PRESENTACIÓ DEL PROJECTE TRENCANT FRONTERES

Aquest dimarts la Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre estava plena a vessar en la presentació del projecte “Trencant Fronteres: Implicació de les dones nouvingudes a la comunitat d’acollida”, impulsat des de Vicdones-SIADosona, l’Oficina Municipal d’Acollida, la Unitat de cooperació i la Unitat de desenvolupament comunitari de l’Ajuntament de Vic. Joan López, regidor de [...]

Aquest dimarts la Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre estava plena a vessar en la presentació del projecte “Trencant Fronteres: Implicació de les dones nouvingudes a la comunitat d’acollida”, impulsat des de Vicdones-SIADosona, l’Oficina Municipal d’Acollida, la Unitat de cooperació i la Unitat de desenvolupament comunitari de l’Ajuntament de Vic.
Joan López, regidor de cultura i ciutadania, va encetar l’acte donant la benvinguda a les gairebé 90 dones de diverses procedències presents a la sala, que seran les futures beneficiàries del projecte, i els va explicar que, a part del seu paper com a mares i esposes, també tenen un paper molt important com a ciutadanes de Vic, en la tasca d’integració i cohesió social, on l’ ús de la llengua catalana és la clau que els obrirà moltes portes a la ciutat.
Seguidament, l’equip que coordina el projecte va explicar que aquest està estructurat en diverses fases, la primera de les quals és la creació d’un espai de trobada anomenat Parlem que tindrà lloc a diversos espais en els diferents barris de Vic amb l’objectiu de que aquestes dones puguin trobar-se, conèixer-se, parlar i millorar la comunicació en català. Ja en una segona fase, el projecte plantejarà diferents tallers temàtics que s’especificaran segons les necessitats o preferències d’aquestes dones que ja hi hauran participat des de l’inici o que es vulguin incorporar al llarg del projecte.
El projecte finançat en un 75% per l’Obra Social la Caixa d’Interculturalitat i Cohesió Social té com a objectiu fomentar la participació social i el sentiment de pertinença al barri i a la ciutat de les dones nouvingudes, per a què esdevinguin agents d’integració i canvi social per a l’impuls de la convivència ciutadana. Els col•lectius específics d’intervenció seran les dones marroquines, ghaneses i panjabis, que són els grups majoritaris a la ciutat, i que menys visibilitat tenen. Tot i així, el projecte busca la interrelació entre les dones vigatanes per tal que tinguin un paper actiu i rellevant a la ciutat.

El projecte s’ha iniciat aquest mes desembre amb la incorporació d’una tècnica dinamitzadora que, mitjançant entrevistes i trobades per tal d’arribar al màxim de dones possibles i identificar les seves necessitats, està realitzant una diagnosi exhaustiva dels espais on ja s’estan portant a terme activitats amb dones nouvingudes a la ciutat i de les activitats que s’estan portant a terme relacionades amb les dones i la integració per tal d’optimitzar recursos, aprofitar sinèrgies i evitar solapaments, fomentant la cooperació. Així doncs, s’està afavorint un treball molt transversal comptant amb les entitats vigatanes que ja tenen una sòlida experiència en l’acollida de persones nouvingudes i la cohesió social. Entitats com ara Casal Claret, Òmnium Cultural, Escola d’Adults, CNLO, Creu Roja Osona, Càritas, Universitat de Vic, Coordinadora d’Associacions d’Immigrants de Vic, Pla comunitari del Remei … entre altres, que constitueixen el grup motor que dóna suport al projecte i que s’encarregarà de planificar, fer el seguiment i l’acompanyament de tot el procés amb aquestes dones.