La Comissió Lingüística inicia el curs 2013/2014

La comissió lingüística estar formada per 11 serveis i entitats, els quals realitzen o organitzen cursos de formació lingüística.

Primera sessió de treball del curs 2013/2014.
Primera sessió de treball del curs 2013/2014

La Comissió Lingüística és una aposta de ciutat endegada el curs passat que, a través de les regidories de Cultura i Ciutadania i d’Educació. Està formada per 11 serveis i entitats, els quals realitzen o organitzen cursos de formació lingüística. Aquests serveis/entitats són: Oficina Municipal d’Acollida, Centre de Normalització Lingüística, Centre de Formació d’Adults de Vic, Centre de Formació d’Adults Miquel Martí i Pol, Aula de Formació Continuada, Càritas Arxiprestal de Vic, Casal Claret, Creu Roja, Departament d’educació de l’Ajuntament, Unitat de Codesenvolupament de l’Ajuntament i VicDones

 

La Comissió assumeix una doble funció: per una banda, unifica criteris i dóna resposta a totes les demandes, reduint així les “llistes d’espera”; i, per altra banda, dóna una formació específica i unificada a totes les persones voluntàries que realitzen formació lingüística per persones nouvingudes a la ciutat.

 

El juny del 2012, des de la comissió lingüística es va veure la necessitat d’unificar en un sol lloc, les  matrícules dels cursos de català en els períodes extraordinaris de matriculació, per tal de millorar la coordinació entre serveis, i controlar les possibles llistes d’espera. Per aquesta raó, l’octubre del 2012 entra en funcionament un nou sistema:  la MATRÍCULA VIVA de Vic. Aquest nou sistema consisteix en una única porta d’entrada per la realització de les matrícules a qualsevol curs de català de la ciutat per a persones adultes nouvingudes. 

 

La Matrícula Viva de Vic, es realitza des de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) (C. De les Basses, 3), on actualment ja es gestionen les matrícules escolars dels infants, en el mateix horari d’atenció: dilluns de 16.00 a 18.00h i dimarts i dijous de 09.00 a 14.00h.

 

Durant el curs 2012/2013 es van realitzar 6 reunions de la comissió lingüística en les quals es van assignar demandes a centres. En total hi ha hagut 285 demandes per fer català fora de les preinscripicons establertes. D’aquestes, 122 són homes i 163 són dones. Les edats de les persones ateses varien dels 15 als 60 anys, aproximadament, essent la franja d’edat dels 30 als 39 anys la més majoritària. Les nacionalitats de les persones ateses han estat també diverses, essent la nacionalitat africana i la marroquina les majoritàries, seguides de la nacionalitat asiàtica.