TAULA DE DEBAT-EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT

TAULA DE DEBAT-EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT.

Dilluns dia 25 d’abril va tenir lloc la segona taula de debat del programa de participació ciutadana del POUM. Va comptar amb la presència de representants de diferents entitats vinculades al món educatiu, esportiu i cultural de la ciutat, així com amb representants dels diferents departaments de l’Ajuntament, i ciutadans a títol individual.

Per a iniciar el debat, l’equip redactor del POUM va presentar tant les dades demogràfiques que caldrà tenir en compte en la planificació de la ciutat, com dades relatives a la dotació actual del municipi a nivell d’equipaments docents, esportius i culturals.

 

Malgrat que, atenent a les xifres, Vic presenta una bona dotació dels tres tipus d’equipaments, l’inici del debat va posar de manifest que el rol de capital que exerceix Vic respecte la resta de municipis de la comarca , fa que hi hagi mancances en determinades qüestions. En aquest sentit, es va posar sobre la taula la necessitat de preveure tant equipaments de caràcter local, com d’altres de comarcals situats en llocs estratègics i de fàcil accés tant pels veïns de Vic com per la gent de la resta de la comarca. El fet de preveure equipaments comarcals, tant esportius com culturals, reforçaria la capitalitat de Vic i alhora podria esdevenir un motor econòmic per a la ciutat.

 

Respecte els equipaments esportius, es va plantejar la necessitat de millorar l’accés i la comunicació de la zona esportiva, facilitant-ne l’accés a peu i amb bicicleta. També es va plantejar l’aïllament del pavelló del castell d’en Planes respecte de la resta de la zona esportiva, i l’efecte frontera que exerceix la carretera N-152. Així mateix, es va parlar de la necessitat de millorar la xarxa de camins per a la pràctica de l’esport a l’entorn de Vic, i especialment la relació entre Vic i la Guixa. Caldria una xarxa ben senyalitzada i en continuïtat amb la resta de municipis de l’entorn. En aquest cas, seria molt útil una gestió conjunta d’aquestes instal·lacions. Finalment, es va parlar de la necessitat d’un nou pavelló, així com de la falta d’algun espai esportiu de lliure accés. En aquest sentit, es va reflexionar també, sobre la conveniència de canviar la gestió de determinades instal·lacions, per tal d’aprofitar millor alguns espais que ara estan infrautilitzats.

 

Respecte els equipaments docents, es va fer especial èmfasi en la necessitat de millorar la connectivitat a peu i en bicicleta dels equipaments existents; així com de la conveniència de disposar de suficients places al centre de la ciutat. D’altra banda, es va plantejar la necessitat de preveure l’espai per a una nova escola bressol municipal al barri del Sucre, ja que es tracta d’un dels barris de nou creixement de la ciutat, i no disposa de cap equipament d’aquest tipus. En relació amb l’etapa de 0 a 3 anys, es va posar sobre la taula el fet que, paral·lelament a les escoles bressol, seria interessant preveure algun altre tipus d’espai, de caràcter familiar, per a donar resposta a la demanada existent per part de les famílies. Actualment s’està responent a aquesta necessitat amb espais temporals, que no permeten disposar del mobiliari adequat de forma permanent.

 

En quant als equipaments culturals, es va constatar que l’Atlàntida ha suposat un salt qualitatiu important en la programació cultural de la ciutat; però que continua existint una mancança pel que fa a espais expositius amb capacitat per a acollir exposicions de gran format. Així mateix, també caldria preveure altres espais expositius de petit format, que poguessin funcionar de manera conjunta. En aquest sentit es va plantejar, també, la reutilització d’espais en desús.

 

PRESENTACIÓ DE LA 2ª TAULA DE DEBAT