Es planten 278 arbres nous en carrers, parcs i places de Vic

A Vic hi ha 22.201 arbres inventariats, de 142 espècies diferents, dels quals un 40,6% són en carrers i places i la resta en espais oberts al públic. Per primer cop se’n plantaran al carrer Narcís Verdaguer i Callís.

Plantació d'arbres en parcs i carrers de Vic.
Plantació d'arbres en parcs i carrers de Vic

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs de plantació de 278 arbres nous en carrers, parcs i places de la ciutat que s’allargaran fins a mitjans de març. Unes plantacions que serveixen per ampliar les zones arbrades de la ciutat i substituir aquells que, per motius diversos com la mort, la malaltia o els accidents, han estat baixa en l’any anterior.

 

El carrer Narcís Verdaguer i Callís s’afegeix a la llista de carrers amb arbres plantats. Un carrer que fins ara no tenia arbres i que serà possible després d’haver-hi pacificat el trànsit i ampliar les voreres, com indica el regidor de Medi Ambient i Manteniment i Serveis, Albert Castells. “Continuem desplegant el projecte de ciutat saludable que ens fa referents”, remarca el regidor.

 

Aprofitant la plantació i manteniment del nou arbrat també s’iniciarà una prova pilot a la rambla del Passeig per millorar el sòl de plantació en diversos punts pavimentats per evitar  que les arrels de l’arbrat aixequin el paviment de les voreres.

 

22.201 arbres plantats de 142 espècies diferents

 

Durant l’any el persona tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic vetlla les baixes d’arbres que es produeixen al municipi perquè es puguin reposicionar. Un cop es té el llistat s’agrupen tots els treballs de plantació a l’hivern quan és l’època d’aturada vegetativa dels arbres i el millor moment per plantar. Unes accions que porta a terme VicVerd, l’empresa responsable del manteniment dels espais i arbrat de la ciutat.

 

Enguany, el 42% d’arbres nous que es plantaran serà de noves espècies perquè s’adaptin millor a l’entorn i, al mateix temps, facilitin el control de plagues, la reducció de fruits o d’altres molèsties, detalla Albert Castells.

 

A Vic hi ha un total de 22.201 arbres plantats, de 142 espècies diferents, dels quals un 40,6% estan en carrers i places i la resta, un 59,4%,  estan en parcs i espais oberts al públic.

 

 

Esporga d’arbrat

 

La planificació de l’esporga es fa en funció de les necessitats de cada espai, carrer i arbre. Per això, hi ha arbres que cal esporgar cada any i d’altres cada cinc, com s’explica des de l’àrea de Serveis i Manteniment. Normalment, en la majoria de carrers l’esporga es fa cada tres anys.

 

L’objectiu de l’esporga en arbrat urbà és que no generi molèsties, que puguin rebaixar la temperatura, reduir els efectes contaminants o millorar la qualitat de l’aire, entre d’altres.

 

L’objectiu de l’esporga en arbres de ciutat és que no generin molèsties, que tinguin capacitat de reduir temperatura, reduir els efectes contaminants o millorar la qualitat de l’aire, entre d’altres. L’esporga varia i té diferents objectius en funció de si els arbres són fruiters i es planten per obtenir-ne fruits, o bé en les podes forestals quan es fa per obtenir fusta. Per aquest motiu, el personal tècnic de Medi Ambient detalla que els arbres no necessiten ser esporgats per viure, però a les ciutats, com que es planten en espais que tenen molts condicionants com la manca d’espai al terra, els edificis i el trànsit, s’està obligat a intervenir per adequar-los a l’espai disponible.

 

Des de fa més de 20 anys els criteris d’esporga emprats a Vic són els mateixos que s’apliquen a les principals ciutats catalanes i europees tenint en compte l’arbrat i on estan ubicats. És per això  que els criteris varien en funció de si es tracta un arbre en un carrer estret o en un parc obert, o és diferent si és un xiprer o un plataner ja que la seva forma és diferent i la resposta que efectua també, assegura el personal tècnic responsable.

 

 

L’esporga en 5 passos

 

  1. De quina espècie es tracta? A l’hora de realitzar l’esporga es comença estudiant l’espècie, si fa fruits o no o si fa flor. Per exemple, les moreres s’han d’esporgar cada any perquè sinó generen fruits que causen problemes.

  2. Quin és el port natural de l’arbre? Cal respectar la forma natural al màxim perquè fa l’arbre més resistent, més sa i més segur.

  3. Quines servituds hi ha? Cal intervenir per evitar problemàtiques si hi ha enllumenat, cablejat elèctric, si hi ha balcons, la distància a les façanes o per l’alçada per al pas dels vehicles.

  4. Com està l’arbre? Si té parts seques, malaltes o mortes s’han d’eliminar.

  5. Quina edat té? Els arbres joves cal formar-los de petits i els arbres madurs han de tenir menys intervencions.