NEPAL: UNA NOVA HISTÒRIA DE COOPERACIÓ AL VICJOVE

Continuant amb la programació del Mes de la Cooperació al VicJove, el divendres 15 d’abril va tenir lloc una nova sessió, que en aquesta ocasió estava dedicada al Nepal, i en la qual el públic assistent va poder conèixer diferents iniciatives de cooperació en aquest país. La part central de l’acte la va protagonitzar l’Ignasi Arumí, [...]

Continuant amb la programació del Mes de la Cooperació al VicJove, el divendres 15 d’abril va tenir lloc una nova sessió, que en aquesta ocasió estava dedicada al Nepal, i en la qual el públic assistent va poder conèixer diferents iniciatives de cooperació en aquest país.

La part central de l’acte la va protagonitzar l’Ignasi Arumí, qui, acompanyat de Johanna Drendel varen explicar un conte per a joves i adults titulat La Història d’en Sunil, en què ens varen mostrar la dura realitat que hi ha darrere els nens que viuen al carrer a la ciutat de Katmandú, al Nepal. El conte explicava la història d’en Sunil, un nen de nou anys que per a fugir de la misèria abandonava casa seva, en un petit poblet rural, per a anar a buscar una vida millor a la ciutat. Allà, però, la vida no era gens fàcil, i les poques opcions que tenia el portaven cap a la mendicitat, les drogues i les cases d’acollida, com molts dels nens que malviuen als carrers dels països subdesenvolupats.

La història estava plantejada de manera que el públic pogués interactuar i reflexionar sobre les míseres opcions que té aquesta canalla només pel sol fet d’haver nascut en un dels països més pobres del món. Però també per a fer-nos reflexionar entorn a l’actitud que hem de tenir els turistes quan visitem aquests països, i entorn als anomenats black orphanages del Nepal, gestionats per gent que s’aprofita de la compassió que provoquen aquests nens als turistes.

La sessió va anar acompanyada de la música nepalesa de Manish, que va servir per a interioritzar la dura realitat que hi havia darrere la història d’en Sunil. A més, representants de la comunitat nepalesa a la Plana varen voler també ser presents en aquest dia dedicat al seu país, i van oferir a tots els assistents pastes típiques i te de la regió xerpa del Nepal. Tot plegat va aconseguir transportar-los en aquest país tan fascinant i tan pobre a la vegada.

Aquesta setmana, de fet, farà un any que hi va haver el terrible terratrèmol del Nepal, en què més de set mil persones varen perdre-hi la vida, i que va deixar milers de ferits i persones sense casa. Un any després d’aquesta terrible tragèdia, els mitjans de comunicació ja no en parlen, però la seva població continua en una situació greu, amb dificultats per reconstruir el país, i per a fer front a enormes problemes de salut, sanejament i misèria.

Finalment, la sessió va concloure amb l’exposició de dues iniciatives solidàries amb Nepal. La primera, la d’un petit grup de persones que actuen com a Jay Nepal Catalunya, constituïts després del terratrèmol de la primavera 2015 i que donen suport a petites iniciatives i projectes de gent local en la reconstrucció del país. La segona, la de Kaliu Nepal, una ONG que sosté les accions de l’activista nepalesa Indira Ranamagar, fundadora de la PA Nepal (Prisoners Assistance Nepal).

La programació de cooperació al VicJove pretén posar sobre la taula temes d’actualitat, tot posant a debat totes aquestes situacions de desigualtats, injustícies i vulneració de drets humans que existeixen al món. La programació forma part del Pla de Sensibilització 2016, que rep el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.