La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic presenta el projecte ArTIC als centres educatius de la ciutat

El nou espai didàctic oferirà diverses propostes per treballar les relacions entre l’art, la tecnologia, la imatge i la ciència

La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic presenta el projecte ArTIC als centres educatius de la ciutat.

 

ArTIC, el nou espai didàctic, ha rebut la visita de professorat especialitzat en ciències, tecnologia i educació artística de les escoles de primària i dels centres educatius de secundària per conèixer de primera mà el projecte. Aquest espai pretén ser un recurs gratuït per a escoles i instituts per treballar les relacions entre l'art i la ciència a través de la imatge i està adreçat a l’alumnat del cicle superior de primària i de secundària.

 

El personal docent que hi ha assistit ha pogut veure les instal·lacions i els recursos materials i professionals de què disposa aquest espai, així com  també conèixer alguns detalls de les propostes a què es podrà acollir l’alumnat de cara al curs vinent. S'oferiran projectes transversals quant a competències i continguts dels diferents àmbits del currículum, plantejats per començar i acabar a l'aula i que inclouen activitats a La Farinera. La presentació s’ha fet respectant les mesures sanitàries vigents amb cita prèvia i amb grups reduïts.

 

La llavor del projecte

El director del centre d’arts visuals, Miquel Bigas, explica que la iniciativa neix de l’interès per difondre i fer ús d’una col·lecció d’aparells de fotografia històrica, propietat de l’Ajuntament de Vic, que La Farinera, CAVV gestiona i té exposada, així com de la voluntat per esdevenir un recurs en l'àmbit de la imatge pels centres educatius.  Inicialment, l’equip del servei municipal va dissenyar una sèrie d’activitats a l’entorn d’aquesta col·lecció: “Del dibuix a l’art digital”. Posteriorment, es va voler adaptar la proposta als currículums respectius i  optimitzar-la a les necessitats dels centres i, és en aquest moment, que es va gestar la iniciativa que es presenta per al curs que ve. Així, doncs, es passa d’oferir una activitat d’unes hores que consisteix en una visita i una activitat, a projectes de petit format que es distribueixen en diferents sessions i que es porten a terme a l’escola i a l'equipament de La Farinera amb l’acompanyament i assessorament de l’equip del centre d’arts visuals. S’ha començat amb un projecte que gira a l’entorn de la imatge i la llum i se n’està preparant un altre sobre imatge i moviment.

 

Pla pilot

La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, explica que durant aquest curs l’Institut de Gurb ha participat de la proposta en fase experimental, el resultat de la qual ha servit per perfilar, revisar i millorar el projecte inicial. La Farinera ofereix una base, uns recursos i un assessorament a partir dels quals cada centre podrà adaptar el seu projecte de centre, tant pel que fa a la durada com al contingut.