300.000 persones visiten la Biblioteca Pilarin Bayés durant el primer any

El 7 d’octubre la biblioteca Pilarin Bayés celebra el seu primer aniversari amb una conferència i concerts en petit format

300.000 persones visiten la Biblioteca Pilarin Bayés durant el primer any.

Més de 300.000 persones han passat per la Biblioteca Pilarin Bayés en el seu primer any d'obertura, que se celebra aquest dissabte 7 d'octubre. L'alcalde de Vic, Albert Castells, ha volgut remarcar l'èxit d'aquest primer any agraint la visió i la tasca l'exalcaldessa, Anna Erra, i a l'anterior equip de govern que va creure i apostar per l'equipament. "Infinites gràcies per tota la feina. L'èxit indiscutible d'aquest primer any és vostre".

L'alcalde ha remarcat també l'estratègia de la ubicació de l'equipament, "aquest punt de la ciutat, proper al reu que durant tants anys va ser un eix industrial i que anem transformant en un eix cultural i natural i de vida social per tota la ciutadania. També, molt significatiu pels fets terribles que li van ocórrer, per tant, és també una manera de no oblidar mai però també de viure el present i mirar al futur amb l'homenatge per totes a les víctimes".

La Biblioteca Pilarin Bayés està integrada ja en l'eix cultural de la ciutat, ho fan paleses les dades d'èxit de participació en l'equipament. És l'equipament bibliotecari que obra més hores de tot Catalunya, amb 62 hores setmanals.

Més de 300.000 visitants

Pel que fa al nombre d'usuaris han sigut més de 300.000 en un any, i això es tradueix en 25.000 persones mensuals i 1.000 persones diàries. Es fan 300 carnets mensuals, i s'han fet 88.317 préstecs de documents, amb 28.005 persones. L'Espai LAB AUSA ja ha acollit 95 enregistraments, i s'ha obert 16 dies amb horari nocturn.

La sala U d'octubre ha acollit 25 actes mensuals, la nova proposta Capaltard a la terrassa de la biblio, ha acollit 12 actes i 7.000 persones han fet una visita guiada.

El gerent XXX ha posat en valor totes les dades destacant que la biblioteca s'ha consolidat com un espai on passen coses més enllà dels llibres. "La biblioteca és un espai de trobada, d'estudi, de lectura però també de diversió i de màgia, que ha esdevingut un punt clau de cohesió.

Janer ha volgut posar en valor els treballadors i treballadores que han cregut en un projecte "atípic", però que amb els mesos s'ha demostrat que ha funcionat. "Tenim personal molt divers, bibliotecaris, però també dinamitzadors culturals, però tots ells s'han cregut i estimat l'equipament".

La directora, Ester Farrés, ha matisat que tot i l'eufòria dels primers dies, les dades s'han mantingut i el que al principi era una novetat la biblioteca continua sent un punt de referència".

La regidora de Cultura, Bet Piella, ha posat en relleu tots els serveis extra-bibliotecaris que es van decidir posar a la biblioteca, com l'Oficina d'Atenció Ciutadana, l'Aula Multilingüe, i l'Espai Lab, l'Estudi Nocturn i la Sala U d'octubre que s'han consolidat com un espai més dins de la biblioteca i que han portat molts usuaris.

"Ens hem consolidat com un espai de referència a tot el país. La gent ja no van veure biblioteques al nord d'Europa on buscar inspiració, ara venen a Vic. I Tot això dona sentit a la feina d'aquest primer any, però també dels 8 anys de gestació", ha remarcat la regidora Piella.

La regidora ha explicat en primícia que la Biblioteca Pilarin Bayés organitzarà la Primera Trobada sobre Llengua i Comprensió Lectora, que se celebrà a la ciutat l'octubre del 2024.

Celebració del primer aniversari

Per celebrar el primer aniversari de la biblioteca Pilarin Bayés s'ha organitzat, per una banda, la conferència Reptes i possibilitats de la intel·ligència artificial a l'educació i a l'aula a càrrec de Miquel Àngel Prats.

La conferència se centrarà en el tema de la intel·ligència artificial i el seu impacte en l'educació, es presentaran les eines més importants d'aquest àmbit que cal conèixer i es discutiran qüestions i dilemes ètics oberts amb la incorporació d'aquestes innovacions a les aules.

D'altra banda, durant tot el dia es faran 4 concerts en diferents espais de la Biblioteca, amb grups que han gravat alguna peça a l'espai Lab.