EL CONSELL DE COOPERACIÓ TAMBÉ PARTICIPA DEL FESTIVAL DE NITS ORIENTALS

En aquesta  13ª edició del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic que va tenir lloc del 12 al 17 de juliol a la ciutat, el Consell Local de Cooperació hi va voler tornar a ser present organitzant una activitat per donar a conèixer una situació de pobresa extrema a una de les zones més [...]

En aquesta  13ª edició del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic que va tenir lloc del 12 al 17 de juliol a la ciutat, el Consell Local de Cooperació hi va voler tornar a ser present organitzant una activitat per donar a conèixer una situació de pobresa extrema a una de les zones més inhòspites del Nepal.

El Festival Nits de Cinema Oriental ja molt consolidat tant a la ciutat com a nivell internacional és una mostra de cinema, cultura i gastronomia asiàtica però malauradament i massa sovint en aquests països també hi ha situacions de pobresa, injustícies i desigualtats que de vegades no queden tan evidents en el festival. Per això la tasca del Consell de Cooperació és mostrar aquesta part més dura d’aquests països.

Aquest any la participació del Consell de Cooperació es va centrar en el dia dedicat al Nepal, que va tenir lloc el dijous 14 de juliol, a través d’una sessió especial a la biblioteca Joan Triadú i que va constar de la projecció del documental Sunakali i la organització d’un cinefòrum posterior.

El documental Sunakali del director Bhojraj Bhat, està ambientada a la regió de Mugu, a l’oest del Nepal, a 3.500 metres d’altitud, en una de les zones menys desenvolupades de l’Himàlaia on la majoria de les noies són analfabetes. En aquest context, un grup de noies formen un equip de futbol per disputar el campionat nacional. I serà a través del futbol que algunes tindran la oportunitat d’assolir un futur millor.

Posterior el documental el Consell Local de Cooperació va organitzar un cinefòrum que va permetre parlar i reflexionar sobre l’esport com a eina de transformació social, però també sobre les dures condicions de vida d’unes noies que viuen en una de les regions més inhòspites de la terra o sobre la manca d’oportunitats de la majoria de les noies als països més subdesenvolupats entre d’altres temes.

El cinefòrum va estar dinamitzat per dues entitats de la ciutat, Eval- Esport amb Valors i OAR Vic, les quals totes dues treballen l’esport amb valors i com a eina de  desenvolupament humà i que varen compartir experiències similars a les del documental. Eval per una banda va presentar el seu projecte “Movimiento de Futbol Callejero” que té la missió de construir ciutadania, reconèixer la diversitat cultural, defensar els drets humans i promoure una societat inclusiva a través del futbol. I per l’altra, l’OAR Vic va compartir  també el projecte de suport a un  club de futbol femení de  Ziguinchor, al sud de Senegal, on les noies que hi juguen han pogut accedir a la formació en informàtica i a la formació professional gràcies a formar part d’aquest equip de futbol.

Aquesta sessió especial dins del Festival de Nits Orientals forma part del Pla de Sensibilització 2016, que rep el suport de la Diputació de Barcelona.