LA SOSTENIBILITAT AMBIENTAL AL CIVICUS 2020

Objectius de desenvolupament sostenible: El futur que volem

LA SOSTENIBILITAT AMBIENTAL AL CIVICUS 2020.

En el marc del Pla de sensibilització 2020, que té com a objectiu la formació d'una ciutadania més conscient, més responsable i més oberta al món, preparada per afrontar els grans reptes globals que afronta la nostra societat, aquest estiu des de la Unitat de Cooperació al desenvolupament hem tornat a formar part del casal de joves CIVICUS 2020.

Amb la quinzena temàtica "Art Social i Responsable" aquest any hem volgut treballar la sostenibilitat ambiental, i ho hem fet des d'una perspectiva totalment transversal amb diferents àrees de l'Ajuntament com la de medi ambient, la de participació ciutadana i la de joves,  a més d'ACVic,  i altres entitats del Consell Local de Cooperació  que també hi ha participat com ara Creu Roja,  la Fundació Trueta, Joguines sense Fronteres, Options Catalunya Nepal, Festival Protesta o el  Grup de Residus Zero Osona. El valor afegit d'aquesta participació tan diversa ha estat de fet,  amb l'objectiu intencionat  d'enfortir la idea de coherència i cohesió, ja que davant de problemes globals es necessiten respostes globals i que hi hem de ser·hi tots i des de tots els àmbits per a fer front a aquests grans reptes de desenvolupament sostenible.

Durant aquesta quinzena, els joves han participat a diferents activitats com ara tallers de reciclatge, scape rooms, xerrades, cinefòrums, jocs, recollida de residus al riu Mèder i Gurri... etc;  tot enfocat a denunciar la contaminació de l'entorn i fer una crida a la responsabilitat sobre la problemàtica de la contaminació ambiental.

Finalment i gràcies a la col·laboració d'AcVic, els joves varen utilitzar l'art com a eina de transformació social creant diferents obres artístiques a partir dels residus trobats a les lleres del riu, amb l'objectiu de denunciar les actituds incíviques i reivindicar el reciclatge i la responsabilitat per a protegir l'entorn natural.

L'objectiu d'aquesta quinzena de treball ha estat el de conscienciar als joves sobre la situació de contaminació ambiental, però sobretot per fer·los una crida a la urgència de començar actuar immediatament i des del nostre entorn més proper, perquè sinó seran les generacions futures qui haurà de pagar els nostres errors.

A partir de les preguntes: "Si ho podem fer millor, per què no?", "Si no ho fem nosaltres, qui?" i "Si no ho fem ara, quan?", s'ha volgut treballar la idea de que tots els problemes globals tenen respostes locals i que decidir el futur que volem està  a les nostres mans.

Aquests tallers s'emmarquen també en les accions a realitzar des de l'àmbit local en el desplegament dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible): 6 (Aigua Neta i Sanejament), 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles), 12 (Consum i producció responsable), 13 (Acció Climàtica), 14 (Vida submarina) i 15 (Vida terrestre) de l'Agenda 2030 que va aprovar l'Assemblea General de Nacions Unides.