SENEGAL DÓNA EL TRET DE SORTIDA AL MES DE LA COOPERACIÓ A VICJOVE

Aquest divendres 8 de març va engegar el programa del mes de la cooperació a Vicjove amb una jornada molt interessant dedicada al Senegal, i que improvisadament va acabar amb un intercanvi de música i dansa africana. La sessió d’aquest divendres titulada “Senegal amb els nostres ulls” va comptar amb un públic molt nombrós i divers [...]

Aquest divendres 8 de març va engegar el programa del mes de la cooperació a Vicjove amb una jornada molt interessant dedicada al Senegal, i que improvisadament va acabar amb un intercanvi de música i dansa africana.

La sessió d’aquest divendres titulada “Senegal amb els nostres ulls” va comptar amb un públic molt nombrós i divers que es va reunir al VicJove per escoltar dues experiències de cooperació diferents però situades a la mateixa zona de la Casamance, al sud de Senegal.

En un primer torn, la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Vic va explicar els projectes que des de la ciutat es porten a terme a la població rural de Diatock,  concretant-se amb la construcció d’una escola, i la promoció d’activitats econòmiques a través d’una horta i una granja de pollastres, i que es porten a terme amb la  col·laboració d’altres entitats ciutadanes com ara l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona o  l’Agrupament Escolta Guillem de Montrodon de Vic. També es va parlar del projecte de formació i emprenedoria que es realitza amb l’equip femení del Casa Sport, a Ziguinchor, on també hi col·labora l’OAR Vic. Tots ells, projectes de cooperació que busquen la implicació i participació de la ciutadania per tal d’afavorir el desenvolupament d’aquesta regió de la Casamance, tan mancada de recursos econòmics però paradoxalment tan rica en recursos naturals.

A la segona part, membres del grup musical Txarango varen explicar també la construcció d’un centre cultural a Caparan, una població a pocs quilòmetres de Diatock. En la seva intervenció però  varen voler transmetre sobretot el seu entusiasme i admiració cap a la cultura diola que tan bé els ha acollit i tractat en aquests viatges que han fet  a aquesta zona del sud del Senegal. Alguer Miquel, veu del grup Txarango, va insistir a explicar tot el què ha suposat el seu viatge a Casamance, tant a nivell musical com humà, ja que l’alegria i hospitalitat dels dioles els ha aportat molt més del què ells podien imaginar. Aquest mes de març van ser-hi per inaugurar el centre cultural que ells han finançat, i els dioles els varen tornar a mostrar el seu esperit més vital, humà i hospitalari, valors que massa vegades es dilueixen a les societats occidentals.

A més, al llarg de la seva intervenció fa fer acte de presència un essamaye, un personatge mític de la cultura diola que els va voler acompanyar,  diuen,  des de Senegal i que va sorprendre a tot el públic assistent a la sala.

Finalment l’acte es va acabar amb un intercanvi de música i dansa diola, que va oferir la comunitat senegalesa de Vic mostrant així l’alegria, l’ hospitalitat i solidaritat que caracteritza la seva gent.  A més,  els assistents també varen poder degustar un pica pica senegalès acompanyat de bissap, una refresc dolç fet a partir de la infusió de la flor vermella d’hibiscus, molt apreciat a Senegal.

La sessió d’aquest divendres sobre Senegal és només  el tret de sortida d’una programació sobre cooperació que es portarà a terme tots els divendres d’aquest mes d’abril al Vicjove, posant sobre la taula  diversos temes d’actualitat. El programa del mes de la cooperació a Vicjove forma part de la Pla de Sensibilització 2016 de l’Ajuntament de Vic, i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.