L’Ajuntament de Vic crea un grup de treball per detectar les necessitats alimentàries entre infants i joves de la ciutat

La Regidoria de Benestar i Família reuneix diferents agents socials per detectar i actuar davant d’aquests casos

Assistents al grup de treball.
Assistents al grup de treball

Ahir a la tarda l’Ajuntament de Vic va organitzar una reunió de treball amb diferents agents socials per establir els mecanismes adients per poder detectar les necessitats alimentàries entre infants i joves de la ciutat. Representants de centres escolars, AMPA, responsables dels serveis sanitaris, Banc d’Aliments, Tupí i membres del Consell Comarcal d’Osona van assistir a la sessió de treball de la Regidoria de Benestar i Família amb l’objectiu de contribuir a detectar aquestes necessitats i a la vegada mantenir i buscar noves complicitats entre tots.

 

D’aquesta manera, el regidor de Benestar  i Família, Xavier Farrés, va posar èmfasi en el fet que cal treballar de forma coordinada i proactiva  des de de tots els àmbits representats, des dels quals es poden detectar aquells casos d’emergència alimentària. En aquest cas, el regidor  va demanar que "tots aquests casos que es detectin han de ser informats als serveis socials de l’Ajuntament i que, juntament amb altres entitats, poden donar àmpliament resposta a aquestes necessitats amb els recursos dels quals actualment disposa la Xarxa Alimentària de Vic”. En aquesta línia, Farrés va remarcar que "des dels serveis socials de l’Ajuntament de Vic hi ha un gran control en aquest àmbit, però que es vol continuar treballant en aquest aspecte”.

En el transcurs de la reunió es va acordar que periòdicament el mateix grup de treball es reuniria per tal de fer un seguiment i avaluació de tots aquells casos detectats.

 

La sessió de treball va servir, a la vegada, per presentar la Xarxa Alimentària de Vic amb l’amplitud de recursos de què disposa la ciutat per donar resposta a aquestes necessitats. En aquest sentit, la coordinadora de l’Àrea Social de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs, a cada moment va posar en relleu que  la ciutat té els recursos suficients per poder cobrir totes les demandes socials, però és necessari tenir la complicitat de tots per poder-les detectar i, posteriorment, actuar. En aquesta línia, Homs va explicar en detall aquesta Xarxa Alimentària de Vic-Osona.

 

Els serveis que integren la Xarxa Alimentària de Vic-Osona són:

 

El Magatzem Solidari (Banc d’Aliments) serveix per distribuir els aliments a les persones que estan en situació econòmica precària. Aquest servei és organitzat per l'Ajuntament de Vic, Càritas Arxiprestal de Vic i Creu Roja d'Osona.

 

El Rebost Solidari actua com a centre de recollida d’aliments diaris procedents de les minves dels mercats i supermercats. Aquest servei el dóna Càritas Arxiprestal de Vic.

 

Els ajuts menjadors escolars són suports econòmics, dirigits a reduir el cost del menjador escolar a les famílies amb més dificultats. En aquest cas aquests ajuts provenen del Consell Comarcal d’Osona, Ajuntament de Vic i/o Creu Roja d'Osona.

 

El menú Low Cost consisteix a oferir un àpat diari per consumir al domicili particular a un preu per sota del cost de mercat i està gestionat pel Seminari de Vic. Aquest servei, iniciat a finals de l’any 2012, ha beneficiat quinze usuaris amb un total de 299 menús lliurats.

 

Els menjadors socials proporcionen àpats elaborats de forma temporal a persones amb greus necessitats socials i són promoguts per les entitats del Tupí i Càritas Arxiprestal de Vic. S’hi han servit un total de 14.289 àpats i s’han lliurat 12.996 bosses de sopar.

 

El menjar per emportar del Centre de Dia és un servei d'àpats elaborat per a les persones grans amb dificultats per cobrir les seves necessitats alimentàries. És municipal i el gestiona FADO. En aquest cas, han estat tretze persones que s’han acollit a aquest servei.

