Descobreix el passat de la ciutat amb el projecte “Vic Invisible”

L’espectador pot viatjar virtualment en el temps a partir de la fotografia

Projecte intergeneracional que permet descobrir com era Vic al passat.
Projecte intergeneracional que permet descobrir com era Vic al passat
“Vic Invisible” és un projecte que neix amb l’objectiu de donar a conèixer a les persones (turistes i vigatans) la història de la ciutat de Vic. A través d’una tablet i/o telèfon mòbil qualsevol persona, situant- se en un lloc ja assignat, serà capaç de retornar al passat i veure com era la ciutat de Vic a partir de l’art de la fotografia.
 Vic Invisible és un projecte conjunt de l’Ajuntament de Vic amb La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic (Fundació Educació i Art).
 L’origen del projecte és el treball Murs del Méder. Aquella primera experiència ha evolucionat cap a un projecte de visualització d’imatges del patrimoni de la ciutat a partir de dispositius mòbils, els quals permeten d’accedir amb facilitat als següents elements visuals en funció de la localització:
 •  Exposicions permanents: fotografies històriques de la ciutat, des del lloc on els fotògrafs les van realitzar, així com infografies d’edificis històrics, desapareguts o modificats, integrades totes elles de manera permanent en l’espai públic. En aquest cas l’exposició està composada per 11 espais de la ciutat emblemàtics.
• Exposicions temporals: fotografies que tenen per protagonista la ciutat, des del lloc on els fotògrafs les van realitzar, integrades de manera temporal en espais públics concret.
Actualment la plaça Major recull aquesta exposició també des d’11 punts de la mateixa plaça Mercadal.
Vic Invisible es va presentar el passat divendres a la tarda a l’Oficina de Turisme de Vic i va comptar amb la presència del regidor delegat d’Urbanisme, Josep Rafús que va explicar que es tracta d’un projecte transversal entre diferents departaments de l’Ajuntament.
Durant la presentació el director de la Farinera, Toni Bové i el cap de Planejament d’Urbanisme, Mauro Mas van explicar de forma detallada el projecte. Mauro Mas va explicar que “es tracta de recollir el passat de la ciutat i posar-la a l’abast de la ciutadania”. A través dels codis QR que estan integrats al paisatge urbà de la ciutat la persona pot viatjar en el temps i descobrir com era la ciutat en temps passats. El cap de Planejament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic, va explicar que actualment Vic Invisible compta amb dues exposicions (temporal i permanent), però hi ha la voluntat de poder anar més enllà fent un treball d’investigació en alguns dels punts i poder desenvolupar en tres dimensions alguns dels edificis que havien existit en el passat. Aquest és el cas de l’església Rodona de la plaça Catedral.
Per la seva banda, el director de la Farinera, Toni Bové va explicar que el Vic Invisible ha requerit d’un esforç enorme per part de molts professionals que han col·laborat molt interessadament. A la vegada la iniciativa vol ser una eina més per la promoció de la ciutat i de difusió cultural. A més, la iniciativa estimula el foment de la investigació històrica, i a la vegada la possibilitat de creació de nous llocs de treball podent exportar aquesta mateixa idea a altres indrets del país.
Finalment, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra va explica que amb el Vic Invisible es busquen dos objectius: per una banda despertar una nova experiència pel turista que visita la nostra ciutat i, a la vegada, i no menys important, que ciutadans de Vic puguin descobrir el patrimoni de la seva ciutat. “D’aquesta manera, es contribueix a conèixer i, a la vegada, estimar la nostra ciutat”, va afegir.
Destacar que des de l’Oficina de Turisme de Vic s’ha adquirit 6 tablets per tal de poder oferir-les a aquelles persones que volen fer aquest recorregut en el temps.
La regidora de Turisme va remarcar que es tracta d’un projecte intergeneracional, on grans i petits poden compartir un temps on recordar com era la ciutat de Vic en el passat.
 
Trobareu més informació