VIC PARTICIPA AL PROJECTE SHABABUNA AMB LA DIÀSPORA MARROQUINA

L'Ajuntament de Vic participa juntament amb altres municipis catalans al projecte Shababuna, que té l'objectiu de proporcionar informació i eines entre els joves del Marroc perquè prenguin decisions conscients i informades entorna a les migracions.

VIC PARTICIPA AL PROJECTE SHABABUNA AMB LA DIÀSPORA MARROQUINA.

Shababuna és un projecte llançat el 2021 per l'Agència Catalana de Cooperació en el marc del programa AMIF de la UE, dirigit a reforçar les capacitats de les autoritats locals i regionals per promoure la sensibilització i la informació sobre les migracions irregulars i alternatives legals, així com millorar la cooperació i l'intercanvi de coneixement entre les autoritats descentralitzades a la UE i al Marroc.

Coordinats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Vic participa en aquest projecte juntament amb altres 8 municipis catalans més (Terrassa, Mataró, Sant Boi del Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, prat del Llobregat, Vilafranca del Penedès, paeria de Lleida) i 2 consells comarcals (Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i Consell Comarcal del Berguedà). Es tracta d'un projecte regional multinivell i multiactor que s'executa simultàniament a la regió de l'Oriental a Marroc, Catalunya i la regió de Skâne a Suècia. I que a més compta amb la col·laboració de la Universitat de Autònoma de Barcelona i la Universitat de Girona.

EL PROJECTE S'EXECUTA EN TRES FASES.

En la primera fase hi ha l'elaboració d'un estudi marc de referència que va tenir lloc durant l'any 2021. Més de 300 persones d'origen marroquí que havien emprès el procés migratori a Catalunya entre els 14 i 25 anys, varen ser enquestades a les diferents ciutats dels municipis col·laboradors per identificar les principals motivacions dels joves per emigrar, així com també el consum i l'ús dels mitjans de comunicació i altres fonts d'informació que podien influenciar en el comportament i les decisions dels joves. A partir de tota la informació recollida en aquestes enquestes, la Universitat de Girona ha estat l'encarregada d'elaborar un estudi de referència amb dades sobre joventut i migració al Marroc que serveix com a base del projecte.

La segona fase que està tenint lloc durant aquest 2022, es base en la realització de tallers als municipis per donar a conèixer la campanya i dotar d'eines al jovent per a reflexionar sobre els riscos de la immigració irregular. A més, s'han fet diferents sessions amb la diàspora marroquina a Catalunya de gravació de testimonis i històries de vida que serviran per a la realització d'un vídeo de la campanya. A Vic, els tallers i les sessions de treball varen tenir lloc amb joves migrats no acompanyats que varen voler formar part de la iniciativa.

Finalment durant el 2023 i en base a tots els elements recollits en les dues fases anteriors, es realitzaran diferents sessions de reforç de capacitats de les autoritats locals i regionals competents al Marroc i Catalunya i l'elaboració d'una caixa d'eines amb informació útil per als joves sobre les vies migratòries regulars i les oportunitats al país d'origen.

TROBADA AMB TOTS ELS ACTORS MULTINIVELL

En el marc del projecte, el 25 de març tots els ens locals que participen al projecte es varen trobar al Palau Pedralbes per compartir els avenços assolits durant el projecte. A la trobada, liderada pel departament d'exteriors i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, hi varen participar totes les contraparts catalanes i marroquines del projecte i va servir també per presentar l'estudi de línia de base dirigit per la UAB i la UDG.