ACTIVITATS ENTORN AL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES PER LA PAU I EL DESARMAMENT

El 24 de maig és el dia internacional de les dones per la pau i el desarmament, una commemoració que serveix per recordar al món la violència que pateixen les dones en els conflictes i postconflictes armats. A Vic,  aquest dia s’ha volgut celebrar amb un seguit d’activitats dissenyades des del Pla de Sensibilització 2016, per [...]

El 24 de maig és el dia internacional de les dones per la pau i el desarmament, una commemoració que serveix per recordar al món la violència que pateixen les dones en els conflictes i postconflictes armats.

A Vic,  aquest dia s’ha volgut celebrar amb un seguit d’activitats dissenyades des del Pla de Sensibilització 2016, per tal de donar a conèixer de quina manera les dones es veuen afectades pels conflictes i com poden fer front a les necessitats agreujades pel seu gènere.

La campanya de sensibilització ha constat d’una exposició fotogràfica titulada “Dones davant la guerra” que des del passat 18 de maig i fins el proper 8 de juny es pot veure al vestíbul de l’edifici EL Sucre,  on s’hi ha fet diverses visites guiades amb diferents grups de la ciutat. L’exposició, realitzada pel Gabinet de Drets Humans i Centre de Dret Internacional Humanitari de Creu Roja, mostra les diverses maneres en que una dona pot patir un conflicte armat, de múltiples maneres: enviuden, són desplaçades, detingudes, separades dels seus familiars, víctimes de la violència sexual…

En relació a l’exposició, el passat 20 de maig la sala Coll i Bardolet de l’edifici el Sucre va acollir també una xerrada sota el mateix títol “Dones davant la guerra” on es va explicar les diverses maneres en que una dona pot patir un conflicte armat per raó del seu gènere, però també es va donar a conèixer els Drets Humans , Dret Internacional Humanitari i el Dret de Refugiats que atorguen protecció a les dones afectades.

Finalment i en un acte molt més simbòlic però també molt ple de sentit, el passat dimecres 25 de maig es va realitzar a la Plaça de la Noguera de Vic un mandala amb sorra de colors, dinamitzat per l’equip Gra de Sorra,  on mitjançant l’art i la creativitat més individual  es va construir un missatge col·lectiu de pau i respecte als Drets Humans. Va ser a través de la diversitat de  colors i  formes que formen un mandala, una petita peça d’art que va simbolitzar també la cooperació i cohesió de la ciutadania defensant un objectiu comú.

Diferents grups de la ciutat com ara el grup del projecte Dones la Clau o del grup de codesenvolupament,  Creu Roja, Casal Claret, associacions de veïns, o el Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona entre molts altres persones de la ciutat varen participar d’aquesta jornada més lúdica però tan plena de sentit sobretot en el moment actual en què ens trobem.

En definitiva un programa d’activitats que amb el suport de Creu Roja Osona ha servit per sensibilitzar a la ciutadania entorn als conflictes que hi ha al món des de la posició molt més vulnerable del gènere femení.  Les activitats s’emmarquen dins del Pla de Sensibilització 2016, que rep el suport de la Diputació de Barcelona.