Les entitats esportives de Vic sumen esforços per fer front a les violències en l’esport
L’Ajuntament de Vic ha ofert assessorament a les entitats i als seus tècnics durant aquest últim trimestre de l’any
La regidoria d’Activitat Física i Esports i la regidoria d’Igualtat han treballat conjuntament amb les entitats esportives de la ciutat per establir el protocol de protecció d’infants i adolescents davant la violència en l’àmbit esportiu. Aquesta acció arriba després que el Govern de la Generalitat de Catalunya, el desembre del 2023, establís que cada entitat esportiva ha de tenir el seu propi protocol.
Amb la voluntat de prevenir, protegir i detectar les violències a l’àmbit esportiu, s’han portat a terme diverses formacions per a les entitats esportives de la ciutat, orientades a la prevenció i protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu. Es tracta d’una eina que recull actuacions per construir un entorn segur en l’àmbit esportiu i garantir els seus drets.
Aquest protocol d’actuació té com a objectiu assegurar que els entorns en què desenvolupen el seu treball les entitats esportives garanteixen la protecció dels menors que participen en les seves activitats, projectes i programes. Amb aquesta finalitat, es detallen les actuacions necessàries davant qualsevol vulneració de drets d’aquests, incloses les situacions de violència sospitada o detectada.
Les primeres formacions es van realitzar els dies 14, 21 i 28 d’octubre de la mà de la Consultoria MiT i dirigit a membres de les juntes directives de les entitats amb l’objectiu d’oferir eines i recursos per poder desenvolupar el protocol propi de cada entitat de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu. La creació del protocol respon a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència en front a la violència (LOPIVI).
Posteriorment, s’han realitzat diferents formacions per tècnics i directors esportius durant els mesos de novembre i desembre de la mà de Cúrcuma SCC (Acció, Diversitat i Transformació amb perspectiva de gènere), amb l’objectiu d’incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents i facilitar les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació que es puguin donar durant l’activitat.
La regidora d’Igualtat, Anna Alemany, destaca que “treballar amb nens, nenes i adolescents ha d’anar acompanyat del compromís de proporcionar-los entorns segurs i protectors, en els quals se’ls garanteixi el màxim de benestar i el ple compliment dels seus drets”. El regidor d’Activitat Física i Esports, Eduard Comerma, posa en valor “el treball en xarxa de les entitats de la ciutat i la voluntat de totes elles de promoure l’esport de manera transversal i segura”.