El Ple de febrer aprova la resolució del contracte del Mercat Municipal

El futur del mercat municipal, la cessió d’ús d’una parcel·la per fer-hi un aparcament o la circulació dels patinets elèctrics han estat els principals temes de debat.

Votació de la resolució del contracte de concessió del mercat municipal.
Votació de la resolució del contracte de concessió del mercat municipal

L'Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat finalitzar la relació contractual amb l’empresa que fins ara tenia la concessió del mercat municipal, ja que no complia algunes de les seves obligacions. Segons l’informe tècnic, no responia a la prestació del seu servei, feia una cessió il·legal del contracte a tercers i no posava a disposició del consistori l’equipament. És per aquest motiu que la regidora Bet Piella va defensar que la concessió tornés a mans del consistori: “Ho he fet ben convençuda, per responsabilitat i per endreçar la situació juridicoadministrativa”.  

Els grups de l’oposició van celebrar aquesta notícia i, a banda d’agrair la tasca de la regidora, van posar sobre la taula la necessitat de plantejar el futur d'aquest emplaçament. Per part d’ERC Vic, van interpel·lar el govern per saber “quin és el seu projecte” i mostrant “una felicitat agredolça” en considerar que els 700.000 euros disponibles per aquesta inversió “no serveixen ni per fer l’enderroc”. L’enderroc va ser una possibilitat que també va defensar Josep Anglada de SOMI: “El més factible seria enderrocar el mercat municipal”. 

Des de la CUP Vic van apel·lar la necessitat de treballar conjuntament per “assegurar que el mercat municipal serà un fènix i perquè estigui en el mateix lloc”. En la mateixa línia, des del PSC Vic va demanar que “hi hagi més obertura i transparència” a l’hora de treballar el projecte. La regidora Piella va respondre les interpel·lacions assegurant que “faci el que es faci allà, s’hi ha de fer el mercat municipal” i que la voluntat és “veure quin model farem de manera conjunta: el govern, l’oposició i la ciutadania, començant per Vic Comerç i el veïnat del voltant”. 

 

S’aprova el projecte per habilitar una zona d’aparcament al carrer de Santa Coloma de Farners

La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va explicar que Mercadona va presentar al consistori un projecte per construir un aparcament al costat del supermercat que tenen situat al carrer de Santa Coloma de Farners, número 4. Aquesta parcel·la, propietat de l’Ajuntament, se cedirà la cadena de supermercats perquè pugui habilitar aquesta zona. La previsió és que tingui una capacitat de 60 places i que pugui utilitzar-lo tothom qui vulgui de forma gratuïta. El cost per construir-lo és de 614.000 euros, que aniran a càrrec íntegrament de Mercadona.  

La CUP Vic va mostrar-se contrària a l’aprovació d’aquest projecte per considerar que l’empresa en treu un benefici econòmic. Segons paraules de la regidora Carla Dinarès, “aquí l’únic negoci l’està fent Mercadona, que inverteix 42 euros mensuals per plaça, un preu irrisori”. Dinarès va proposar que l’empresa pagués en base de la seva rendibilitat econòmica. 

En la mateixa línia, el portaveu de Vic En Comú Podem, Arnau Martí, va ser crític amb l’empresa de supermercats considerant que “no l’hem de valorar com si fos una empresa amb bones pràctiques ni un model que hàgim de promocionar”. Va afegir que considera que el rendiment que en traurà “serà molt major que el preu que pagarà en vint anys”. 

La regidora Coma va respondre realçant el fet que l’aparcament fos d’ús gratuït i va afegir que era una demanda ciutadana de feia temps i, sobretot, per part de les empreses del polígon: “És un tema que estava a l’ordre del dia, una necessitat que teníem identificada”. També va explicar que aquest projecte ha estat estudiat per l’equip tècnic de l’Ajuntament i que ha verificat que s’ajusta al model urbà de la ciutat. 

 

Es millorarà la senyalització de circulació per a patinets elèctrics 

El grup PSC Vic va presentar una moció amb l’objectiu de millorar la senyalització de circulació per a patinets elèctrics, moció que va ser aprovada amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic i Vic En Comú Podem. La CUP Vic va votar-hi en contra i ERC Vic i SOMI es van abstenir. 

El regidor del PSC Vic va explicar que aquesta proposta neix per “la inquietud i queixes que hi ha tant per part dels vianants com per part de les persones usuàries d’aquests vehicles”. Bàsicament, l’acord té a veure en senyalitzar la prohibició d’utilitzar patinets elèctrics en zones específiques de la ciutat i en fomentar una campanya de conscienciació per resoldre determinades conductes, començant pels centres escolars.  

ERC Vic va considerar que la moció se centra “en el col·lectiu d’adolescents i joves” i que cal “ser valents i començar a sancionar”. Des de SOMI també es va defensar “més control de la guàrdia urbana i que es posin sancions a les persones incíviques”, mentre que la CUP Vic va identificar el problema en la velocitat dels cotxes en vies urbanes i que “s’ha d’adaptar l’espai públic a les formes de mobilitat sostenible”. Finalment, el partit Vic En Comú Podem va mostrar-se favorable pel fet que “s’afavoreixen bones pràctiques i és un element positiu sostenible”, segons Arnau Martí.  

