes d’aquesta edició

Els 7 espais inèdits per a aquesta edició inclouen les Adoberies, l’Església de Roser, el sota coberta de l’Església de la Pietat, la Casa Serratosa, el vestíbul del MEV Museu d’Art Medieval, l’observatori de la Casa Pratdesaba i el carrer Nou. Els altres 6 espais seleccionats són el claustre alt de la Catedral, el pati de la Creu de l’Hospital de la Santa Creu, el jardí del Convent de Sant Felip, el jardí de la Casa Pratdesaba, el claustre de la Casa de la Convalescència i el jardí de la Casa Ricart.

Pel que fa als artistes participants, es comptarà amb la presència de Nogen, Cobla Cani-go!, Clara Maschio, Geometrical Sardine, Pau Codina, Música Moderna de l’EMVIC, Música de Cambra de l’EMVIC, Aura i Biel, Hatxe, Cris Juanico, Projecte Astrolabi, A Contra Blues i Paula Valls.

En relació amb els horaris, se seguirà la tònica de les passades edicions, amb concerts divendres i dissabte a la tarda (i dos concerts nocturns cadascun d’aquests dies) i diumenge al matí. La majoria dels concerts tindran una durada de 20 minuts, amb l'excepció d’aquells que tindran lloc a les Adoberies, que seran de 40 minuts per tractar-se d'una visita-concert, així com els concerts nocturns, que tindran una durada més llarga. De fet, l’espai de les Adoberies s’haurà estrenat pocs dies abans de l’inici d’El So de les Cases, concretament el 23 de maig.

Els colors i les formes de la Casa Serratosa, protagonista de la proposta gràfica

El dissenyador Jordi Farrés, de l’estudi Partee, ha explicat el procés de creació de la imatge d’El So de les Cases. Per a l’ocasió, s’ha elaborat una peça mòbil sonora inspirada en els colors i formes de la Casa Serratosa, ja que els semblava “una oportunitat preciosa per representar arquitectònicament aquests elements”. El fet de representar Casa Serratosa és perquè és la seu de l’EMVIC, que aquest any compleix 180 anys de trajectòria.

Jordi Farrés de Partee ha afegit que, el fet que sigui una peça sonora, respon a la intenció de “fer pensar en objectes que, antigament, donaven la benvinguda a les cases quan algú les tocava o les movia”. Per fer realitat aquesta idea, l’estudi Partee es va posar en contacte amb artesans i professionals de la comarca per tal d’elaborar l’obra artística amb diferents materials. Per a més informació sobre la programació, podeu consultar el lloc web oficial.

cartell el so de les cases 2024.png