ÈXIT DE PARTICIPACIÓ AL FESTIVAL MANS PER LA JUSTÍCIA GLOBAL

La primera edició del Festival Mans per la Justícia global arrela a Vic amb èxit de participació i amb una aposta clara de cultura conscient i transformadora.

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ AL FESTIVAL MANS PER LA JUSTÍCIA GLOBAL.

L’actual sistema neocolonial i capitalista genera cada vegada més violències, injustícies i desigualtats que lluny d'eradicar-se,  s’estenen. Unes injustícies globals basades en la responsabilitat mútua i on des de les ciutats neix la necessitat de crear espais de reflexió on connectar realitats i repensar altres maneres de relacionar-se amb el món.

Per això  aquest mes de setembre Vic va llençar una proposta innovadora i transformadora  celebrant  el seu primer festival per a la justícia global. Una cita que va servir per mobilitzar a la ciutadania en un espai per  reflexionar sobre l’impacte global de les nostres vides però també per   connectar realitats i lluites compartides.

El Festival Mans que va tenir lloc el passat 29 i 30 de setembre a l’antiga biblioteca Joan Triadú de Vic,  va comptar amb un programa que combinava la música, les activitats lúdiques i les xerrades sempre des de  l’objectiu d’interpel·lar-lar i acostar a la ciutadania a les responsabilitats globals.

L’espai central del festival varen ser dues xerrades per donar a conèixer per una banda, l’experiència del joves sahrauís que varen explicar les dificultats i reptes que han de fer front per aconseguir oportunitats de vida, en una taula moderada per l’activista Maria Bouabdellah Shaimi, i per l’altra la lluita de PA Nepal per acabar amb la presència de nens i nenes a les presons de Nepal i al món. Aquesta darrera taula va comptar amb la participació de l’activista Subani Ale i l’activista i també diputada al Parlament de Nepal, Indira Ranamagar.

Darrera les columnes del claustre de l’antiga biblioteca,  l’exposició “Les dones dels Mil Braços” i “Wangala.Dona Saharauí, Visions de Resistència” mostraven per una banda la violència que viuen les dones a la República Democràtica del Congo i per l’altra la lluita no violenta de les dones sahrauís per enderrocar el mur de silenci i oblit al voltant del conflicte del Sàhara Occidental.

Però la programació no es va acabar aquí i el cap de setmana va farcir-se d’activitats culturals i socials per reivindicar en tot moment un món més just i sostenible:  com un espectacle d’eco poesia per recuperar l’amor a la terra, una projecció d’un film sobre el dolor de la pèrdua de joves en busca d’un món millor, un espectacle de teatre amb Planeta Impro, la creació d’art urbà com a eina de transformació social, una paella solidària, tallers participatius amb els Sagals d’Osona, Mares Món o el xocolater vigatà Lluc Crusellas, entre d’altres.

Musicalment parlant, el festival també va comptar amb un cartell ple de noms rellevants. Els concerts de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic i la banda osonenca Pelat i Pelut varen ser els plats forts de la nit de dissabte. Però la música va ser present en tot moment durant tot els dos dies que va durar el festival en format de petits concerts de Gemma Humet, Mar Pujol, Àlex Pèrez, Guillem Roma, Ti Moun Yo , Berta Sala i la coral dels joves de Cantiquipugui. La única nota discordant va ser l’absència del raper de la Casamance, Almamy K2Vie que malgrat estar convidat al festival no hi va poder assistir perquè no va poder obtenir el visat per viatjar al nostre país, cosa que va servir per posar de manifest la vulneració dels drets que creen les fronteres .

En el marc del festival, cal destacar també la creació  d’Ona Jove, un projecte radiofònic de creació de podcasts,  que han iniciat joves de la ciutat amb l’objectiu d’aprofundir sobre diferents realitats i que durant el festival varen tenir la ocasió d’entrevistar activistes, artistes  polítiques i representats de les entitats participants. 

Centenars de persones es varen passejar durant tot el cap de setmana per els diferents espais del festival, que va significar la mobilització d’una ciutadania més activa i responsable per la justícia global.

Les associacions Casa Terra i Cooperació Osona Sàhara varen ser les  entitats impulsores d’aquesta iniciativa, juntament amb la implicació de l’Ajuntament de Vic,  però múltiples persones i entitats a darrera s’hi varen sumar  per fer-ho possible.

Per la ciutat de Vic,  aquest festival ha posat en valor la feina que s’està fent des de cooperació internacional i el Pla d’Educació per a la Ciutadania Global que rep el suport de la Diputació de Barcelona. Un festival que des de l’inici interpel·lava a tota la ciutadania però que va tenir un fort impacte entre els joves de la ciutat i que per això pretén tenir continuïtat en futures ocasions.