 

El menjador casals de la gent gran és un servei de menjador per a persones grans a un preu molt ajustat i és gestionat pels casals de la gent gran, que depenen de la Generalitat de Catalunya. A Vic n’hi ha dos. Actualment es lliuren un total de 70 menús diaris (23.520 menús a l’any).

 

Les necessitats amagades respon a un projecte liderat per Càritas Arxiprestal que consisteix a portar aliments a domicili a persones que tenen una mobilitat reduïda o alguna altra circumstància que els impedeix anar al Magatzem Solidari (Banc d’Aliments). Les dades recollides mostren que s’han beneficiat d’aquest projecte uns cinquanta usuaris al mes.

 

Ajuts alimentaris a infants i joves (curs 2013/14)

 

En aquest apartat, es van donar a conèixer diverses dades que calia tenir en compte per analitzar la situació actual de Vic. S'ha de destacar que durant aquest curs 2013/14 s’han adjudicat un total de 654 beques de menjador escolar que atorga el Consell Comarcal d’Osona, però que provenen del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta xifra 239 casos són persones conegudes pels serveis socials de l’Ajuntament de Vic i es consideren que es troben en situació de risc. Aquests casos, però, són plenament detectats i ja s’hi està actuant, com va afegir Homs.

 

Des dels serveis socials de l’Ajuntament de Vic cada situació individual s’acull a un servei determinat d’ajuda. D’aquesta manera, dels 654 casos totals: el 53,50% tenen un ajut del Consell Comarcal d’Osona i es complementa amb una paga de la família, ja que té capacitat per fer-ho; el 20% és de compactació; el 12% provenen de la comissió d’escolarització; el 10,40% tenen un complement de l’Ajuntament de Vic; el 2,50% responen a ajuts en concepte d’urgència alimentària, i l'1% restant prové d’un complement de la Creu Roja Osona.

 
Aliments per la solidaritat
 

Les dades que es van exposar corresponen a l’exercici 2012. En aquest apartat cal destacar el paper que fa el Magatzem Solidari, conegut popularment com a Banc d’Aliments. Així, l’any 2012 es van ajudar un total de 1.321 famílies; xifra que suposa que s’han beneficiat 4.378 persones. Cal destacar que el 86% d’usuaris són de Vic i la resta provenen de la comarca d’Osona.

 

A través del Rebost Solidari es va recollir un total de 71.593 kg; 63.020 kg es van lliurar a persones amb necessitats; els 8.576 kg restants es van haver de rebutjar perquè no complien les condicions alimentàries idònies. En aquest punt, però, es va voler posar en relleu que aquesta dada de rebuig és molt insignificant envers la total.

 

Durant la mateixa sessió de treball es va donar a conèixer que a la Xarxa Alimentària de Vic-Osona hi treballen un total de vint-i-un professionals i 237 persones voluntàries que també hi donen suport.

 

Detecció de casos amb necessitats alimentàries

 

Durant la mateixa presentació es va posar molt èmfasi en la necessitat de buscar complicitats amb tots els agents assistents (escolars, AMPA, sanitaris, socials i administració) per tal de poder detectar qualsevol situació d’emergència. Des de l’Àrea Social de l’Ajuntament de Vic es va demanar la col·laboració i proactivitat de tots plegats perquè a la mínima detecció d’alguna situació de necessitat alimentària calia establir una xarxa de comunicació per poder ser-ne coneixedors buscar-hi una solució. 

 

Així, cal remarcar que, en el cas de detectar alguna d’aquestes situacions, si són persones adultes, és necessari posar-se en contacte amb l’equip d’acollida del mateix consistori, que valorarà i farà el seguiment del cas. D’altra banda, en el cas d’infants i joves, cada centre escolar té un/a educador/a social referent dels serveis socials amb l’objectiu de donar suport i orientació, i treballar conjuntament en la detecció i intervenció en aquelles situacions que presenten una necessitat social, educativa i/o econòmica.