El Servei de Primera Acollida organitza mòduls formatius per a l’obtenció del Certificat d’Acollida

Dirigit a persones estrangeres, majors de 16 anys, residents i empadronades a la ciutat

Taller laboral a la seu d’UGT.
Taller laboral a la seu d’UGT

Des de l’any 2015, l’Ajuntament de Vic,  a través de l’Oficina Municipal d’Acollida i amb la col·laboració de Xarxa d’Acollida Municipal (XAM), està organitzant i duent a terme les diferents activitats formatives del Servei de Primera Acollida, un programa de formació inclòs en la Llei d’Acollida de la Generalitat de Catalunya, dirigit a les persones estrangeres residents i empadronades a la ciutat, majors de 16 anys.

 

El Servei de Primera Acollida s’inicia amb una acció de benvinguda, seguida d’un programa de formació de 3 mòduls: llengua, coneixement de la societat d’acollida i coneixements laborals. Un cop realitzat aquest circuit formatiu es pot obtenir un certificat d’acollida oficial, atorgat per l’Ajuntament i la Generalitat de Calalunya.

 

Ja fa anys que l’Ajuntament de Vic realitza algunes d’aquestes accions formatives, com les activitats de benvinguda i els tallers de coneixement de la societat Catalana, sobretot des de l’aprovació, l’any 2010, de la Llei d’Acollida de les persones migrades i retornades a Catalunya. Segons aquesta llei, els municipis de més de 20.000 habitants, com és el cas de Vic, han de prestar el Servei de Primera Acollida. Amb l’aprovació del decret de la llei d’Acollida, el novembre del 2014, han quedat fixades les diferents accions formatives que s’hauran de realitzar, les quals donaran dret al Certificat d’Acollida oficial. Per tot això, des de l’any passat,  l’Ajuntament de Vic ja està treballant i implementat al 100% la Llei d’Acollida, realitzant tot el programa de formació i el circuit establerts per la Generalitat.

 

Tres mòduls formatius

El programa de formació del Servei de Primera Acollida consta de tres mòduls: coneixements lingüístics (mòdul A), coneixements laborals (mòdul B) i coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic (mòdul C).

 

La part de coneixements lingüístics, a Vic, es treballa a la comissió lingüística de la XAM des d’on es deriven les persones als diferents serveis de formació lingüística de la ciutat, segons les necessitats i el perfil de cadascú. Per a aquest mòdul la llei marca un mínim de 90 hores.

 

Pel que fa al mòdul de coneixements laborals, des del juliol de l’any passat s’està organitzant i dinamitzant des del sindicat UGT. Són 20 hores de formació per donar a conèixer el mercat laboral, que inclouen la legislació i el règim jurídic, el mercat laboral i la recerca d’ocupació i la cartera de serveis d’ocupació de Vic. Fins ara, se n’han fet 4 on han participat 35 persones. Aquest mes maig té lloc el cinquè, que compta amb la inscripció de 17 persones.

 

El mòdul de coneixements de la societat catalana s’ha vingut organitzant a la ciutat des de l’any 2009, segons les pautes que ja establia la Llei d’Acollida, i sempre amb la col·laboració dels diferents serveis de la XAM. Amb una durada de 20 hores, aquesta part dóna a conèixer el funcionament de la societat catalana i vigatana, i els seus serveis, amb un programa que inclou les àrees de Catalunya, drets i deures fonamentals, els serveis públics i la participació ciutadana. L’any 2015 se n’han organitzat 3 on han participat un total de 35 persones. Actualment s’està treballant en l’organització de 3 tallers més que tindran lloc en els propers mesos.

 

oma2

Visita als agents cívics de la ciutat

 

Al finalitzar aquests tres mòduls de formació, s’obté un Certificat d’Acollida, atorgat per l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya, que té validesa jurídica per a la tramitació dels informes d’estrangeria.

 

Pel que fa a les accions de benvinguda durant l’any 2015 hi han participat un total de 462 persones, 210 a les Sessions d’acollida, on s’expliquen drets i deures de la ciutadania i els recursos de la ciutat, i 252 persones al “Coneix l’Ajuntament de Vic”, una benvinguda institucional que permet conèixer la casa de la ciutat. Aquestes activitats s’organitzen mensualment i en els primers mesos de l’any 2016 ja hi ha participat un total de 103 persones.

 

oma3

Visita a l’Ajuntament amb l’alcaldessa de Vic

 

Per a qualsevol informació addicional de tot el circuit del Servei de Primera acollida, de les activitats previstes per aquest any, així com per derivar a persones interessades, podeu adreçar-vos a l’Oficina Municipal d’Acollida, carrer de la Llotja, número 1 de Vic, al telèfon 937027282, o a l’adreça oficinaacollida@vic.cat.  També podeu trobar més informació a les pàgines web de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.

 

https://www.vic.cat/viure-a-vic/oficina-municipal-dacollida/servei-de-primera-acollida

 

http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/immigracio/servei-de-primera-acollida/