EL COL-LEGI D’ARQUITECTES D’OSONA PARTICIPA EN L’AMPLIACIÓ DE L’ESCOLA DE DIATOCK, AL SENEGAL

Seguint les línies prioritàries de treball amb Senegal,  des de la Unitat de Cooperació de Vic i conjuntament amb el Consell Local de Cooperació s’està treballant  amb un projecte d’ampliació de l’escola  de Diatock, a la zona de la Casamance. L’any 2010 en aquesta població rural del Senegal, l’Ajuntament de Vic a través d’un conveni [...]

Seguint les línies prioritàries de treball amb Senegal,  des de la Unitat de Cooperació de Vic i conjuntament amb el Consell Local de Cooperació s’està treballant  amb un projecte d’ampliació de l’escola  de Diatock, a la zona de la Casamance. L’any 2010 en aquesta població rural del Senegal, l’Ajuntament de Vic a través d’un conveni de col·laboració amb el programa Art-Gold del PNUD, ja va construir la primera fase de l’escola que consistia en l’edificació d’un mòdul de tres aules, una sala de professors, un latrines i un pou. Durant aquests tres anys l’escola.

L’any 2013 es concreta un projecte d’ampliació d’aquesta escola amb la construcció d’un segon bloc de tres aules més que completaran el cicle de primària, projecte portat a terme amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes d’Osona, com a entitat experta en temes de construcció i disseny d’infraestructures, i ja amb consonància amb les línies marcades pel nou pla on destaca la incorporació i participació de nous actors i col·lectius experts en els projectes de cooperació.

És per això que  des del mes de febrer un grup de persones voluntàries del Col·legi d’Arquitectes treballen en  sessions d’Aula Oberta per tal de poder aportar millores en la construcció de l’escola de Diatock, a través de la transferència de coneixements i tècniques que han de permetre una millor qualitat i sostenibilitat de les infraestructures.

La col·laboració amb COAC és important per tal d’assegurar una construcció autòctona i sostenible, i assegurar la transversalitat i transparència en l’elaboració d’aquest projecte en concret.

En aquestes sessions d’Aula Oberta es treballa sobretot aspectes tècnics de construcció com l’orientació, o el poder evitar problemes de sobreescalfament de l’edifici en una zona on hi fa molta calor o com millorar la ventilació entre d’altres, sempre utilitzant elements autòctons i sostenibles. Sovint les sessions també compten amb convidats externs que amplien aquesta transferència de coneixements i ajuden a millorar tots els aspectes d’aquesta cooperació tan transversal.

Paral·lelament els arquitectes treballaran en una exposició que mostrarà tot el procés d’elaboració i disseny d’aquestes construccions. Aquesta exposició serà itinerant i  està previst inaugurar-la el dia de Sant Jordi 2014. Es tractarà d’una exposició viva i dinàmica , és a dir es podrà anar completant a mesura que avanci el procés de manera que pot acabar la seva itinerància ampliada.