Mengem d’Aquí Osona i Lluçanès

Consorcis, ajuntaments i altres entitats municipals, comunitat educativa i agroproductors fan xarxa

Mengem d’Aquí Osona i Lluçanès.

 

 

El Consell Comarcal d’Osona, el Consorci del Lluçanès i Creacció, Agència d’Emprenedoria i Coneixement són les tres entitats organitzadores d’aquest projecte.Es compta amb el suport de la Fundació Alícia.

 

La resta d’entitats de promoció econòmica de la comarca, siguin supracomarcals o municipals, també participen del projecte com també ho fan els ajuntaments dels 5 municipis que inicien la prova pilot el setembre del 2021 (Vic, Manlleu, Olost, Balenyà i Torelló) en 1 centre educatiu respectivament (Vic Centre, Pompeu Fabra, Terra Nostra, Carles Capdevila i Vall del Ges). Es compta amb el suport i finançament de la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Productes de la Terra i del recurs de Promoció de la Salut de la Xarxa de Governs Locals.

 

L’objectiu principal d’aquest projecte és el de fomentar que el menjador escolar esdevingui una eina de transformació dels hàbits alimentaris d’Osona, a través de la dinamització del seu teixit agroalimentari.

 

Per aconseguir-ho es vol fomentar el coneixement i conscienciació de la població sobre l’alimentació sana, sostenible i bona; acompanyar en el compliment de les recomanacions nutricionals fomentant els bon hàbits alimentaris a les famílies; donar valor al patrimoni gastronòmic del territori; incrementar la presència de producte de proximitat en l’oferta actual dels menjadors escolars; incrementar la penetració del teixit productiu agroalimentari de la comarca; esdevenir un model de referència reproduïble en l’ús del menjador escolar com a dinamitzador del teixit productiu i la salut d’un territori; crear xarxa entre entitats públiques, privades i el món comunitari d’una manera dinàmica i sostenible.

 

A menjar se n’aprèn menjant

 

L’alimentació saludable es defineix com aquella que és suficient, equilibrada, variada i segura, però també adaptada al comensal, a l’entorn i sobretot sensorialment satisfactòria. Doncs tant nens com adults mengem evidentment per nodrir-nos però, també per altres motius igual d’importants com: la satisfacció i el plaer, les relacions afectives, la identificació social, cultural i religiosa, etc. que a la llarga configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l’estat de salut de l’individu.

 

Menjar sa és adaptar el consum d’aliments a les necessitats pròpies de cada individu. L’Agència Europea de Seguretat alimentària (EFSA) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanen que l’energia consumida per un individu al llarg del dia es distribueixi segons: 45-60% Hidrats de carboni, 20-35% greixos i un 10- 15% proteïnes. 

 

Però… com planificar una alimentació només sabent aquests percentatges? Eines com la piràmide alimentària o taules d’equivalències són una bona alternativa per facilitar-ho.

 

Per a més informació: Mengemdaquiosonallucanes