Vic presenta el Pla d’Acció per la Llengua
Amb el lema “Defensar la llengua, estimar el país”, l’Ajuntament de Vic ha exposat les accions que vetllaran per garantir els drets lingüístics i el foment de l’ús del català
Aquest dimecres al vespre, la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic ha estat l'escenari d'un acte on s’han presentat les línies mestres de la nova regidoria de Llengua, coincidint amb els dies previs de Sant Jordi i en el marc de la conferència de Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua, amb el títol “El dret a viure plenament en català”.
La regidoria de Llengua es va constituir a l’inici de la legislatura i, durant aquests mesos, s’ha estat treballant de manera interna i amb entitats i plataformes de defensa de la llengua. Ara es posa en marxa amb l’objectiu de “garantir els drets lingüístics i fomentar l’ús de la llengua catalana a Vic”, tal com ha explicat la regidora de Llengua, Bet Piella, i “passar de l’època de la seducció a l’època de la militància activa” per tal d’interpel·lar als catalanoparlants: depèn de nosaltres no canviar d’idioma i, en això, els parlants tenim un paper fonamental”.
L’alcalde de Vic, Albert Castells, ha volgut destacar que “Vic sempre ha estat una ciutat considerada bressol de la catalanitat, on la llengua catalana ha estat un pal de paller de la cohesió social” i, per aquest motiu, “Vic té la voluntat d'esdevenir un referent en aquest àmbit”.
L’alcalde Albert Castells també ha fet referència als motius pels quals es decideix impulsar aquest pla d’acció: “Estem en un moment crucial, no ens podem permetre que la llengua catalana entri en un moment de decadència, i la bona notícia és que encara som a temps de revertir la tendència”.
“Defensar la llengua, estimar el país”
El lema del pla d’acció de la Llengua, “Defensar la llengua, estimar el país”, està inspirat en la frase del pedagog Joan Triadú, figura que també és present al centre cívic Joan Triadú de Vic, que serà el centre neuràlgic de la regidoria. A partir d’aquest lema, l’Ajuntament de Vic vol fer d’aquest pla “una regidoria transversal i estratègica que es reflecteixi en tots els departaments de la nostra administració”, segons paraules de Bet Piella.
Així per exemple, en el context de la contractació pública, s'integraran clàusules lingüístiques als concursos públics. A més, es treballarà en l'elaboració d'una ordenança que reguli aquest aspecte i es desenvoluparà un nou Reglament d’Ús de la llengua catalana. Es posarà en funcionament una bústia de denúncia per a queixes i consultes específiques sobre la regulació de la llengua, a més de reforçar la formació de català del personal de l'administració pública local.
Altres accions són en el camp de la cultura, on es promourà un concurs de llengua entre colles durant la Festa Major i un cicle de xerrades amb influenciadors, entre altres activitats.
Pel que fa a l’àmbit comercial, es prendran mesures per fomentar l'ús del català i vetllar pel compliment de la llei de política lingüística, mitjançant el codi de consum. També es considerarà la creació d'un segell de responsabilitat lingüística que reconegui i premiï les empreses compromeses amb la llengua.
“El dret a viure plenament en català”, la conferència de Rut Carandell
Durant la conferència, Rut Carandell ha posat l’accent en els drets lingüístics dels catalanoparlants i la necessitat de donar-los a conèixer, “ja que el seu coneixement fa que hi hagi més denúncies i queixes i, així, es pot actuar”. Ha afegit que “els drets lingüístics són drets humans i cal defensar-los sense complexos”. La directora de Plataforma per la Llengua també ha realçat el rol que hi tenen les administracions, instant a “fer acció directa des del govern, aplicar accions sancionadores i fomentar l’ús social del català”.