L’Ajuntament de Vic destinarà 100.000 euros a fomentar l’ocupació

Amb l’aprovació d’una modificació de crèdit, al ple d’ahir, la partida serà per subvencionar empreses que contractin personal

L’Ajuntament de Vic destinarà 100.000 euros a fomentar l’ocupació.

L’aprovació d’una modificació de crèdit, al ple municipal d’ahir a l’Ajuntament de Vic –el primer del curs polític i el primer en tornar a ser presencial després de mig any-, permetrà destinar una partida de 100.000 euros a subvencionar empreses que fomentin l’ocupació. Atès els efectes econòmics, laborals i socials que ha tingut la pandèmia, “ara hem de prendre mesures de reactivació econòmica, per a nosaltres és una prioritat”, va exposar Núria Homs, regidora d’Hisenda. La reactivació econòmica es basarà, entre altres, en incentivar la contractació de persones sense permís de treball, el qual els dóna accés al permís de residència, i en ajudar a finançar la tutoria i mentoria d’aquelles empreses que contractin alumnes de 3r i 4rt d’ESO per fer-hi estades laborals en el marc del programa “Punt de partida”.

 

Amb aquesta modificació de crèdit també es destinarà una partida total de 50.000 euros als convenis amb l’escola bressol llar Vedruna Escorial (38.600 euros) i l’Esquitx Bressol Dominiques Vic (11.400 euros). En aquest punt, Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va defensar l’abstenció del seu grup plantejant si les escoles bressol municipals es veurien igualment beneficiades. L’alcaldessa, Anna Erra, va justificar aquesta partida dient que amb tot el sobrecost que ha suposat per als centres educatius la pandèmia, “no mirem ideologies perquè governem per a tothom, ajudem l’educació com a servei públic, i allà on es pugui ajudar, ho farem”. Joan Coma, portaveu de Capgirem Vic, va manifestar que el vot del seu grup seria negatiu al no haver-se disgregat la modificació de crèdit amb votacions diferents per a cada partida.

El dictamen, que es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d’ERC, també inclou en la modificació del crèdit una partida de 15.000 euros a despeses de promoció del turisme, 19.500 euros al Projecte Art i Escola o 30.500 euros a l’adquisició de material informàtic, entre altres.

 

Un pas més per la mobilitat sostenible amb la Taula de Mobilitat de la Catalunya Central

Un altre punt que es va aprovar, en aquest cas per unanimitat de tots els grups, va ser el conveni de col·laboració per constituir la Taula de Mobilitat de la Catalunya Central. En aquesta Taula hi participarà la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat, els consells comarcals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès, els ajuntaments de Berga, Manresa, Vic, Moià i Solsona i l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona. Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme i Mobilitat, va dir que amb aquest conveni “fem un pas més cap a una ciutat més sostenible i saludable”.

 

En un altre ordre de coses, el ple municipal d’ahir va aprovar amb el vot contrari de tots els grups de l’oposició (ERC, Capgirem Vic i PSC) declarar desert el procediment d’alienació, mitjançant subhasta pública, de sis immobles situats a Casa Moreta. Roger Mas, regidor d’ERC, va demanar “que es garanteixi que aquests diners es destinaran a habitatge públic”, del qual “hi ha una necessitat important”. La regidora Carla Dinarès, en nom de Capgirem Vic, va argumentar el seu vot contrari dient que “les polítiques d’habitatge haurien de ser de màxima prioritat”. Per la seva part, la regidora del PSC Carme Tena va afegir: “Sempre diem que és un camí equivocat baixar i baixar el preu de les finques, aquest camí porta a vendre malament”. L’alcaldessa Anna Erra va explicar que la intenció és vendre i que el fet de treballar en unes altres accions amb els diners de la venda no treu que es continuï treballant per les polítiques d’habitatge, com ja s’està fent.

També va prosperar amb l’abstenció del PSC i els vots en contra d’ERC i Capgirem Vic  la proposta de canvi en la forma de prestar el servei de retirada de vehicles de la via pública. El PSC es va abstenir i ERC i Capgirem Vic van votar-hi en contra. En aquest sentit, la regidora d’ERC Maria Balasch va dir que no donaven suport a passar en mans privades un servei que actualment funciona com a servei públic, tot i les justificacions tècniques.

Per la seva banda, Joan Coma (Capgirem Vic), va manifestar estar en contra del model plantejat al·legant que “la privatització precaritza la situació de les persones treballadores”, i la regidora Carme Tena (PSC) va remarcar que calia assegurar que es mantinguessin les condicions de les persones que hi treballen.

 

L’única moció de l’ordre del dia, presentada per Capgirem Vic, per establir una àrea de lleure, pícnic i barbacoes a Vic va rebre els vots en contra de l’equip de govern i no va prosperar. El regidor de Capgirem Vic Pere Freixa va argumentar que amb aquesta proposta “es desmercantilitza una part de l’oci i es fa accessible a tothom”. ERC hi va votar a favor, ja que en paraules de la regidora Viqui Terricabras, “ho trobem una bona iniciativa”, mentre que el PSC es va abstenir perquè “hi veiem més problemes que avantatges”, va dir la regidora Carme Tena.

El regidor de Medi Ambient Albert Castells va explicar que per crear una infraestructura d’aquestes característiques cal una gestió posterior i que l’Ajuntament no disposa de terrenys de titularitat pública en espai agroforestal per a aquesta finalitat. Castells va recordar que a Vic hi ha una desena d’espais amb banc, taules i punts d’aigua i 378 espais verds, com recull el Pla Director del Verd Urbà, equivalents a 35 metres quadrats per habitant, superior al que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

“No és un projecte que creguem prioritari per haver-se d’implementar en el termini d’un any com proposa la moció”, va reblar.

 

Comiat del regidor Joan Coma i la regidora Sara Blázquez

 

L’últim dels dictàmens de l’ordre del dia era prendre coneixement de la renúncia del regidor Joan Coma i la regidora Sara Blázquez de Capgirem Vic. Coma va fer un repàs del seu pas pel consistori, començant per la motivació que el va portar a prendre la decisió de ser regidor. “Tenir veu i vot aquí dins és un privilegi”, va dir. Va demanar disculpes per les vegades que la seva actitud no hagi sigut correcta i va donar les gràcies a molta gent que l’ha acompanyat en aquesta experiència política i vital. “És una experiència per la qual tothom hauria de passar”, va acabar dient. Blázquez va comentar que ser regidora “m’ha permès tenir el privilegi de representar aquí dins molta gent que lluita cada dia”. També va agrair el suport de molta gent propera a ella i va finalitzar les seves paraules desitjant “que la ciutat sigui governada per gent sense por al canvi”.

Maria Balasch, regidora d’ERC, va tenir records de vivències personals com ara la trobada amb Coma a Madrid o “els tres dies de por” que va passar amb Blázquez al Palau Bojons, durant l’1 d’octubre. Carme Tena, regidora del PSC, va admetre que “encara que les diferències polítiques hi són, heu estat uns bons companys”.

Anna Erra va desitjar al regidor i a la regidora sortints sort i encerts i va agrair-los haver dedicat una part de la seva vida a la política municipal. “Representeu una part de la ciutadania que hem d’escoltar”, va afegir. L’alcaldessa va recordar que amb Coma “sempre hem pogut parlar i trobar el to, i t’ho agraeixo; hem viscut situacions difícils i sempre us he sentit al costat”, va dir referint-se a tots dos. Erra els va agrair el pas per la política municipal i la dedicació a la ciutat de Vic. A continuació, el regidor i la regidora van abandonar el ple.