 

S’actualitzen les tarifes del servei de taxi, de l’aparcament de la biblioteca i del passeig i del servei de cementiri 

El govern municipal va proposar un increment del 2.6 % de les tarifes urbanes del servei de taxi, proposta que es va aprovar per unanimitat. La regidora d’Economia, Núria Homs, va defensar l’increment de la tarifa perquè “aquests venen marcats per la Generalitat i no podem no apujar els preus”. 

Des del PSC Vic van puntualitzar que és “una pujada relativa respecte a la resta d’anys”, però sobretot van posar èmfasi en la necessitat d’actualitzar el reglament. La regidora Homs va mostrar-se partidària d’actualitzar aquest reglament i va assegurar que “estem mirant models similars".  

Una altra actualització de tarifes va ser per a l’aparcament situat a la Biblioteca Pilarin Bayés, que va comptar amb el vot favorable de Junts per Vic, Ara Vic i SOMI, el vot contrari de la CUP Vic i l’abstenció d’ERC Vic, PSC Vic i Vic En Comú Podem. Amb aquesta actualització, el preu per hora passarà a ser de 2’57 euros, mentre que el dia sencer l’import serà de 14’86. El preu de l’abonament de dia serà de 39’64; el de nit, de 29’73 euros; i, finalment, el mensual de 59’46 euros.   

També es van aprovar les noves tarifes de l’aparcament de les Rambles del Passeig i del Carme amb un increment del 3’2 % sobre el preu actual, que passa a ser de 0’0492 euros per minut. Els arguments contraris van tenir a veure amb el fet que fos una concessió de 50 anys i que això condicionés la gestió que se’n podia fer. Segons Arnau Martí de Vic En Comú Podem, “això fa que una part del benefici se l’emporti la concessionària”. Des de la CUP van mostrar-se en contra “de la gestió privada dels serveis públics”, mentre que ERC creu que “s’hauria d’estudiar i actualitzar diferents estudis perquè sigui un preu més real per a tothom i fer-ne una gestió directa des de l’Ajuntament”. 

Finalment, pel que fa a la prestació de serveis, la del cementiri i serveis funeraris va obtenir el vot desfavorable de la CUP Vic, mentre que ERC Vic i Vic En Comú Podem es van abstenir. La regidora Núria Homs va explicar que es tracta de la modificació de l’article 4 de l’ordenança reguladora i que la concessió d’aquest servei permet fer revisió de preus.  

Des d’ERC van considerar que “a dia d’avui és un luxe morir” i van assegurar que el servei s'hauria de prestar de forma directa. La CUP va defensar novament la gestió pública del que consideren “un bé bàsic” i que aquest servei “és un monopoli i les persones no podem triar”. La regidora de Junts per Vic va assegurar que “els preus estan en la línia o, fins i tot, per sota” i no va tancar les portes a “explorar altres maneres de gestionar-ho". Va recordar que la ciutadania pot acollir-se a subvencions si es compleixen determinats requisits socials. 

 

Altres temes 

Pel que fa a l’apartat de precs i preguntes, ERC Vic va demanar al govern municipal sobre la presència de runa a una parcel·la del polígon del Bruguer, on se n’havia acumulat grans quantitats. La regidora Ester Coma va explicar que aquesta mateixa setmana s’havia retirat 50 m3 de deixalles i 10 tones de runa i que el consistori ha instal·lat càmeres dissuasives “per evitar aquests actes incívics i avisar la gent que està sent gravada”. 

Una de les qüestions que va plantejar la CUP Vic és l’obertura del pati del Sagrat Cor. La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va explicar que havia estat dos mesos tancat i que ara ja s’havia tornat a obrir. Durant aquest període d’inactivitat del pati, s'han dut a terme treballs de reparació a causa de les accions vandàliques i s’ha estat fent un treball amb els joves que van causar les destrosses. 

Per part de PSC Vic, van referir-se a les queixes ciutadanes pel fet de rebre multes a través del sistema de fotografia del cotxe de la Guàrdia Urbana quan les persones usuàries estan a l’interior del vehicle. La regidora Elisabet Franquesa va explicar que es tracta d’una eina “per posar ordre a l’incivisme, en cap cas amb afany de recaptar, que ens ha d’ajudar a tots a ser més cívics”. Va puntualitzar que “pot haver-hi errors humans i que, si la denúncia està mal fet, es poden fer al·legacions”. 

Des de SOMI van voler saber el motiu pel qual els ajuts municipals per estimular la contractació a les empreses no comprenen la franja d’edat d’entre 35 a 45 anys, però sí la immediatament inferior i superior. La regidora d’Ara Vic, Elisenda Carrera, va explicar que s’havia observat que aquesta franja d’edat ja tenia una alta inserció laboral i que, per tant, calia potenciar la resta. La regidora Carrera va afegir que les ajudes s'adrecen a persones sense feina i que estiguin empadronades a Vic. 

El torn de preguntes va finalitzar amb Vic En Comú Podem, que va interessar-se per saber si s’havia decidit la ubicació del Centre d’Atenció Primària Osona. La regidora de Junts per Vic, Ester Coma, va assegurar que s’estan valorant “les condicions tècniques i de salut, que estan en mans dels experts”, i que el govern “ha ofert tots els espais i equipaments que encaixaven amb les condicions que vam marcar: estar al nord de la ciutat, mantenir-se al barri dels Caputxins i ben situat comunicativament”.